Annons

Annons

7 frågor & svar om gyncancer

Björn Holm, specialist i gynekologi och obstetrik samt överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, svarar på frågor om gynekologisk cancer.

Dela
(0)

Frågor och svar om gyncancer

Läs mer: Katrin fick gyncancer

Björn Holm.

Björn Holm.

1. Vad innebär begreppet gyncancer?

Cancer i de kvinnliga könsdelarna, livmodern, livmoderhalsen, äggledarna, äggstockarna, slidan och blygdläpparna.

2. Hur vanligt är det?

Varje år får cirka 450 svenska kvinnor livmoderhalscancer, 1 400 diagnostiseras med livmoderkroppscancer och 800 stycken med äggstockscancer, som är den farligaste av de tre.

3. Kan man hitta cancer via blodprov?

Det finns markörer som kan visa på cancer. Har du en cysta på äggstockarna kan man ta ett blodprov, visar då en av dessa markörer ett förhöjt värde kan det tyda på cancer.

4. Vad är cellförändringar?

Allt som gör att en cell inte ser ut som den brukar. Det kan bero på HPV-virus eller svampkatarr. Lätta cellförändringar läker oftast ut av sig själv. Hittar man svårare förändringar börjar man fundera på om det kan leda till cancer. Det är viktigt att veta att cellförändringar inte är cancer.

5. Hur många får det?

Ungefär 30 000 kvinnor per år får besked att de har cellförändringar. Om cellförändringar hittas är det liten risk att det går så långt som till cancer, eftersom sjukvården kommer att hålla koll på dem. Man ska inte vara rädd för cellförändringar.

6. Vad är HPV-virus och leder det till cancer?

Humant papillomvirus är en virusgrupp som är väldigt vanlig. Det finns över 100 olika virustyper, varav några orsakar kondylom (könsvårtor) och andra orsakar cellförändringar på livmoderhalsen. HPV ligger bakom 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

7. Vilka ska ta vaccinet Gardasil?

Kvinnor som ännu inte haft sin sexdebut. Men också kvinnor som brutit upp från en långvarig relation har goda skäl att vaccinera sig. Dock är det viktigt att fortsätta gå på cellprovskontroll även efter vaccination. Det allra viktigaste är att gå och ta cellprover när man blir kallad. Det är förebyggande vård som kan bespara både lidande och sjukdom.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

Läs mer

Inga-Lill startade föreningen Cancerkompisar

Kan värken vara livmodercancer?

Anette Norberg besegrade cancern

 

Text och foto: Karin Löwengren


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…