Annons

Annons

850 000 hushåll riskerar att förlora TV4 – redan i natt

En konflikt mellan TV4 och Telenor har lett till att så många som 850 000 hushåll riskerar att förlora hela TV4:s utbud. Och förändringen kan ske redan i natt om inte parterna kan komma överens. "Vi hoppas in i det sista på att nå en överenskommelse, även om tiden börjar rinna ut", säger Mathias Berg, operativ chef på TV4 i ett pressmeddelande.

Dela
(44)

Närmare 850 000 hushåll riskerar att drabbas av det nya tv-bråk som just nu pågår mellan TV4 och Telenor. Redan i natt kan de som är kunder hos Telenorägda Canal Digital och Bredbandsbolaget bli av med samtliga kanal som ingår i TV4, både via satellit, ip-tv och kabel-tv. Det meddelar TV4 i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

Annons

Malin Watson tillsammans med Jesper Blomqvist i ”Let’s dance”, en av TV4:s stora underhållningssatsningar. Bild: Karin Törnblom/IBL

Orsaken är att TV4/Bonnier Broadcasting och Telenor ännu inte kommit överens om ett nytt avtal.

– Vi hoppas in i det sista på att nå en överenskommelse, även om tiden börjar rinna ut, säger Mathias Berg, operativ chef på TV4 i pressmeddelandet.

Förändrade positioner på marknaden

Enligt TV4 finns bakgrunden till att parterna ännu inte kommit överens i de förändrade positionerna på marknaden. Då allt fler börjar använda tv-kanalernas egna streamingtjänster hotas tv-operatörernas traditionella affärsmodell med stora kanalpaket och lång bindningstid. Enligt TV4 går omkring 75 procent av det tv-kunderna betalar till operatörerna enligt de traditionella avtalen, medan tv-kanalerna får dela på resterande 25 procent.

Tilde de Paula Eby och Bengt Magnusson under galan ”Tillsammans mot cancer” 2017 i TV4. Bild: IBL

Samtidigt är det tv-kanalerna själva som bekostar innehållet som sänds. Telenor vill, enligt pressmeddelandet, sänka ersättningen till TV4.

– Den här typen av konflikter mellan tv-operatörer och tv-kanaler har inga vinnare, allra minst tittarna som betalar för tv-abonnemangen. TV4 har under sin 27-åriga historia aldrig tidigare hamnat i ett sådant här läge. I alla de förhandlingar vi hade under hösten kom vi överens med övriga operatörer, så jag hoppas så klart att vi ska nå en lösning nu också, säger Mathias Berg.

Telenor: ”Kommer jaga dem hela natten”

Han berättar att tittarna kommer att kunna följa TV4-program som ”Robinson” och säsongspremiären av ”Let’s dance” via TV4 Play, även om parterna inte kommer överens. Dessutom sänds TV4, Sjuan, TV12 via C More-appen och på cmore.se.

”Robinson” hade nyligen säsongspremiär i TV4. Bild: Daniel Ohlsson/TV4

För Telenor kommer pressmeddelandet från TV4 som en överraskning, skriver Aftonbladet.

– Vi är superförvånade över att TV4 och Bonnier inte vill prata med oss, vi kommer jaga dem hela natten om vi inte kommer överens innan dess. Vi hoppas och tror att det finns chans att komma överens men de har varit väldigt tydliga med att de inte vill fortsätta prata med oss, säger Kristin Wester, tf presschef på Telenor till tidningen.

Vill ha mer betalt

Hon ger en annan bild av konflikten än TV4.

– De vill ha mer betalt och det skulle betyda att vi skulle behöva höja priset för våra kunder och det tycker inte vi är acceptabelt. Vi står redan för en oproportionerligt stor del av deras distributionsintäkter jämfört med andra distributörer, säger hon till Aftonbladet.

Så sent som i höstas blossade ett annat tv-bråk upp. Då strandade förhandlingarna mellan Discovery Networks och Comhem/Boxer, med följd att miljoner hushåll förlorade bland annat Kanal 5 och Kanal 9.

Läs mer:

Skådespelaren Gustaf Hammarsten klar för Let’s dance 2018

Gustaf klar för Let's dance 2018


Läs mer om:

Dela
(44)Annons


Annons

Laddar nästa sida…