Annons

Annons

Ny behandling mot aggressiv bröstcancer

Nästan var tredje kvinna i Sverige kommer under sin livstid att drabbas av bröstcancer. Mellan 10 och 15 procent av dessa får en aggressiv form som är svår att behandla. Nu håller forskarna på att utveckla ett nytt läkemedel som kan göra tumörerna mindre aggressiva.

Dela
(0)

Bild: Shutterstock/IBL

Varje dag insjuknar runt 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer vilket gör den till den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Men prognosen är god. Bara de senaste årtiondena har chansen att blivit botad ökat, mycket tack vare bättre behandlingsmetoder och att sjukdomen ofta upptäcks allt tidigare.

Annons

Runt 70 procent av alla drabbade har luminal bröstcancer. Det innebär att tumören är hormonkänslig och svarar bra på behandling med hormonläkemedel.

Gilla Hemmets på Facebook

Men mellan 10 och 15 procent har basala brösttumörer som är aggressivare och där risken för återfall är högre. Tumörer är då okänsliga för hormoner och patienterna kan endast erbjudas behandling med höga doser av cellgifter.

Aggressiv bröstcancer läkemedel

Nu har forskare vid Lunds universitets i samarbete med forskare från Karolinska Institutet börjat utveckla ett läkemedel för de svårbehandlade tumörerna. Resultatet av studien publicerades nyligen i tidskriften ”Nature Medicine”.

– Vi har utvecklat en ny behandlingsstrategi för aggressiva och svårbehandlade basala brösttumörer som innebär att cancern omvandlas till en hormonkänslig tumör som svarar på konventionell hormonterapi, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitets cancercentrum på Medicon Village, i ett pressmeddelande.

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitets cancercentrum på Medicon Village. Bild: Kennet Ruona

Metoden innebär att det biologiska läkemedlet manipulerar bindvävscellerna i de aggressiva brösttumören och omvandlar dem till en hormonkänslig tumör. Detta innebar också att tumören kan behandlas med konventionell hormonterapi.

Läs också:


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…