Annons

Annons

90-åring gav bort lyxvilla till läkare – nu gör de upp i domstol

Den 90-åriga kvinnan och den yngre läkaren blev vänner av en slump. En dag förstod släktingarna att kvinnan skänkt bort sin lyxvilla till den nye "vännen". De menar att hon blivit sol-och-vårad. Nu möts de i domstol.

Dela
(0)

Efter nästan ett år ska tvisten upp i Kalmar tingsrätt. Kvinnans ombud vill att gåvan, en villa värderad till 15 miljoner kronor, ska ogiltigförklaras. Montage

Det är en tragisk historia med många bottnar som ska behandlas i Kalmar tingsrätt. Huvudpersonen, en kvinna i 90-årsåldern, vårdas på ett boende. I potten ligger bland annat hennes villa, en fastighet värderad till 15 miljoner kronor, i de fashionabla delarna av stan.

Annons

Sedan några år tillbaka är villan skriven på hennes vän, en manlig läkare i 45-årsåldern.

Och nu ska tingsrätten bedöma om allt gick rätt till när fastigheten gavs bort.

– Vad det handlar om är ju att faster vill dö i huset. Hennes största skräck är ju att hamna på institution, säger brorsonen Christian.

Ett oväntat möte

Berättelsen bakom tvisten i Kalmar börjar med ett möte 2009 i Kalmar. Läkaren var i stan på besök och råkade på kvinnan under en promenad. De fann varandra i gemensamma intressen som konst, kultur och antikviteter och sådde fröet till en beständig vänskap. Läkaren var vid tillfället anställd norröver i landet men hade planer på att söka sig söderut och till Kalmar.

De planerna uppmuntrades av hans nyfunne vän som tyckte att han kunde flytta in hos henne. 2013 gjorde han det.

Kvinnan bodde stort och hade haft inneboende förr. Hennes bortgångne man hade varit läkare med mottagning i huset.

– Det var ju fantastiskt att det fanns en läkare i huset och att de dessutom kom bra överens, säger brorsonen som beskriver en god relation där familjen litade på att fastern hade både spirituellt sällskap och medicinsk expertis under samma tak.

Kontakten hölls huvudsakligen via telefon men även med besök.

Läkaren var en sympatisk och uppenbarligen yrkesskicklig man.

– Jag var ju nere och besökte faster ett par gånger per år och vi hade det hur trevligt som helst. Satt och ljög i bastun och sådär. De var uppe hos oss också.

”Det var då larmklockorna började ringa”

Släktingarna, bland annat en bror och brorsbarn, förstod att läkaren var en högt uppskattad vän.

Inte minst eftersom kvinnan förklarat att hon önskade att läkaren skulle få köpa och bo kvar i huset efter hennes bortgång.

– Han skulle ha förtur på att köpa huset, säger brorsonen som menar att släktingarna var helt införstådda med de premisserna.

Historien tog en annan vändning i april 2016 efter att kvinnan drabbats av en stroke och tagits in för vård. Hennes vän läkaren ringde upp släkten för att berätta om vad som hade hänt och rapporterade fortlöpande om hennes status.

I och med sjukvistelsen blev omsorgsnämnden inkopplade för att finna en god man till kvinnan. Bedömningen var att kvinnan var för sjuk för att kunna flytta hem.

Brorsonen fick ett av samtalen.

–  Jag sa: ”det bor en läkare hos henne” då var hon snabb med att poängtera att ”hon bor hos honom”. Det var då larmklockorna började ringa.

Kvinnan hade konto på en bank i Hamburg. Enligt kvinnans ombud har 86 000 euro förts över från det kontot till läkarens konto. Bild: Yelp

Var dimmig

Efter att ”larmklockorna” ringt började brorsonen undersöka andra delar av fasterns affärer. Han och ett annat brorsbarn hade fullmakt till ett av hennes bankkonton i Tyskland. När de ringde ner för att kolla saldot fick de reda på att kontot med 86 000 euro var tömt.

Både huset och det tömda kontot ingår i den stämning som kvinnans ombud lämnade in till tingsrätten i Kalmar i januari i år.

Stämningen innehåller också vittnesmål från familjemedlemmar om att deras äldre släkting varit svårkontaktbar och förefallit påverkad när de träffat eller pratat med henne under 2015.

Det vill säga vid samma tid som gåvobrevet skrevs under.

– Det var liksom som att hon var i sin egen dimma, säger brorsonen.

IVO friade

Nyheten uppmärksammades stort i lokal media och fick följdeffekter. Eftersom läkaren hade förskrivet medicin till henne under samma period som gåvan gjordes ansåg Landstinget att det fanns en vårdrelation. Läkaren, som vid tillfället var anställd på en vårdcentral i regionen, fick se sin tjänst ifrågasatt. Landstinget startade en internutredning och under den fick läkaren inte ha någon patientkontakt.

