Annons

Annons

9 saker du bör undvika att köra i mikron

Mikrovågsugnen är en av våra favorituppfinningar, men den smarta köksmaskinen funkar inte riktigt till allt. Vi ger dig koll på vad du INTE ska stoppa i mikron!

Dela
(97)

micro-misstag

Här listar vi 9 saker du bör undvika att stoppa i mikron.

Mikrovågsugnen uppfanns redan 1947 och de första modellerna var nästan två meter höga och vägde över 300 kilo. Det dröjde dock fram tills 1970-talet innan mikrovågsugnen gjorde sitt inträde i folks hem och först ut att använda uppfinningen var amerikanerna.

Annons

Och visst är mikrovågsugnen en helt fantastisk uppfinning som gör det möjligt för oss att värma och tina mat på nolltid. Men det finns också saker du ska hålla lång borta från den lilla köksmaskinen – som de här 9 sakerna.

Gilla Hemmets på Facebook
vad-ska-man-inte-stoppa-i-micron

Få koll på vad man kan stoppa i mikron och vad man bör hålla borta! Bild: IBL

9 saker du inte bör stoppa i mikron

1. Ägg med skalen på

Försök aldrig att koka ägg i mikrovågsugnen! När ägget blir varmt har inte ångan som bildas inuti någonstans att ta vägen vilket gör att ägget kommer att explodera om det blir alltför varmt och tro oss – INGEN vill städa upp den äggröran!

Läs också: Smartaste knepet för att skala ägg 

hur tinar man köttfärs snabbt?

2. Fryst kött

Alla som har testat det här vet att det dels tar lång tid, dels att kanterna blir grå och tråkiga utan att mitten blir helt upptinad. Förutom att mikron skadar köttet så behöver du steka det direkt, annars riskerar du att få i dig bakterier som kan göra dig sjuk. Låt hellre köttet tina i kylen över natten.

3. Antikt porslin

Visste du att mormors gamla porslin kan innehålla bly? Har det dessutom fått sig små törnar under årens gång kan blyet läcka in i din mat om du värmer dem i mikron. Ta det säkra för det osäkra och undvik att värma mat och dryck på gammalt porslin.

4. Engångsförpackningar av plast

Plastförpackningar till saker som yoghurt, margarin och fetaost ska inte användas igen. Om du ställer dem i mikron kan de smälta och avge farliga kemikalier i din mat.

5. Resemuggar…

Och faktiskt i princip allt som innehåller rostfritt stål kan skada eller i värsta fall förstöra din mikrovågsugn.

 

plastfolie tips

6. Mat som är täckt med plastfolie

Värm inte mat med plastfolien fortfarande över tallriken – det kan avge farliga kemikalier som hamnar i maten.

7. Bröstmjölk

Att värma bröstmjölk i mikron kan förstöra vissa av de nyttiga ämnena och de immunförsvarsstärkande proteinerna som bebisar behöver. Värm istället bröstmjölken i en mugg eller skål som du ställer i varmt vatten.

8. Tallrikar med dekor

Finservisen med gulddekor eller andra mönster gör du bäst i att hålla borta från mikrovågsugnen! Använd bara tallrikar utan mönster och försäkra dig alltid om att de är mikrosäkra.

9. Ingenting alls…

Att dra igång mikron utan någonting inuti den är både brandfarligt OCH kan skada maskinen.

 

Läs mer:

Sanningen bakom våra 5 vanligaste matmyter

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

4 smarta saker du kan använda mjölk till 

 

Text: Malin Perlheden, Allers.se

Foto: Shutterstock/IBL

Källa: Good Housekeeping


Läs mer om:

Dela
(97)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…