Annons

Annons

Adhd: Tack vare qigong har jag hittat lugnet

Mikaela var 26 år när hon fick diagnosen adhd. Plötsligt förstod hon varför livet varit svårt så länge. Till en början fick hon lindring med mediciner men sedan upptäckte hon att qigong verkligen hjälpte henne...

Dela
(142)

Mikaela har adhd och fann lugnet med hjälp av qigong.

– Jag har tagit mig från botten till toppen och mår jättebra. Nu kan jag hantera att jag har adhd och njuter av livet, säger Mikaela.

I dag är Mikaela P Bengtsson, 31, en glad, aktiv och social tjej som njuter av tillvaron. Hon känner sig trygg, har hittat sin inre frid och vet vad hon vill i livet. Mikaela utstrålar livsglädje och energi när vi träffas. Men så har det inte alltid varit, hon har många svåra år bakom sig.

Annons

—Redan när jag var barn kände jag mig annorlunda, men jag visste inte vad det berodde på, berättar Mikaela som växt upp på olika platser i Skåne och nu bor i Svedala.

Gilla Hemmets på Facebook

Hon hade svårt att koncentrera sig och sitta stilla, tankar och känslor snurrade ständigt på högvarv i huvudet och på kvällarna låg hon länge och vred sig innan hon kunde somna.

—Det var mycket tjat, gråt och gnäll när jag skulle göra läxorna. Ofta gjorde jag dem i sista minuten eftersom jag hade så svårt att komma igång, berättar Mikaela.

Trots att hon hade lätt för att lära sig saker var skolan mest jobbig. Hon kände att hon kunde bättre, men fick inte det resultat hon förväntade sig på proven och förstod inte varför.

—Jag trodde att jag var dum i huvudet. Mitt självförtroende var i botten och det blev inte bättre av att jag blev mobbad från ettan till sexan.

Hon var ofta ledsen och mådde dåligt, både psykiskt och fysiskt. Bara sju år gammal funderade Mikaela för första gången på att ta livet av sig.

Musikskolan där Mikaela spelade tvärflöjt var en frizon, där trivdes hon. Hunden Sickan betydde också mycket.

—Hon var min bästa kompis.

Orkade inte med tempot

När Mikaela lämnat grundskolan fick hon nya vänner och mådde periodvis bättre, men drabbades också av svår värk, problem med magen, astma, allergier och eksem. Hon var ofta nedstämd och trött eftersom hon sov dåligt. Allt det här tog mycket energi och Mikaela orkade inte med det tuffa tempot på gymnasiet. Det var nära att hon inte tog studenten på grund av hög sjukfrånvaro.

Efter att ha varit sjuk i ett par år mådde Mikaela lite bättre. När hon var 23 gjorde hon högskoleprovet och fick mycket bra resultat. Hon bestämde sig för att söka in på juristprogrammet vid Lunds universitet eftersom det verkade spännande att arbeta med avtal och lagar.

—Nu ska jag ta revansch! Nu börjar mitt liv! tänkte jag, säger Mikaela.

Hon tyckte att studierna var roliga, pluggade flitigt till en början och deltog i studentlivet. Men efter ett tag märkte hon att hon inte kunde koncentrera sig på studielitteraturen och det var med nöd och näppe hon klarade tentorna. Efter tre terminer gick det inte längre. Mikaela kände sig ständigt stressad, hade ont i kroppen och ångest.

—Jag bröt ihop fullständigt. På min 25-årsdag kunde jag inte sluta gråta och tyckte att enda lösningen var att ta livet av mig. Jag orkade inte ha det så längre. Senare har jag förstått att jag haft återkommande depressioner och ångest sedan jag var liten.

Mikaelas föräldrar, som alltid har varit ett stort stöd, övertygade henne om att söka hjälp. En karusell av olika läkemedel och behandlingar följde, men det var först när hon träffade en psykolog som Mikaela kände att hon var på rätt väg. Psykologen föreslog att en adhd-utredning skulle göras och fast Mikaela själv inte kunnat tro det visade det sig att hon hade funktionsnedsättningen.

—Det var skönt att få en diagnos och det var en lättnad för det förklarade mycket. Jag var ju inte lat och dum i huvudet som jag trodde när jag var yngre. I utredningen ingick ett IQ-test och jag fick så högt på det att jag skulle kunna gå med i Mensa. (Förening för personer med över 131 i IQ, genomsnittet för befolkningen ligger på 100 i IQ.)

Men känslorna inför diagnosen, som hon fick när hon var 26 år, var kluvna.

—Jag var glad i en vecka och sedan kom en fruktansvärd sorg. Jag hade en funktionsnedsättning som jag skulle leva med resten av livet. Jag ville inte ha adhd, jag ville vara som alla andra.

Mikaela började med adhd-medicin och upplevde för första gången att det blev ”tyst i huvudet” och att hon fick lättare att koncentrera sig. Men medicinen hade också biverkningar i form värk i kroppen, tvångstankar och energidippar.

—Biverkningarna blev så svåra att jag inte klarade av att fortsätta ta den.

Hon kämpade på för att kunna återuppta juridikstudierna, men kände att hon inte mådde tillräckligt bra. I behandlingen ingick terapi, både i grupp och individuellt, och där fick Mikaela prova på mindfulness.

—Jag tyckte att det var bra, men kände att jag behövde något mer.

Blev en ny människa

Genom en släkting kom Mikaela i kontakt med qigong, i formen zhineng qigong.

—Vilken otrolig skillnad det gjorde! Jag mådde så bra. Stressen och värken i kroppen minskade. Jag kände en inre frid.

Ju mer hon tränade qigong, desto bättre mådde Mikaela. Hon deltog i en kurs med kinesiska qigonglärare och blev inspirerad att åka till Kina för att utbilda sig till lärare i zhineng qigong. Förra våren tillbringade hon tre månader i Guilin i södra Kina och kom tillbaka som en ny människa.

—Qigong har hjälpt mig att minska symtomen på adhd. Jag känner mig lugnare och har lättare att koncentrera mig. För första gången i mitt liv sover jag gott om nätterna. När jag var sjuk tröståt jag och gick upp väldigt mycket i vikt. Nu har jag gått ner 30 kilo och jag har inte haft någon depression sedan jag började med qigong. Jag behöver inte längre ta några mediciner.

Nu har Mikaela det normala liv som hon längtat efter i så många år. Hon arbetar på kansliet på KFUM Lundabygdens Prova På IF, undervisar i zhineng qigong, hjälper till att träna ett pojklag i fotboll i Värpinge IF och föreläser om adhd och sin livsresa.

—Jag har tagit mig från botten till toppen och mår jättebra. Nu gör det ingenting att jag har adhd. Jag kan hantera det och njuter av livet och nuet. Min dröm är att arbeta med qigong på heltid och inspirera andra människor att förändra sina liv. Allting är möjligt, ingenting är omöjligt!

Qigong har hjälpt Mikaela att minska symtomen på adhd.

Qigong har hjälpt Mikaela att minska symtomen på adhd.

 

Läs mer

Matildas mamma har adhd

Malin blev missbrukare – som sin mamma

Cinna fick en stroke av en kvävd nysning

 

Läs mer om Mikaela och zhineng qigong på hennes hemsida www.zhinengqigongwellness.se och på hennes Facebooksida Zhineng Qigong Wellness

 

Läs mer om diagnosen adhd hos Hjärnfonden, www.hjarnfonden.se

 


Läs mer om:

Dela
(142)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…