Annons

Annons

Agnes Wold om den populära behandlingsmetoden: ”Det är hokuspokus”

Agnes Wold twittrar argt om Skatteverket efter att de fått kritik mot de ovetenskapliga behandlingar som ingår i friskvårdsbidraget. "Det är bidrag för kvacksalveri och hokuspokus", säger hon till Expressen.

Dela
(39)

Nyligen blev det bestämt att även dyrare idrotter som golf och ridning ska inkluderas i friskvårdsbidraget. Men visste du att det innan dess redan var tillåtet att använda bidraget till alternativa behandlingsmetoder som homeopati, reflexologi, eller kinesiologi?

Annons

Detta är något som får kritik i en krönika i Dagens Medicin av Hanna Brus, enhetschef på smärtkliniken vid Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm.

Gilla Hemmets på Facebook

Läs också: Agnes Wold om städmyterna: ”Jag blir aggressiv bara jag tänker på det”

– Jag är kritisk mot att man godkänner metoder i friskvårdande syfte som inte kan belägga några specifika effekter på hälsan. Och som framför allt bygger på idéer som kan misstas för att ha något med vetenskaplig kunskap att göra, säger hon till Expressen.

– Var och en ska givetvis få tro på och köpa vad man vill – men det ska vara solklart vad som är vad. Staten ska inte bidra till begreppsförvirring kring en så oerhört viktig sak som vår hälsa, menar Hanna Brus.

Agnes Wold om homeopati

Och hon får medhåll från Agnes Wold, professor och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som också tycker att det är märkligt att Skatteverket har med behandlingarna på bidragslistan.

– Det är bidrag för kvacksalveri och hokuspokus. Homeopati innebär att du dricker utspätt vatten. Ingen människa med medicinsk kunskap har skrivit den där listan hos Skatteverket, säger Agnes Wold, som även twittrat om tilltaget.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

”Är ni från vettet, Skatteverket?”, skriver hon där.

Kritiken, som framförallt riktas mot homeopati, innefattar att det inte finns några som helst krav på tillverkare av ”medicinerna” att visa att de fungerar. Det finns heller inga krav på utbildning för de som jobbar med homeopati. Homeopatiska läkemedel består oftast av råvaror från växter, djur, hormoner, mikroorganismer och gifter – som sedan måste spädas med vatten minst 10 000 gånger, enligt Läkemedelsverket.

”Har för lite kunskap”

Hanna Brus menar att de här behandlingarna ha godkänts tack vare okunskap.

– Skatteverket borde kräva av lagstiftaren att dagens reglering konkretiseras eller ändras, säger hon.

Läs också: Agnes Wold om vikthetsen: ”Förstör folks livskvalitet, inklusive min”

Och Skatteverkets jurist Pia Blank Thörnroos bemöter kritiken med att förklara att det är svårt att dra gränsen för vad som är friskvård och inte.

– Det ska vara enklare sorts motion eller friskvård, det ska vara billigt. Om någon upplever sig må bättre och bli friskare av fotvård kan vi inte ha någon åsikt om det. Jag förstår att Agnes Wold aldrig skulle kalla homeopati för friskvård. Men vi har för lite kunskap för att kunna värdera så. Och det är möjligt att vi har varit för generösa. Gränsdragningar är alltid svåra, säger hon.

Källa: Expressen, Dagens Medicin, Läkemedelsverket  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra och är skriven av Mikaela Alex

Läs mer:

Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!


Läs mer om:

Dela
(39)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…