Annons

Annons

7 spännande (och lite otraditionella) tillbehör till gåsamiddagen

Den 10 november är det mårtensafton. Klassiska tillbehör som kokt potatis och rödkål i all ära – här får du sju lite mer otraditionella tips!

Dela
(24)

Mårtensafton är kanske inte en särskilt välfirad högtid – om du inte bor i Skåne, men en gång i tiden firades dagen i hela Sverige.

Annons

Bild: Shutterstock/IBL

Traditionsenligt firas högtiden med svartsoppa, gås och äppelkaka den 10 november. Men precis som vid andra stora högtider kan variation förnöja.

Här är 7 spännande (och lite otraditionella) tillbehör:

1. Krispig potatisrösti

Rösti är en omtyckt rätt av riven potatis som stekts i stekpanna till platta kakor.

Skala fyra bakpotatisar och riv dem sedan grovt. Blanda den rivna potatis med salt och peppar innan du trycker ut vätskan och formar dem till små kakor.

Smörstek kakorna i ett stekjärn. Baka färdigt potatisröstin i ugnen i 175 grader i cirka 15 min.

Potatisrösti. Bild: IBL Bildbyrå

2. Rödkålssallad med apelsin

För många är rödkål en självklar ingrediens på gåsamiddagen. Varför inte prova denna fräscha och krispiga variant?

Skär rödkålen fint och lägg sedan på apelsinklyftor, äppeltärningar och granatäppelkärnor. Toppa med en handfull valnötter. Gör en egen dressing av olivolja med lite balsamico, honung, salt och peppar.

3. Syrliga chiliäpplen

Letar du efter ett lättare tilltugg med lite extra sting kan detta vara något för dig. Den syrliga äppelsmaken bryter av samtidigt som chilin ger lite extra bett.

Börja med att skala tre schalottenlökar och tre äpplen. Skär äpplena och löken i klyftor och lägg i en ugnsfast form.

Vispa ihop lite honung tillsammans med äppelcidervinäger och chili. Häll sedan blandningen över äpplena och löken. Baka i ugnen i 30 minuter i 180 grader.

4. Grönkålssallad med granatäpplen

Om du inte fått nog av kål kommer denna sallad väl till hands.

Skär grönkålen fint och lägg upp på ett fat med tärnad avokado och granatäppelkärnor. Honungsrosta valnötter och strö över salladen.

Gott och nyttigt!

Bild: IBL Bildbyrå

5. Krämig jordärtskockspuré

En riktigt god puré passar utmärkt också utmärkt på gåsamiddagen!

Koka 300 gram jordärtskockor och 300 gram potatis i en liter fet mjölk. När du anser att dessa kokat klart häller du ner dem i en mixer tillsammans med ett paket färskost. Mixa ordentligt och smaka sedan av med salt, peppar och citron.

6. Hokkaidobitar

Pumpor är i säsong och den söta smaken av hokkaidopumpor gifter sig fint med den feta gåsen.

Skala pumpan, ta bort kärnorna och skär köttet i bitar. Lägg sedan bitarna i en fryspåse, häll över lite olivolja och skaka ordentligt.

Placera därefter pumpabitarna på en bakplåt och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka pumpan i cirka 30 minuter i 200 grader.

7. Pumpamos med parmensan och timjan

Gillar du hokkaidopumpor finns det fler alternativ.

Precis som i det tidigare exemplet skalar du, kärnar ur och skär fruktköttet i mindre tärningar. Stek sedan pumpabitarna tillsammans med smör, vitlök och timjan. Häll därefter på 3 deciliter kycklingbuljong och 2 deciliter grädde och låt sjuda i 20 minuter tills vätskan har kokat in ordentligt.

Lägg på den rivna parmesanen och mixa till ett krämigt mos som du toppar med lite färsk timjan.

Hokkaidopumpor. Bild: Shutterstock/IBL

Källa: Netto

Läs mer:

6 sagolikt goda sorters mos

Gott mos


Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…