Annons

Annons

Anhörigvård: Få inte dåligt samvete om du inte orkar

För att vara en bra anhörigvårdare måste du ta hand om dig själv, ingen tjänar på att du kör slut på dig. – Begär och ta emot den hjälp du behöver. Det finns ingen omvårdnadsplikt i lagen, säger Maria J Bratt, Hemmets expert.

Dela
(71)

3
Visa bildspel

/
Anhörigvård
Maria om anhörigvård
Anhörigvård
...
Visa mer

 

Läs mer: Ulla vårdar sin man: Det var inte så här vi skulle ha det…

Mycket i livet förändras och kan vara jobbigt när en nära anhörig blir sjuk och behöver hjälp – känslor som är svåra att hantera, ombytta roller, fysisk och psykisk press och en vardag som inte längre går ihop. Det vet Maria J Bratt, socionom och familjerättsexpert, som svarar på frågor om relationer i Hemmets varje vecka.

Annons

Det är lätt att det blir konflikter när livet inte längre kan fortsätta som förut. Kanske inser den som är sjuk inte att hon eller han behöver hjälp, särskilt besvärligt kan det vara vid demens då den drabbade ofta saknar sjukdomsinsikt.

—Det här är förstås en jättesvår situation, men man kommer ingen vart om man hamnar i konflikt. Det är bättre att gå försiktigt fram, prata positivt och motivera. Ibland kan det underlätta om den sjuka får prata med någon hon eller han har förtroende för, som en läkare.

Titta på din förmåga

En svår fråga är också hur mycket man som anhörig ska göra, att sköta om en sjuk person kan vara väldigt krävande inte minst tidsmässigt.

—Jag tror att de allra flesta vill hjälpa sina anhöriga, men det är viktigt att titta på sin egen förmåga och sin livssituation och se hur mycket man orkar med. Det är viktigare än att leva upp till omgivningens förväntningar och krav.

Man ska inte få dåligt samvete för att man inte orkar vårda en sjuk person i hemmet, det kan vara lika värdefullt att man läser högt ur en tidning eller bok eller tar med den anhöriga på en promenad.

—Det är viktigt att känna till att det inte finns någon omvårdnadsplikt i lagen som säger att man ska ta hand om sina anhöriga. Du har varken någon skyldighet att sköta om en sjuk make eller fru eller att som barn sköta om gamla föräldrar. Enligt socialtjänstlagen är det socialtjänsten som har det ansvaret, förklarar Maria.

Viktigt är också att veta att det finns hjälp att få från samhället.

—De flesta kommuner har en anhörigkonsulent som du kan vända dig till för att få råd och stöd. Enligt socialtjänstlagen kan man ha rätt till exempelvis ledsagare, avlösning, hemtjänst, dagverksamhet och korttidsboende. Kommunen ska även bistå med stödjande samtal och utbildning, till exempel om demens.

Känner sig otillräcklig

När livskamraten eller föräldrarna blir sjuka och kanske förändrade kan det leda till starka känslor som sorg, oro och ilska. Man kan känna sig stressad, otillräcklig och uppgiven. Kanske önskar man till och med att den anhöriga ska dö för att man ska slippa ifrån allt.

—Det är naturligt och inte ett dugg ovanligt att känna så. Man ska tillåta även de förbjudna känslorna och prata om dem. Om du inte har någon närstående du kan dela dina tankar med kan du besöka forum på nätet och utbyta erfarenheter med andra i liknande situation, tipsar Maria.

För att vara en bra anhörigvårdare måste du ta hand om dig själv, ingen tjänar på att du kör slut på dig.

—Begär och ta emot den hjälp och avlastning du behöver. Fyll på med energi för att orka – det kan vara att gå en promenad eller träffa vänner.

Om du har skött om en anhörig under lång tid kan det bli väldigt tomt när hon eller han går bort. Kanske känns livet meningslöst och du vet inte vad du ska göra med all ledig tid.

—Det kan vara lätt att förlora fotfästet då, men tänk på att sorg måste få ta tid. Det är också viktigt att vila innan man tar nya tag. Om du har tappat bort dig själv och inte haft tid för egna intressen kan du fundera på vad du tycker om att göra. Antingen kan du hitta tillbaka till gamla intressen eller så kan det vara dags att skaffa nya, säger Maria.

 

Utan anhöriga kollapsar vården

Att vårda en anhörig ska alltid vara frivilligt, det finns ingen lag som kräver att man ska ta hand om sin partner, sina föräldrar eller barn. Ändå skulle vård och omsorg kollapsa om anhöriga inte ställde upp, men många får betala ett högt pris för detta. 100 000 personer går ner i arbetstid eller slutar arbeta för att kunna ta hand om en närstående.

Som anhörig kan du bli anställd som anhörigvårdare eller personlig assistent, är du över 65 år kan du få anhörigbidrag. Kolla vad som gäller i din kommun genom att kontakta den som arbetar med anhörigstöd.

Anhörigas riksförbund har lokalavdelningar runt om i landet och kan hjälpa till med information, råd och stöd, kontakt med kommun, landsting och myndigheter. De ordnar träffar, studiecirklar och föreläsningar. Genom föreningen kan du träffa andra i samma situation och utbyta erfarenheter. Läs mer på www.anhorigasriksforbund.se och på Svenskt Demenscentrum.

 

 

Läs mer: 

Lilian gav upp allt för att rädda sin tvillingsyster

Marias mamma har alzheimer

Lenas man fick alzheimer

 

Text: Anette Bülow

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(71)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…