Annons

Annons

7 trendiga och lättskötta växter!

Hos fotograf Anna Jeppsson är de gröna växterna vackra året runt – trots att hon verkligen inte skämmer bort dem. Här visar hon sina 7 favoritsorter och bjuder på sina bästa skötseltips.

Dela
(38)

9
Visa bildspel

/
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
Trendiga gröna växter
...
Visa mer

6 gröna tips från Anna

1. Samla ihop växter som ska skötas på ungefär samma sätt i grupper. Då blir det lättare med vattningen. Speciellt enkelt blir det om man har gröna växter som ska torka upp mellan vattningarna. Hos Anna brukar det vara dags att vattna ungefär varannan vecka.

Annons

2. Många tjockbladiga växter har känsliga blad, så man ska låta bli att peta på dem.

3. Även växter kan bli dammiga. Låt dem få en dusch i badkaret ibland!

Gilla Hemmets på Facebook

4. Sätt möbeltassar på krukorna så flyttar du dem utan att repa känsliga ytor.

5. Låt gärna växterna stå ute i skuggan på sommaren.

6. Ta sticklingar – både för att få nya plantor och för att det är vackert att ha dem i små glas i fönstret.

 

 

6 lättskötta gröna växter

1. Aloesläktet är suckulenter som kommer från riktigt torra delar av Afrika, och är beredda på att det inte blir så mycket vatten. Bladen är lanslika och växer oftast i en rosett. Som alla suckulenter lagrar de vatten i bladen. Aloe Vera är en art som har geléaktig massa i bladen, som kan användas för att läka bl a brännskador. Vattna försiktigt på sommaren och sparsamt på vintern.

 

2. Echeveria är en suckulent som finns i olika färger och storlekar. De klarar inte frost men trivs annars bra utomhus när det är varmt. Det går inte åt mycket vatten eller näring för att hålla dem vid liv! Kan gärna stå i direkt sol.

 

3. Fetknopp (sedum) finns i ca 50 arter, och de vi har som krukväxter kommer ofta från Central- och Sydamerika. Bladen brukar vara tjocka och antingen runda eller halvrunda. Ju ljusare placering desto fler bladfärger. Låt torka och genomvattna sedan på sommaren, mycket sparsam vattning på vintern.

 

4. Garderobsblomma Zamioculcas zamiifolia kommer från östra Afrika. Om den torkar alltför mycket fäller den alla bladen men roten överlever oftast. Klarar även att stå i svagt ljus.

 

5. Krassulasläktet – t ex paradisträd – kommer från varma och torra trakter i Sydafrika. Krassulor kan bli gamla och får ofta en fin form med tiden. Paradisträd kan toppas så att man får en liten trädkrona. Rotsystemet är brett och inte speciellt djupt, och därför trivs växterna bäst i en vid kruka, helst i sandblandad jord. Vattna inte alltför ofta.

 

6. Peperomia finns i massor av sorter och de flesta trivs på en ljus plats, men vill inte stå direkt i sol. Vattna drygt en gång i veckan. Växterna vill inte ha alltför stora krukor.

 

Läs mer

Lyckas med citrus – 10 smarta tips

Passion för klematis

Så slipper du bladlöss på rosorna

 

Av Carro Wendt

Foto: Anna Jeppsson


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…