Annons

Annons

7 frågor & svar om magproblem

Dela
(0)

7 frågor om mag- och tarmbesvär

Magbesvär är vanligare än vi tror. Gastroenterologen Jan Brun, specialist i internmedicin, gastro- och hepatologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, svarar här på frågor om mag- och tarmsjukdomar. 

Annons
Jan Brun

Jan Brun.

1. Hur stor betydelse har mage och tarm för vår hälsa?
– Tarmen är ett stort, centralt organ. Har man problem där påverkar det hela välbefinnandet.
2. Vad kan jag göra för att få en lugnare mage?
– Ta hand om dig. Ha regelbundna vanor. Sov bra och stressa mindre. Se också över vad du äter. Vissa livsmedel gör besvären värre, till exempel gasbildande grönsaker som lök och bönor. Det är också bra att försöka äta mindre portioner och oftare, inte begränsa matintaget till några få måltider på dagen.
3. När ska jag söka hjälp hos vården?
– Om besvären har pågått i flera månader bör du gå till din vårdcentral och ta prover. Några veckors magproblem är normalt. Det kan vara stress, smitta, något du ätit eller en biverkan från mediciner som antibiotika. Hormonbehandling i samband med klimakteriet kan också orsaka magproblem. Sök dock genast om du har blod i avföringen eller plötsligt går ner vikt.
4. Vilken är den vanligaste magsjukdomen?
– IBS, det är en stor folksjukdom som runt 10 procent av befolkningen kan ha. Den yttrar sig i magsmärtor, förstoppningar och/eller diarréer som varat mer än sex månader. Men det är mycket viktigt att utesluta andra sjukdomar innan man ställer diagnosen. IBS är jobbigt, men inte farligt som vissa andra magsjukdomar.
5. Kan aloe vera juice hjälpa mot IBS?
– Det finns studier på IBS-patienter som druckit aloe vera, men man har inte sett någon förbättring. Aloe vera har dock haft viss positiv inflammationsdämpande effekt hos patienter med ulcerös colit. Men det är fritt fram att testa nya livsmedel så länge du inte utsätter dig för risker. Vissa örtmediciner innehåller till exempel väldigt många preparat och kan ge oväntade biverkningar.
6. Vilka andra magsjukdomar är vanliga?
– De inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns och ulcerös colit är båda kroniska men går i vissa fall att bota. Efter 55 års ålder ökar risken för tarmcancer. Ärftliga förutsättningar, rökning och stigande ålder är faktorer som ökar riskerna att drabbas av det. Har du någon nära släkting som haft tarmcancer bör du själv söka dig till vården för undersökning tio år innan släktingen fick sin diagnos. Alltså: drabbades din mamma vid 60 års ålder så uppsök vården när du själv är 50 år. Tarmcancer tillväxer långsamt och ger inga smärtor, det upptäcks därför ofta sent.
7. Hur vanligt är gluten- och laktosintolerans?
– Det rör sig om några procent av befolkningen. Vid misstanke om glutenintolerans får du ta ett blodprov på vårdcentralen. Om det är positivt gör man en gastroskopi och tar ett prov på tunntarmsslemhinnan för en säker diagnos.

 

Läs mer

5 vanliga tarmsjukdomar

Tarmsjukdomen gjorde Mias liv till en mardröm 

Jag har ont i magen, rapar och mår illa

 

Av Petra Olander och Katarina Mattsson
Foto: Shutterstock, privat


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…