Annons

Annons

8 frågor & svar om ögonoperationer

Mårten Swärd, optiker och specialist inom refraktiv kirurgi (operation som korrigerar brytningsfel i ögat) på Memira Ögonklinik i Malmö, svarar här på frågor om ögonoperationer. 

Dela
(0)

Optiker Mårten Swärd

 

Läs mer: På 20 minuter fick Besse en 20-årings syn 

 

1. Vem kan operera bort synfel?
De flesta som inte har någon sjukdom som kan påverka resultatet och som inte har något anatomiskt fel i ögat som hindrar en lyckad operation. För att vi ska kunna leverera ett bra slutresultat måste vi vara säkra på förutsättningarna. Därför görs noggranna syn- och ögonundersökningar. Hos Memira går 25 procent inte vidare till operation.
2. Hur vet man vilken operation som är mest lämplig?
Generellt rekommenderar vi linsbyte för personer över 45 år och laseroperation för de mellan 20 och 45 år som inte har alltför grava synfel. Med laser kan vi behandla närsynthet, översynt/långsynthet och astigmatism (brytningsfel).
Linsbyte utförs oftast på personer med synfel som även börjat använda läsglasögon. När man kommit upp i 40–50-årsåldern börjar ögats lins att stelna och man får svårare att fokusera på nära håll. Detta kan åtgärdas med hjälp av linsbyte.
3. Finns det något åldershinder vid linsbyte?
Egentligen inte. Om syn och ögonundersökningen ger bra resultat och man är frisk för övrigt går det bra. Min äldsta patient hittills var 94 år.
4. Vilken är den vanligaste frågan du får från dina patienter?
Kan jag bli blind? Nej, det kan du inte!
5. Vilka komplikationer kan man råka ut för?
Infektionsrisken är den värsta. En infektion går vanligtvis att behandla och behöver inte betyda att det blir en permanent skada. Lyckligtvis är detta också ovanligt, bara en på 5 000 drabbas. Ju svårare synfel en person har, desto större är riskerna att man kan uppleva något obehag efteråt eller få någon bieffekt, även om vi strävar efter att allt ska bli bra.
Du kan t ex uppleva försämrat mörkerseende, torra ögon eller se ringar och reflexer runt ljuskällor. Denna typ av bieffekter går vanligtvis över.
6. Vad händer om synen inte blir så bra som förväntat?
Målet med operationen är att man ska slippa glasögon i vardagen. I vissa fall behöver man komplettera med glasögon vid extra synkrävande situationer, till exempel vid bilkörning eller datorarbete.
Om allt inte blir som tänkt gör vi en eller flera efterbehandlingar, detta ingår i behandlingen och priset, liksom uppföljande undersökningar.
7. Kan man påverka något själv?
Det är viktigt att veta vad ingreppet innebär. Personens förväntan på operationen har stor inverkan på hur det upplevs efteråt. De allra flesta är väldigt nöjda och ångrar att de inte gjort det tidigare.
8. Har du några hälsoråd för ögonen?
Använd alltid solglasögon när du är ute i solen på sommaren. De skyddar och skonar synen. I övrigt är ett hälsosamt leverne med bra matvanor bra även för ögonen och synen.

Annons

 

Text & bild: Maud Holmberg Klyft

 

Läs mer:

Nu finns det mycket hjälp för svaga ögon

Blixtarna framför ögonen var glaskroppsavlossning!

Mia opererade in nya linser i ögonen – och slipper glasögonen!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…