Annons

Annons

Anja Kontor möter Claes Elfsberg

Dela
(0)

När han läser nyheter i TV framstår han som ganska barsk och allvarlig, men när vår reporter Anja Kontor träffar Claes Elfsberg på tu man hand upptäcker hon att han är en munter och uppsluppen person.

Annons

– Jag använder ju bara en del av min personlighet i TV-rutan, privat kan jag vara ganska yvig. Det händer faktiskt att jag gnäggar, säger han i Hemmets Veckotidning nr 11.

Efter 42 år vid nyhetsdesken på Rapport har han just blivit programledare för det mer nyhetsfördjupande, nylanserade Aktuellt. Mr Rapport har blivit Mr Aktuellt! Och än har han inga planer på att gå i pension.

Gilla Hemmets på Facebook

– Jag vill jobba så länge det går. Min hustru är elva år yngre så jag har ingen lust att sitta och mata duvor i väntan på henne.

I november fyllde han 63 och han har åldrats med värdighet. Den strikta framtoningen som ibland har fått kritik, har han benhårt hållit fast vid sedan han var ung.

– Under åren har jag fått tips om att le lite mer, att jag borde sluta vara så tråkig, borde byta stil. Jag har alltid hävdat att folk inte vill se en pajas presentera nyheterna och jag tycker att tiden har gett mig rätt, säger han.

Han växte upp i södra Stockholm, i en tvårummare i husen som byggdes för att lösa trångboddheten för mindre bemedlade familjer, och med en styvpappa som fick ständiga raseriutbrott.

– Ibland blev jag den som skulle medla och skydda min mamma och min syster. Den uppväxten har jag flytt ifrån sedan dess.

Bråken gjorde att Claes fick göra läxorna på tunnelbanan.

– Eftersom det var stökigt och bråkigt där hemma, brukade jag plugga in allt på väg till skolan. Det visade sig vara en bra metod eftersom jag blev snabb på att hitta fakta och sammanfatta texten.

När Claes så småningom flyttade hem till sin biologiska pappa Gösta, minns han att det var som att ”komma på kungamiddag”.

– Han var chaufför på ett åkeri och krävde bara en enda sak av mig och det var att jag lovade honom att aldrig köra lastbil. För honom hade lastbilshytten blivit som ett fängelse.

Idag försöker Claes leva i nuet.

– Jag har två skilsmässor bakom mig och det kan väl ingen säga sig vara nöjd med. Däremot är jag mycket nöjd med hur livet har blivit efter skilsmässorna, för det blev mycket bättre. Jag har ju missat en del vardag med barnen men som tur är har de haft bra mammor som älskar dem. Men jag har ju mycket att ta igen – och det gör jag verkligen. Jag umgås mycket med mina barnbarn, säger Claes.

Läs hela artikeln i nr 11! Vem skulle du vilja läsa om? Tipsa redaktionen!

Foto: Stefan Nilsson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…