Annons

Annons

Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

Damm är helt ofarligt för oss. Därför är det inte särskilt viktigt att ha det städat hemma, säger forskaren Agnes Wold som driver en kampanj mot smuts- och bacillskräck.

Dela
(4.55k)

agnewsold-640x400

Det var under 1800-talet, i och med industrialismen, som skräcken för damm och smuts kom. Det här var en tid när många dog i infektionssjukdomar. Man drog slutsatsen att orsaken var mikrober, som bodde i damm. Det blev husmoderns stora uppgift att hålla rent i hemmet.

Annons

– Städa var naturligtvis helt meningslöst, eftersom deras (bakteriernas) affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger Agnes Wold under en föreläsning på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Gilla Hemmets på Facebook

Sedan dess har damm varit vår stora fiende.

Men allt är inbillning, fortsätter Agnes Wold. Många, framför allt kvinnor som än idag oftast har huvudansvaret för hemmet, blir lättade över att det inte är så viktigt som de trott med städning.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte.

Kanske är det tvärtom? Man vet till exempel idag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.

– Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, har Agnes Wold tidigare sagt till Sveriges Radio.

 

Läs mer: Så städar du på bara 15 minuter när du får oväntat besök

 

Text: Anna Carsall, måbra.com

Källa: Göteborgsposten, SR

Bärbar mobilladdare – ett måste i varje handväska!

Slipp problem med urladdade mobiltelefoner! Med en bärbar mobilladdare kan du ladda telefonen var du än befinner dig!

Den här söta och diskreta modellen väger i princip ingenting och har dessutom en inbyggd ficklampa.

Läs mer och beställ den direkt från oss!


Läs mer om:

Dela
(4.55k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…