Annons

Annons

All stress försvinner när Agnes ritar klippdockor!

Dela
(0)

I Hemmets Veckotidning nr 39 får du kronprinsessan Victoria, prins Daniel och lilla Estelle som klippdockor. (Du kan också skriva ut dem direkt från hemsidan!) Illustratören som ritat dem heter Agnes Brandels och hon har alltid tyckt om klippdockor.

Annons

När Agnes var liten flicka lekte hon med klippdockor som föreställde Disney-prinsessorna: Askungen, Snövit, sjöjungfrun Ariel och andra klassiska sagofigurer. Men hennes favoritdockor var de som tecknades hemma i Aspudden utanför Stockholm. Agnes bad de vuxna i hennes närhet att rita av familjen som dockor, som hon sedan själv målade med tuschfärger.
– Jag har två bröder, men i min fantasivärld kunde familjen bli oändligt stor och utökas med hundar och kaniner. Men snart slutade jag leka med klippdockorna. Det blev istället ett sätt att stressa av när det blev mycket att göra i skolan. All stress försvinner när jag sätter mig och ritar klippdockor, säger Agnes.
Idag bor hon i en studentlägenhet på Gärdet i Stockholm. På somrarna är det Hälsingland som gäller.
Agnes har nått halvvägs i sin utbildning till bildlärare, mamma Mona arbetar som bild- och svensklärare. Fascinationen för klippdockor är också ett arv från mamma.

Efter studenten läste Agnes franska ett år innan hon bestämde sig för att bli bildlärare. Efter Konstfack hoppas hon kunna försörja sig både som lärare och illustratör. För att bygga upp ett arkiv, en portfolio, startade hon för ett och ett halvt år sedan en blogg om sina klippdockor.
– Att skapa dockorna är fortfarande ett sätt att stressa av och få utlopp för min fantasi. Jag är mycket intresserad av modehistoria och gillar att bygga upp historier kring dockorna. De behöver inte vara snygga. De ska nog snarare ses som karaktärer, säger Agnes.

Och klippdockor ligger i tiden. Den retro- och loppistrend som drabbat Sverige de senaste åren har gjort att intresset för klippdockor ökat igen. Fenomen som TopModel – ritböcker med klippdocksliknande figurer – och Moviestar Planet – klä på-dockor i en fantasivärld på nätet – har säkert också bidragit till ett sug efter mer traditionella och gammeldags klippdockor. Agnes får via bloggen beställningar från människor som vill ha klippdockor som föreställer deras nära och kära. Den vanligaste beställningen kommer från en småbarnsmamma.
– Det är ett fantastiskt förtroende jag får, och jag tycker det är väldigt roligt eftersom jag är mycket barnkär. Föräldrarna skickar bilder till mig och berättar jättefina och detaljerade historier om vad barnen brukar ha på sig, vad de gillar att leka och vilket som varit deras första ord.

– Om man berättat för mig när jag var sex år att jag som vuxen skulle tjäna pengar på att rita klippdockor hade hon nog tyckt att det var ganska häftigt, säger Agnes.
Uppdraget att rita kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle tillhör de roligaste hittills. Men också de svåraste.
– Genom tidningar och tv vet vi hur kronprinsessan och prins Daniel klär sig, säger Agnes. Prinsessan Estelles kläder var svårare att gissa sig till. Jag har försökt att snegla bakåt i tiden, på vad till exempel kungen och hans systrar hade på sig när de var små. Framför allt har jag tänkt mycket kring färger. Hittills har vi mest sett Estelle i gammelrosa och ljuslila.
– Det var svårare att göra de här kungliga klippdockorna än när jag får andra beställningar. Jag ritade länge på kläderna innan jag kände att jag kunde koncentrera mig på ansiktena. Jag ville verkligen göra dem rättvisa! Jag hoppas att Victoria och Daniel blir smickrade och känner igen sig. Och jag hoppas att Estelle om några år vill leka med dockorna, så som jag en gång lekte med dockorna som min familj ritat av mig…

Foto: Kurt Pettersson

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…