Annons

Annons

8 frågor & svar om kronisk migrän

Johan Nyberg, neurolog vid Stortorgets Neurologmottagning i Helsingborg, svarar här på 8 vanliga frågor om kronisk migrän.

Dela
(42)

8-fragor-och-svar-om-migran

1. Vad är migrän?

Johan Nyberg

Johan Nyberg.

En neurologisk sjukdom som antagligen beror på en slags medfödd, ökad känslighet och minskad filtrationsförmåga i nerven som förmedlar känselsignaler från hjärnhinnorna och hjärnans blodkärl. Migrän ger återkommande attacker med svår, pulserande huvudvärk och symtom som illamående, kräkningar, känslighet för ljus, ljud och dofter, synstörning, domningar och talsvårigheter. Ett anfall varar 4-72 timmar.

2. Vad är kronisk migrän?

Om du har minst 15 huvudvärksdagar per månad, varav minst åtta av migräntyp i mer än tre månaders tid har du kronisk migrän.

3. Hur många har kronisk migrän?

Ca tio procent av de som har migrän, uppskattningsvis minst 100 000 i Sverige. Många har dock inte fått rätt diagnos eftersom tillståndet är relativt okänt. Felaktiga diagnoser kan vara migrän, spänningshuvudvärk, depression och stress. Det är viktigt att få rätt diagnos så att man får rätt behandling.

4. Vem drabbas av kronisk migrän?

Den vanligaste patienten är en medelålders kvinna som haft vanlig migrän i 10-20 år som förvärrats och omvandlats till kronisk migrän. Migrän är över huvud taget vanligare bland kvinnor och förekommer hos cirka 20 procent av alla kvinnor i fertil ålder.

5. Vilka behandlingar finns det?

Vid anfall kan värktabletter med paracetamol eller acetylsalicylsyra, antiinflammatoriska värktabletter tex diklofenak, ibuprofen eller triptaner som sumatriptan lindra. Du kan försöka förebygga anfall genom att undvika rödvin, starka ostar, choklad, stress och p-piller. Även akupunktur, sjukgymnastik och avslappning kan hjälpa. Har du fyra anfall eller fler per månad kan förebyggande läkemedel som betablockerare, antidepressiv medicin eller epilepsimedicin övervägas.

6. Hur behandlas kronisk migrän?

Man börjar ofta med behandlingarna ovan, men de flesta med kronisk migrän upplever inte att de inte blir hjälpta. Sedan 2011 är botox godkänt för behandling av kronisk migrän. Botox hämmar frisättningen av smärtförmedlande substanser i känselnerverna och minskar både antalet anfall och smärtintensiteten.

7. Fungerar botox för alla?

70-80 procent av patienterna blir minst 50 procent bättre. Effekten byggs upp efterhand och man bör genomgå tre behandlingar innan man kan utvärdera om det fungerar. De flesta behöver sedan en kontinuerlig behandling med injektioner var tredje månad.

8. Vilka biverkningar har botox?

Biverkningarna är få och beskedliga, det vanligaste är lite nedsatt rörlighet i pannan och ögonbrynen. Det är mycket sällsynt att patienter avbryter behandlingen på grund av biverkningar.

Annons

 

Så förebygger du migrän

1. Drick mycket vatten. Ät regelbundet. Undvik koffein och socker samt livsmedel som kan utlösa migränanfall.

2. Motionera regelbundet. Vid migränanfall ska dock fysisk aktivitet undvikas.

3. Ha regelbundna sovvanor och undvik sena nätter.

4. Försök att anpassa din arbetsplats, tex kan persienner, bländningsmotverkande filter på datorn och belysning ha betydelse. Undvik vita väggar och blanka ytor.

5. Ta en promenad på lunchen för att få frisk luft och motion.

 

Läs mer:

Ny metod mot migrän gör att Carina slipper smärtan

Några små stick hjälper Maria att klara migränen

Hon åt sig fri från sin migrän

 

Av Anette Bülow

Foto: Shutterstock, privat


Läs mer om:

Dela
(42)Annons


Annons

Laddar nästa sida…