Annons

Annons

Älgbonden Daniel avstår från kärleken

De passar så bra ihop, älgbonden Daniel och Alexandra. Men de har gemensamt fattat sitt livs kanske svåraste beslut. De avstår från kärleken men förblir goda vänner.

Dela
(21)

2
Visa bildspel

/
Älgbonden Daniel valde bort kärleken för barnens skull
Älgbonden Daniel valde bort kärleken för barnens skull
...
Visa mer

 

I avsnitt nio av vinterns omgång av Bonde söker fru blev Daniel och Alexandra ensamma kvar på gården. Då kom säsongens första kyss!

—Det här har jag längtat efter, sa Alexandra med tindrande ögon.

Annons

Och det hade tittarna också. För sällan har väl två personer sett så förälskade ut och verkat passa så bra ihop som Daniel Johansson och brevskrivaren Alexandra Sandström.

—Hela inspelningen och sommaren var en bergochdalbana av känslor. Jag visste aldrig om jag skulle få vara kvar när det var dags för val, och så blev jag lättad när jag fick det. Sedan när Daniel gick iväg med någon av de andra tjejerna som var kvar på gården var det jobbigt eftersom jag kände att det klickade så pass starkt på en gång!

Gilla Hemmets på Facebook

Daniel, som var rädd att Alexandra skulle bestämma sig för att åka iväg, tyckte att han signalerade ganska tydligt att han ville att hon skulle stanna kvar. Men han ville samtidigt vara rättvis och ge alla en chans.

—Daniel var skitsvår att läsa!

—Men det var jag ju inte! protesterar Daniel.

—Joo, det var du! Jag fick någon extra kram när vi fixade frukosten på egen hand, men jag visste ju inte om du också gav de andra kramar. Jag hade ingen aning.

Det verkar ha varit desto klarare för omgivningen. Kärleken blommade under de följande programmen. De dejtade, tapetserade och njöt av tillvaron.

Iskallt på inspelningen

Resan som ingår i programmet tog Daniel och Alexandra till Bornholm i Danmark. Där var nästan lika kallt som under inspelningen hemma hos Daniel. De berättar skrattande om sommarens iskalla upplevelser.

Daniel fick låna ut skoteroveraller till hela kamerateamet, medan de själva huttrade i tunna kläder.

—Kom ihåg att det är sommar, sa tv-teamet till oss, fnissar Alexandra.

—Det är sommar, det är sommar, det är sommar. Termometern visade några få grader. Vi satt i sommarkläder och försökte se avspända ut, men kylan gjorde oss alldeles stela, minns Daniel.

När inspelningstiden var över umgicks de nyförälskade intensivt.

—Vi funderade inte så mycket, utan lät det rulla på, säger Daniel.

De firade midsommar tillsammans, och Alexandra tillbringade nästan hela juli hos Daniel.

—Vi har umgåtts mycket tillsammans med alla våra barn – åtta personer och dessutom ibland kompisar till barnen, berättar Daniel leende.

De lärde känna varandra allt bättre, de funkar bra ihop och upptäckte att de verkligen uppskattar varandra. De har lika värderingar i allt som har betydelse och kan avläsa varandra med större trygghet.

—Allt det jag såg från början har Alexandra byggt på med sättet att vara. Som får mig att känna att det här är en bra tjej, hon är reko och har sunt förnuft. Och vi har inte minst samma syn på ansvaret som föräldrar.

Och det är just den ansvarskänslan som gjorde att de i augusti började inse svårigheterna med avståndet mellan Östersund och Västernyliden där Daniel bor. Det är 33 mil enkel väg.

—Vi har hela tiden varit medvetna om att vi inte kan flytta ihop på många år. Vi visste att det skulle bli svårt och har kanske skyddat oss för att inte bli alltför besvikna. Det är bättre att vi bryter nu innan någon blir alltför sårad.

Barnen kommer i första hand för dem båda, och det är självklart att barnen ska bo kvar på den ort där de har båda sina föräldrar, övrig familj, skola, kompisar och intressen.

—Vi pratade om det senast i går när Alexandra kom hit, berättar Daniel. Om vi inte varit bundna på var sin ort… Men nu är vi det. Vi har tre barn var i ungefär samma åldrar, och åtminstone mina håller på med idrott. Att få det att funka med träningar och matcher om helgerna, och mitt jobb på det. Vi skulle inte ses särskilt ofta.

Något de båda ändå hade kunnat leva med, om det bara hade handlat om några år innan förutsättningarna förändras.

—Men vi har insett att det skulle ligga ungefär tio år bort, konstaterar Alexandra.

—Det skulle bli tio år som särbor och vi skulle kanske ses en eller två dagar i månaden. Det skulle bli en ständig anspänning att försöka ses mer, och vi skulle ofta misslyckas. Det känns inte rättvist mot någon av oss, det är långt ifrån det bästa liv vi kan ha, säger Daniel.

Hur kändes det att gå från utvald, till nykär och sedan välja bort livet som par?

—Det är bara något jag har accepterat, för känslorna är ju kvar, berättar Alexandra. Den glädjen finns fortfarande. Det är bara att gilla läget, men känslorna är inte svagare för det.

—Det är som Alexandra säger, bara för att vi ur ett förnuftigt perspektiv inser att det här kanske blir fel så förändras inte känslorna direkt för det. Kanske är det lite fegt att inte våga försöka lite till, funderar Daniel, men samtidigt blir det så mycket svårare att bryta längre fram i tiden. Nu kan vi ta ett steg tillbaka utan att någon behöver bli sårad, och i stället vara goda vänner.

Med på bröllopet

När Daniels bror gifte sig 22 augusti hade de gjort sitt val, de var inte längre ett par. Men Alexandra var självklart ändå med på bröllopet.

—En känsla som jag har slitit ont med är att jag kanske förstörde möjligheten för dig att träffa någon som faktiskt kunde ha flyttat hit, säger Alexandra.

—Och då säger jag varje gång att så är det inte, svarar Daniel med ett mjukt skratt. Om jag hade vägrat bjuda hem någon mer än dig och inte lärt känna de andra för fem öre, hade jag kanske varit osäker i dag. Men vi umgicks och hade kul ihop, och jag vet att det är bra tjejer som jag gillar, men jag skulle ändå inte ha blivit kär i någon av dem. Oberoende om du varit med eller inte.

—Men om jag inte skrivit brevet kanske du hade tagit med någon annan som kunde ha varit rätt.

—Jag är tacksam att vi fick lära känna varandra. Det är någonting jag absolut inte vill ha ogjort, jag tycker du tänker fel när du säger så, säger Daniel med eftertryck.

Det märks att de vill varandra väl och de ser ut att ha det bra tillsammans, Daniel och Alexandra. Hur de än ser på kärleken och vänskapen.

 

Läs mer: 

Älgbonden Daniel: Jag blev kär vid första ögonkastet

Hos fjällkorna fick Stina tillbaka livsglädjen

Elin och Jonas samlar på utrotningshotade lantraser

 

Av Karin Engman

Foto: Karin Engman, TV4


Läs mer om:

Dela
(21)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…