Annons

Annons

Alkohol – njutning eller problem?

Sommar och ledighet förknippas ofta med fest och alkohol. Men drickandet kan utvecklas till missbruk. Experten Bengt Sternebring berättar var gränsen mellan njutning och riskbruk går.

Dela
(28)

Alkohol – njutning eller problem?

Sköna sommarkvällar är det härligt att kunna sitta ute, äta en god middag med vännerna och ta ett glas vin till maten. Men inte varje kväll…

Ligger du i riskzonen? Testa dig själv här!

 

Bengt Sternebring

Överläkare Bengt Sternebring.

Alkoholkonsumtionen ökar stadigt, framför allt bland kvinnor. Enligt Bengt Sternebring, överläkare vid Beroendecentrum, Skånes universitetssjukhus i Malmö, finns det flera förklaringar:

Annons

—Inställningen till alkohol har blivit friare, mera lättsam och kontinental. Kvinnorna är mer ute i arbetslivet och after work-drickande har ökat. Man träffas kanske över ett glas vin i stället för en kopp kaffe. Med bag-in-box-viner hemma kan det också bli ett ständigt slattande.

Varför tycker vi om alkohol?

—Alkoholen aktiverar signalämnet dopamin i hjärnan som framkallar lustkänslor och gör dig upprymd och avspänd vid små mängder.

Hur vet jag då om jag dricker för mycket? 

—Är du kvinna och dricker mer än 1 liter vin i veckan är du i riskzonen. Beräkningarna kan variera men enligt WHO, världshälsoorganisationen, räknas konsumtionen för kvinnor till max 9 standardglas per vecka, förklarar Bengt Sternebring.

När det gäller vin räknas ett standardglas som 10–12 cl. Samma standardglas motsvarar 6 cl när det gäller sherry, 4 cl om det är snaps, 33 cl starköl eller 50 cl mellanöl. För svenska män anses riskkonsumtionen ligga på 14 glas i veckan.

—Du ska inte dricka allt på en gång. För kvinnor gäller max tre glas åt gången, betonar överläkare Sternebring. Men kvinnor kan dricka tre glas vin under tre kvällar i veckan utan att det betraktas som skadligt.

Att kvinnor ska dricka mindre än män beror på att vi bryter ner alkoholen sämre eftersom vår kropp innehåller mer fett och mindre vatten. Eftersom alkohol späds ut i vatten får kvinnor snabbare en högre koncentration.

—Kvinnor har också mindre av ett enzym som bryter ner alkohol i magsäcken, förklarar Bengt Sternebring.

Alkoholen har också den tråkiga egenskapen att den kan göra oss riktigt sjuka. Förutom den klassiska ”dagen efter-sjukan” är ett 60-tal sjukdomar kopplade till alkohol, bl a cancer, leversjukdomar, inflammation i bukspottkörteln, högt blodtryck, diabetes, magsår, blodproppar och hjärtflimmer.

—Vid mer än två glas vin om dagen är också risken för bröstcancer förhöjd. Fyra procent av all bröstcancer anses bero på alkohol, säger Bengt Sternebring. Vid mycket hög och långvarig konsumtion kan du drabbas av epileptiska anfall, alkoholdemens eller andra hjärnsjukdomar.

Risken att drabbas av depressionssjukdomar ökar också starkt vid hög alkoholkonsumtion. Hälften av alla självmord i Sverige är alkoholrelaterade. Och beroendet beror till stor del på ärftliga faktorer.

—Upp till 60 procent av all form av alkoholberoende är genetiskt betingat, förklarar Bengt Sternebring. Mer än ett dussin olika varianter av gener styr om alkoholbruket utvecklas till beroende och missbruk.

Om jag blir beroende, vad finns det då för hjälp? 

—Det allra senaste är mottagningar för riskkonsumenter, dvs innan bruket lett till missbruk och sjukdom. Det behöver inte betyda totalstopp utan mera att få kontroll över konsumtionen. Vi arbetar förebyggande med bl a hälsokontroll, samtal, kognitiv beteendeterapi (KBT) och internetbehandling.

Vi ser ju ofta rapporter om att alkohol kan vara bra av olika hälsoskäl, vad säger du om det?

—I dagens läge ser vi inga hälsovinster med alkohol. De studier som gjorts är inte tillräckligt omfattande och det enda vi kan konstatera är att små mängder alkohol inte är skadligt.

 

Här kan du få hjälp:

Bengt Sternebring tipsar om några mottagningar för riskkonsumenter med alkoholproblem. Sök via din vårdcentral eller vänd dig direkt till klinikerna:

Ewa-enheten i Stockholm, riktar sig enbart till kvinnor, 08-123 458 40.

Riddargatan 1 i Stockholm, 08-123 457 80 eller hemsidan riddargatan1.se.

Mottagningen för alkohol och hälsa Nord i Danderyd, 08-123 470 40.

Capio Maria Sicklamottagningen, tel 0739-015337.

En liknande mottagning öppnar efter sommaren på Triangeln i Malmö och det planeras även en mottagning i Göteborg.

 

Fler äldre kvinnor dricker

Cirka en miljon svenskar dricker för mycket. Många dricker mer efter pensioneringen. En ny undersökning från Sahlgrenska institutet vid Göteborgs universitet visar att var tionde 75-årig kvinna har en riskkonsumtion. Det är en tiofaldig ökning jämfört med för 30 år sedan när bara 0,6 procent av kvinnorna var i riskzonen.

 

Nyheten som dämpar suget!

Läkemedlet Selincro, som innehåller det verksamma ämnet nalmefen, kan dämpa ditt begär efter alkohol. Medlet verkar genom att minska alkoholens förstärkande effekt på hjärnans belöningssystem. Selincro passar dig som vill minska ditt drickande utan att bli helnykterist. Tabletten tas 1–2 timmar innan du planerar att dricka alkohol och kan minska konsumtionen med drygt 60 procent.

Och fler medel som minskar suget kan vara på gång. Vid Karolinska institutet i Stockholm undersöker forskarna substanser som stabiliserar dopaminsystemet och återställer den dopaminbrist som orsakas av överdrivet alkoholintag. Vid dopaminbrist krävs mer alkohol för att nå en stabil nivå.

 

Tänkvärda tips

* Drick aldrig alkohol när du är törstig.

* Ta vartannat glas vatten och vartannat glas vin.

* Använd små glas och häll dem aldrig fulla.

* Späd ut drinken med läsk eller vatten innan den är slut.

* Hantera aldrig stress med alkohol.

* Välj ett alkoholsvagt öl om du även dricker snaps till maten.

 

Dolda kalorier

10 cl rött vin = 80 kcal.

10 cl sprit = 222 kcal.

 

Läs mer

En läsare berättar: Vi drack både dag och natt

Malin blev missbrukare – som sin mamma

Bengt och Kathy tog sig ur missbruk och hemlöshet

 

Av Else-Marie Lundin

Foto: Gugge Zelander, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(28)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…