Annons

Annons

9 olika Fader Fouras från hela världens ”Fångarna på Fortet”

Rollen som ”Fångarna på fortets" gamle gåtställare Fader Fouras har tolkats olika i olika länder. Här listar vi 9 av dem.

Dela
(6)

Som de flesta vet är Rickard Wolff den nya Fader Fouras i TV4:s Fångarna på fortet. Fader Fouras är den klassiska karaktären ”uppe i tornet” som, i tv-serien med franskt ursprung, tagit sig ut över hela världen sedan starten på 90-talet.

Annons

Men idén om vem denna mystiska gåtman egentligen är, har tagit rejäla svängar mellan de olika länderna. Vissa tycker att det ska vara en galen vetenskapsman som blivit kvar allt för länge på ön, medan andra tycker att det bör vara en Napoleon-typ som ska stå uppe i vakttornet och lämna nycklar till den som svarar rätt på gåtan.

Vi listar tio – helt olika – Fader Fouras-figurer från några av de 31 versionerna som gjorts av programmet runt om i världen.

1. Stig Ossian Ericson, Sverige

Vi minns väl alla Sveriges egen Fader Fouras – Stig Ossian Ericsson. Skådespelaren från Härnösand är tyvärr inte längre med oss, då han avled sommaren 2012, men är en riktig Fader Fouras-legend som hyllats för sin insats på Fort Boyard mellan åren 1992-2000.

 

2. Yann Le Gac, Frankrike

Denna franska variant från 90-talet ser ut att vara hämtad ur Sagan om ringen. Han skulle snarare kunna mistas för Gandalfs tvilling än som den mystiske gåtmannen på Fort Boyard, iallafall för en svensk publik som i första hand inte associerar alver och orcher med programkonceptet.

 

3. Börje Ahlstedt, Sverige

Vi minns också skådespelaren Börje Ahlstedt som varit ”Pápá Fouras” sedan 2013. I somras hoppade han av från rollen och blev då ersatt av Rickard Wolff.

– Jag har ju ingen livsuppgift att vara med i Fångarna på fortet, sa han då till Aftonbladet.

 

4. Eric Fouras, Frankrike

Frankrikes nuvarande Fader Fouras kallas Eric. Han har inrett tornet i engelsk stil och klär sig i skots kiltdräkt och engelska accessoarer med ett svall och skägg a lá Conchita Wurst.

 

5. Rickard Wolff, Sverige

Rickard Wolff är Sveriges senaste Fader Fouras. Att han redan nu har tagit sig friheten att döpa om karaktären till något så coolt som ”Le Wolff” gör att man känner sig mer eller mindre förväntansfull inför vad han ska göra med karaktären.

 

6. Cito Steiger, Schweiz

Någon gång tyckte någon på programproduktionen från Schweiz att man skulle pröva att se ut som Jesus – om Jesus blivit träffad av blixten två gånger på samma dag.

 

7.  Fader Fouras, Algeriet

Algeriets gamla Fouras såg alltid lite ängslig ut. Som om han själv inte kunde svaret på frågan han ställde.

 

 

8. Fader Fouras, Armenien

Armeniens egen Fader Fouras känns som en äkta semesterfirare med sandaler, ljusa linnebyxor och hatten lite för långt neddragen över öronen.

 

9. Fader Fouras, Sydkorea

Sydkorea tyckte att det var en bra idé att försöka efterlikna Napoleon, och misslyckades så fort man tog beslutet att Napoleon hade tre krigsmedaljer. Om något gav Napoleon medaljer så var det åtminstone inte att stå i ett trångt tornrum med dålig AC och dela ut nycklar.

Artikeln publicerades först på Cafe.se och är skriven av Marlon Appelgren.

Läs mer:

Hur är du som person? Dina fingrar kan avslöja dig!


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…