– Av etiska skäl får sjukvårdspersonal inte ta emot gåvor med ett ekonomiskt värde av patienter. Då bryter man mot de etiska principerna på ett sätt som påverkar samhällets förtroende, konstaterade Mattias Alvunger, chefläkare landstinget i Kalmar Län i Barometern i januari.

Misstankarna utmynnade i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). En anmälan som dock las ner utan ytterligare åtgärd. IVO ansåg inte att det fanns skäl att anta att läkaren utgjorde någon fara mot patientsäkerheten.

Under sommaren kom dock beskedet att läkaren sagt upp sig från sin tjänst.

Stark vänskap

Läkaren har svarat på misstankarna punkt för punkt. Han beskriver en helt annan bild än den kvinnans ombud och släktingar målat upp.

Läkaren berättar i ett svaromål till tingsrätten att kvinnan gjorde klart att han skulle få huset redan 2012. Det skedde i samband med att hon ringde upp honom på hans födelsedag för att gratulera. Ett samtal som det finns vittnen till.

Läkaren beskriver vidare en stark vänskap som bottnade i delade intressen och ömsesidig respekt.

Det var det gemensamma intresset för antikviteter som ledde till vänskapen. Nu möts parterna i Kalmar Tingsrätt. Bild: IBL

Att fastigheten skulle skrivas över var som sagt muntligt bestämt men det var kvinnan som tog initiativ till att gåvan kom på pränt 2015, uppger läkaren i svaromålet. Gåvan bevittnades av två jurister och läkarens ombud åberopar även vittnesmål från vänner som uppger att det här var vad kvinnan ville.

Hon var alltså vid sina sinnens fulla bruk.

Ord står mot ord även när det gäller kontot i den tyska banken. Även här var det kvinnan som tagit initiativ till att ta ut pengarna, uppger läkaren.

Syftet var att betala för planerade renoveringar i huset och pengarna fördes över till läkarens konto för att han skulle kunna sköta löpande kostnader och material.

Till saken hör att det finns ett lån på runt 1,2 miljoner kronor knutet till huset. Kostnaderna för lånet har dock stannat på kvinnan.

Anmärkningsvärt, anser släktingarna.

Läkaren menar dock att kvinnan varit ”bergfast” i uppfattningen att hon skulle stå för alla kostnader kring hushållet.

”Hon såg en stor glädje i att huset återfick sin forna glans i och med renoveringarna. Det förhållande att hon inte längre ägde huset saknade betydelse för henne”.

”Han ska ut och hon ska in”

Läkaren vänder sig även emot påståendena att han varit kvinnans behandlande läkare. Enligt svaromålet har han bara förnyat recept på medicin som hon redan haft. I åtminstone ett fall har han även hjälp henne att skriva en remiss.

I svaromålet berättar läkaren också om att kvinnan haft en mycket sval relation till sina släktingar. En relation som varit så svag att den var allmänt bekant i umgängeskretsen och något hon kände sorg över.

Brorsbarnet säger att han stött på teorin om att hela saken handlar om ”pengagiriga släktingar” som känner sig bestulna på arvet.

– Men då har man inte förstått vad det handlar om, säger han.

– Han ska ut ur huset och hon ska in. Sedan om hon kan bo i huset det är en annan sak, det får hon avgöra. Det är inte vi kusinbarn som ska avgöra det. Det är fasters grej. Vi har ingen aning om vad som står i testamente och sånt där.

Vill tillbaka hem

Huvudpersonen i tvisten bor för tillfället på ett boende i stan. Hon är tagen och ledsen men medveten om vad som hänt, enligt brorsbarnet.

Kvinnan är dock inte i skick att vara med vid någon förhandling.

– Har hon en bra dag kan man prata med henne ett par meningar. Hon säger själv att hon håller alla tummar och att hon vill tillbaka in i huset.

– Han har placerat henne på ett hem, hon har ju ingen aning om varför hon är där.

Läkarens ombud Jesper Arvenberg har tackat nej till att kommentera påståendena som riktas mot hans klient.

Motiveringen är att offentligheten kring ärendet kränkt och kränker kvinnans integritet.

Sammanfattning

Stämningen innebär att kvinnan, genom ombud, yrkar på att gåvan av fastigheten ska ogiltigförklaras. Skälen är bland annat att läkaren ”medvetet utnyttjat” kvinnans hälsotillstånd och beroendeställning till honom. Kvinnan har alltså inte insett att hon skänkt bort huset.

Läkaren ska vidare betala tillbaka de 86 000 euro som fördes över från kontot i Tyskland och ytterligare pengar som tagits ut från hennes konton. Sammanlagt rör det sig om ungefär två miljoner kronor.

Läkaren tillbakavisar samtliga påståenden. Han uppger att det är kvinnan som tagit initiativ till gåvan och har alltså inte påverkat henne. De pengar som stämningen tar upp har också använts enligt kvinnans instruktioner till underhåll av fastigheten bland annat.

Läs mer:

Eva-Maria lurades av bedragare på dejtingsajten: ”Viktigt att förlåta”


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…