Annons

Annons

7 tips till dig som vill äta klimatsmart

Vilken mat är bäst för miljön? Vad är viktigt att tänka på när du handlar? Måste du slopa köttet? Vi bjuder på 7 tips till dig som vill äta klimatsmart!

Dela
(0)

6
Visa bildspel

/
7 tips till dig som vill äta klimatsmart
7 tips till dig som vill äta klimatsmart
7 tips till dig som vill äta klimatsmart
7 tips till dig som vill äta klimatsmart
7 tips till dig som vill äta klimatsmart
7 tips till dig som vill äta klimatsmart
...
Visa mer

 

1. Mat efter säsong

Växthus inom matindustrin kräver energi. Du kan säsongsanpassa dina matvanor genom att försöka äta sådant som för tillfället går att producera naturligt utan växthus. Frys- och kylvaror kräver dessutom mer energi än det som förvaras i rumstemperatur. Att välja färskvaror som affären förvarar i rumstemperatur sparar alltså också energi, vilket gör miljön gladare.

Annons

 

2. Närproducerat

Ju kortare avståndet är mellan matens ursprung och affären, desto mindre transportutsläpp. Beroende på hur maten producerats, t ex om man använt växthus eller starka kemikalier, kan i princip närproducerat vara värre för miljön än sådant som producerats längre bort på ett bättre sätt. Men generellt är det toppen för miljön att välja närproducerat.

 

3. Ekologisk märkning

Konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel är bannlysta vid tillverkningen av ekologisk mat. Detta är nyttigt för miljön, men också bra för de som jobbar med produktionen, bra för djuren och bra för din hälsa. Det finns olika former av ekologiska märkningar, i Sverige främst EU-lövet och KRAV. Varor märkta med KRAV är kontrollerade av ännu fler och bättre regler än EU-ekologiska produkter, både när det gäller miljö och djurhållning. Fisk och skaldjur har även miljömärkningarna MSC och ASC.

 

4. Mindre matsvinn

Hur mycket av den mat vi köper tror du slängs? Rätt svar är: nästan en tredjedel! Detta innebär att både miljöresurser och dina pengar kastas i soporna. En hel del mat går dock att spara längre än man tror. Bäst före-datum innebär inte att livsmedel är odugliga efter datumet, men de kan eventuellt tappa lite i kvalitet. Sista förbrukningsdag används till känsliga livsmedel och innebär att tillverkaren garanterar att fram till det datumet är varan ofarlig att äta. Så står det bara ”bäst före” på omslaget – titta, smaka, lukta och känn! Tycker du att varan verkar fräsch – använd den!

 

5. Motionera mera

Tar du bilen till affären när du ska handla? Att cykla och lasta maten i en cykelkorg eller promenera med shoppingvagnen (eller dra-maten som de lite skämtsamt kallas) gör gott för både miljön och din hälsa. Du släpper ut mindre avgaser samtidigt som du får frisk luft och motion!

 

6. Välj rätt kött

Djuren vi äter måste också äta men deras foder kan vara dåligt för miljön. Nötdjur och får släpper dessutom ut växthusgaser på grund av hur deras kroppar är byggda. Att kött måste fraktas kylt kräver också energi. Genom att minska på mängden kött i maten och genom att välja närproducerat kött, kött från djur som betat på naturbetesmarker eller kött från vilda djur, hjälper du miljön.

 

7. Boktips!

I mars 2016 publicerades boken Miljödieten, skriven av Daniel Öhman och Maximillian Lundin. Boken ges ut av förlaget Bonnier Fakta och handlar om miljövänlig och hälsosam mat.

 

Vill du veta mer?

Gå in på någon av våra källor och läs vidare:

naturskyddsforeningen.se

krav.se

livsmedelsverket.se

sverigeskonsumenter.se

landskrona.se

 

Läs mer:

5 miljövänliga vanor som alla borde anamma

6 saker i ditt hem som kan innehålla gifter

8 bevis på att världen faktiskt blir bättre

 

Text: Sara Kring

Foto: Shutterstock, Bonnier Fakta


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…