Annons

Annons

Adhd-diagnosen har gjort Kakan stark

Kakan Hermanssons uppväxt var tuff på många sätt. Hon brottades med känslan av att vara annorlunda och med rädslan för att förlora sin syster, som drabbades av cancer. Men hemifrån fick Kakan med sig en orubblig tro på att hon var viktig och kunde bli vad hon ville.

Dela
(0)

4
Visa bildspel

/
ADHD-diagnosen har gjort Kakan Hermansson stark
ADHD-diagnosen har gjort Kakan Hermansson stark
ADHD-diagnosen har gjort Kakan Hermansson stark
ADHD-diagnosen har gjort Kakan Hermansson stark
...
Visa mer

Keramiker och programledare. Skönhetsbloggare och feminist. Lärare på Konstfack och poddpratare. Videokonstnär och komiker. Och nybliven författare. För Kakan Hermansson är det inte antingen eller utan både och kryddat med massor av energi och engagemang.

Annons

—Jag har adhd och måste stimuleras av olika saker. Ett nio till fem-jobb hade inte passat mig. Det låter bortskämt att säga så och jag vet att jag är lyckligt lottad som kan ha det så här lyxigt, säger Kakan när vi träffas i hennes ateljé i Norsborg.

—Intervjua du så jobbar jag, fortsätter hon, knyter på sig ett blommigt förkläde och plockar fram en stor lerklump.

Medan vi pratar växer det ena konstverket efter det andra fram. Kakan arbetar snabbt och målmedvetet – hon har en utställning i Lars Lerins konsthall i Karlstad framför sig med temat flickrum, systerskap och kvinnlig vänskap.

—Fan, vad den här leran är skön! Lera kan kontrolleras, men lever också sitt eget liv. Det är både störigt och fantastiskt, säger Kakan. Jag försöker jobba med känslan, men det finns alltid en teori bakom det jag gör. Keramiken är mitt sätt att kommunicera ett feministiskt budskap. Jag har ju tidigare gjort utställningar om mäns våld mot kvinnor.

Engagemanget har hon med sig hemifrån, det diskuterades väldigt mycket hemma vid köksbordet i Lund där hon växte upp med pappa Janne, mamma Kerstin och lillasyster Kikki. Det var allt från politik och världsproblem till religion och känslor som avhandlades ”på blodigt allvar” och från tidig ålder fick Kakan höra att det hon tyckte var viktigt.

—Mina föräldrar har alltid peppat mig och min syster mycket. De har sagt att vi kan göra allt vi vill och bli vad vi vill. De kommer båda från arbetarklassen och blev inte själva peppade.

En mardröm

Kakan och lillasyster Kikki har ett alldeles speciellt band:

—Hon är det bästa jag har. Kikki är fantastisk och rolig. Vi träffas ofta och bara är, hänger hemma i hennes soffa och pratar eller går ut och äter thaimat.

I tonåren var det nära att Kakan förlorade sin syster. En knöl på halsen visade sig vara aggressiv lymfkörtelcancer. Cellgiftsbehandling inleddes, Kikki tappade håret, hade svåra smärtor och isolerades hemma eftersom hon var extremt infektionskänslig.

—Det var en fruktansvärd tid, en mardröm. Jag undrade varje dag om hon skulle dö och mådde väldigt dåligt. Jag drabbades av panikångest och var ständigt orolig. Men det var inte mig det var synd om. Det var ju mycket värre för min syster, säger Kakan som läste deras gamla barnböcker för systern när hon hade ont.

Behandlingen lyckades, Kikki blev frisk efter ett år och friskförklarades efter tio år. Hon hade besegrat cancern, men priset blev att hon inte kan få barn då behandlingen gjorde att hon hamnade i klimakteriet.

—Sjukvården är sexistisk. Hade hon varit pojke hade hon fått lämna spermier som frysts in, men det finns inte samma planer för tjejer.

Uppväxten var tuff på flera sätt. Kakan fick sin adhd-diagnos först som vuxen, men kände redan i skolan att hon var annorlunda och inte riktigt passade in. Hon var högljudd och pratig, tog mycket plats, hade svårt att koncentrera sig och hade ingen impulskontroll.

—Jag vet inte hur många gånger jag har blivit utslängd från klassrummet eller hur ofta jag fick kvarsittning. I stället för att få hjälp straffades jag. En flicka som inte uppträder som en flicka blir annorlunda bedömd och bemött. Jag fick ta mycket mer skit än killarna som gjorde samma saker.

Trots att det var jobbigt många gånger tycker Kakan att adhd:n och de erfarenheter den gett har fört med sig ”jättemycket positivt”.

—Jag kan ta för mig och är inte rädd för att ta en diskussion. Jag är både snabb i huvudet och kan göra många saker samtidigt. Hade jag fått välja hade jag inte valt bort min adhd, fast allt det här har gjort mig både hårdhudad och sårbar.

Stöd, omtanke och kärlek från tjejerna i handbollslaget och bästa vännerna Emma och Lycke, som hon fortfarande umgås med, betydde mycket under uppväxten. Somrarna med familjen i Lysekil var en fristad, liksom morföräldrarnas sommarställe i Flakeberg utanför Grästorp.

—Där var vi och blev kliade på ryggen. Mormor och morfar var så roliga, härliga och kärleksfulla.

Från barndomen har tron också spelat en stor roll i Kakans liv.

—Jag kommer från en troende familj, men det är inte därför jag är troende. Min tro är inget jag har valt. Fast jag har ifrågasatt den många gånger är den stark. Jag tror på gud och det gör mig trygg. Jag ber varje dag, men jag går aldrig i kyrkan det har jag inget behov av.

Om någon skulle bli överraskad av att hon är både feminist och troende säger Kakan:

—Jag är en mångfasetterad person.

Måste förändras

När hon nu debuterar som författare med boken Hela Kakan (Forum) som kommer ut i september handlar det mycket om det som Kakan brinner för – kampen för ett feministiskt och antirasistiskt samhälle.

Allt från våldtäkter och sexhandel till att flickor och pojkar behandlas olika i klassrummet och att kvinnor får sämre vård hör till det som upprör och engagerar Kakan. Det är mycket som måste förändras i samhället för att det ska bli en bättre plats för flickor och kvinnor.

Hon talar om att Kvinnojourerna måste få mer pengar, att poliser behöver utbildas i genustänkande och att fler män aktivt måste ifrågasätta den traditionella mansrollen och lämna ifrån sig makten.

Det har gjort att hon har blivit utsatt för hat och hot på sociala medier, men också till att både unga tjejer och gamla tanter kommer fram till henne på stan och berömmer det hon gör.

Kakan ser inte heller någon motsättning mellan att vara engagerad feminist och ha ett stort intresse för skönhet och flärd, i form av smink, crèmer och vackra kläder. På sin blogg ger hon råd om hudvård och hon har varit konferencier på Elle-galan.

—Jag älskar beauty. Det gör mig lugn att hålla på med crèmer och serum.

Efter vår intervju ska Kakan prata om just skönhet och hudvård på ett event.

—Mina intressen är mitt jobb. Fritidsintressen har jag inte tid med. Fast jag jobbar för mycket. Det har varit ett högt tempo nu och jag längtar efter att bara ligga på en strand i Grekland och chilla.

 

Läs mer: Karin Adelsköld gjorde revolt 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…