Annons

Annons

Anja Kontor: ”I Wien känner jag mig som en prinsessa”

Hemmets krönikör Anja Kontor skriver om en stad som ligger henne varmt om hjärtat – Wien! Hur hon blir varm i hjärtat av dofterna och det förtrollande ljuset i staden runt jultid. Hur hon känner sig som Askungen på bal i de extravaganta salarna på slottet Schönbrunn...

Dela
(34)

Foto: Stefan Nilsson

Jag får en speciell värme i hjärtat när jag tänker på julresor. Under hela mitt liv har jag rest till olika släktingar i Europa och en av mina absoluta favoritstäder 
i världen är Wien. Vid jultid tycks hela 
staden skimra i ett milt, förtrollande ljus. Doften av glögg och pepparkakor svävar genom luften och jag kan nästan falla 
i trans av de njutningsfulla miljöerna som sänker mitt blodtryck och gör mig mjuk 
i hjärtat.

Annons

Bland imponerande julljus och storslående barockbyggnader finns Wiens största julmarknad som hålls på torget runt Rådhuset. Den vackra byggnaden fungerar också som en stor julkalender där numrerade rullgardiner öppnas varje dag i december.

Marmorsalarna i entrén förvandlas till en enda stor bakstuga för stora och små och man kan undra hur det skulle kunna te sig här hemma med mjöl, skratt och kladd i ett stadshus. Att mötas i ett samtal över en deg skulle kanske lösa många knutar.

Slottet Schönbrunn i förtrollande aftonljus.

Min absoluta favoritmarknad finns på slottet Schönbrunn där det kejserliga, extravaganta på något sätt förvandlar mig till Askungen. Tiden upphör att spela någon roll. Jag blir yr av glädje. Dansar runt som om jag är på bal i slottets salar som jag faktiskt lyckades ”få för mig själv” år 2001. Efter månader av komplicerade ansökningar fick jag nämligen tillstånd att filma när slottet var stängt för allmänheten. Det var fantastiskt att ta bilder i den tysta Spegelsalen där den sexårige Mozart 1762 spelade för kejsarinnan med pianot täckt under en duk. Komma kejsarinnan Elisabeth ”nära” i toalettrummet där hennes frisör brukade kamma hennes fem kilo tunga hår tre timmar om dagen – och höra kändisskvaller från vår VIP-guide som dagen innan tagit hand om Michael Jackson med entourage. Han berättade att sångaren ibland ropat: ”Powder!” varpå två sminköser pudrade hans hud vit.

Inspelningarna fortsatte sedan på lyxiga Hotel Sacher där Yoko Ono och John Lennon år 1969 höll sin legendariska presskonferens i sängen och där Birgit Nilsson, Indira Gandhi, Queen Elizabeth och John F Kennedy, ja, i stort sett alla världens storheter vilat ut bland dunen.

På en regnvåt gata i Wien.

Under inspelningarna bodde tv-fotografen Barbro och jag också på hotellet. Vi hade ingen större erfarenhet av lyx men utmärkte oss verkligen när vi intog den röda mattan i entrén, efter våra långa arbetsdagar. Dammiga, släpandes på teknisk utrustning mitt i all glamour undrade alla vilka vi var. Våra rum såg ut att vara tagna ur tv-serien ”Downton Abbey” och vi lärde oss att våra ”nattlinnen” lades fram av husmor om kvällarna. På de gyllene kuddarna låg Barbros söndertvättade T-shirt med Timrå IK-loggan och på min sovtröja stod det Ebba Grön.

När vi skulle ta slutscenen fick vi låna hotellets mycket lyxiga bil med tillhörande chaufför. Eftersom den endast används till mycket kända gäster uppmärksammades detta av en grupp med japanska turister som i extas sprang fram till Barbro som filmade min färd mot fjärran. De frågade: ”Vem är det som sitter i bilen?” Barbro svarade: ”Det är en världskänd prinsessa som älskar Wien…”

En timme senare satt ”prinsessan” och Barbro vid korvkiosken mittemot hotellet för att lyxa till det med en wienerwurst.

Här kan du läsa fler krönikor av Anja Kontor


Läs mer om:

Dela
(34)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…