Annons

Annons

9 myter om återvinning

Numera kan det mesta återvinnas – bra för miljön och bra för oss alla! Men ibland kan det vara svårt att förstå hur sopsortering fungerar. Vi har tittat på några vanliga myter kring återvinning.

Dela
(3)

5
Visa bildspel

/
återvinning
återvinning
återvinning
återvinning
återvinning
...
Visa mer

 

1. Det är meningslöst att sortera, allt blandas ju ändå på soptippen

Inget av det som läggs på rätt plats på återvinningsstationerna blandas ihop efter att det lämnats av privatpersoner – allt skickas till återvinning eller energiutvinning. Men för att materialet ska kunna återvinnas måste det vara väl sorterat från början, blandas soporna ihop kan det ibland bli tvunget att slänga allt på tippen.

Annons

 

2. Sopbilen blandar ändå allt

Det syns inte utifrån men sopbilen har flera fack för olika sorters sopor. Soporna körs sedan till anläggningar med olika typer av återvinning. Till exempel körs matrester till rötnings- eller komposteringsanläggningar och soppåsen till förbränningsanläggningen.

 

3. Soporna sorteras i efterhand

Nej, ingen sorterar soporna i soppåsen i efterhand. Påsen går till förbränning och gör nytta som fjärrvärme och el, men inget i påsen återvinns. Materialåtervinning gör dock en större miljönytta än energiåtervinning.

 

4. Det går åt mycket energi i återvinningen

Det krävs fler transporter för att nyproducera material än för att flytta avfall. Nyframställning av material kräver också mer energi och är mer kostsamt. Metallåtervinning sparar väldigt mycket energi – vid omsmältning av konservburkar sparas 75 procent av den energi som behövs för att utvinna stål från järnmalm. Vad gäller aluminium sparas hela 95 procent av energin.

Återvinning av papper och kartong gör att vi inte behöver fälla så många träd, vilket spar mer energi jämfört med att använda ny träråvara.

 

5. Vad jag gör spelar så liten roll

Drygt 4,5 miljoner ton hushållsavfall hanteras årligen i Sverige och varje svensk bidrar med över 460 kg sopor varje år. Om alla skulle tänka att det inte spelade någon roll vad de gjorde med sina sopor skulle det påverka miljön drastiskt i Sverige. Det är lag på att man måste sortera sina sopor, även om det inte finns någon straffpåföljd om man inte gör det.

 

6. Det är bättre att elda upp plast än att återvinna den

Plast kan återvinnas upp till sju gånger och för miljöns skull är det bättre att återvinna plast än att göra ny av olja.

 

7. Fönsterkuvert kan återvinnas tillsammans med papper

Nej, dessa kuvert ska slängas tillsammans med annat brännbart hushållsavfall i soppåsen. Limmet som försluter kuvertet samt fönstret i plast försvårar återvinningen av papperet.

 

8. Det går åt mer energi att diska ur förpackningar än man spar på återvinningen

Nej, det stämmer inte. Men det är naturligtvis bra om man undviker att skölja ur förpackningarna under rinnande varmvatten. Inte heller behöver förpackningarna vara kliniskt rena, det räcker att ta bort det värsta.

 

9. Mina gamla strumpor vill ingen ha

Fel! Alla slags textiler kan återvinnas. En del kan också återanvändas, om än inte alla gamla strumpor. Lämna på din återvinningscentral.

 

Källor: avfallsverige.se och ftiab.se.

 

Läs mer:

5 miljövänliga vanor som du kan anamma

7 tips till dig som vill äta klimatsmart

6 saker i ditt hem som kan innehålla gifter

 

Text: Olof Broddesson

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…