Annons

Annons

7 frågor och svar om diabetes!

Dela
(0)

7 frågor och svar om diabetes

I dag finns 366 miljoner diabetiker i världen – en siffra som ständigt ökar. Leif Groop, professor i endokrinologi vid Skånes universitetssjukhus, svarar här på frågor om sjukdomen. 

Läs mer: Rätt kost minskar behöver av insulin 

Annons

Leif Groop 1. Vad är diabetes?
Det är en sjukdom som ger förhöjt blodsocker, eftersom kroppens insulinproduktion inte fungerar. Sjukdomen kan ge skador på njurar, ögon, blodkärl och hjärta. 10 procent har typ 1-diabetes och resten har typ 2-diabetes.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Varför får man diabetes?
När det gäller typ 1-diabetes, som beror på att kroppen saknar eller har en nedsatt produktion av insulin, vet vi inte vad som orsakar sjukdomen. Vid typ 2-diabetes, som beror på att insulinet har minskad effekt, är orsaken ärftlighet, övervikt och ålder.

3. Hur många diabetiker finns det i Sverige?
Den officiella siffran är fyra procent. Men mörkertalet är stort så för varje person som har fått diagnosen finns det en som inte har fått den, så den verkliga siffran är snarare 7–8 procent.

4. Hur ser utvecklingen ut när det gäller diabetes?
Vi ser en stor ökning som började i samband med fetmaepidemin på 1980-talet. I dag finns 366 miljoner diabetiker i världen och man räknar med att det kommer att vara 522 miljoner år 2030. Det stora problemet är att vi äter för mycket och rör oss för lite. I dag förbrukar vi 500 kilokalorier mindre än för 50 år sedan. Förebyggande behandling med motion och rätt mat betyder otroligt mycket.

5. Tidigare har man talat om diabetes typ 1 och 2, men nu anser man att sjukdomen kan delas upp i fler undergrupper?
Ja, det stämmer. Diabetes består av många sjukdomar och blandformer. Med bättre provtagning kan man numera göra en mera finstämd diagnos. Det i sin tur betyder att vi bättre kan skräddarsy varje patients behandling. Förutom insulin finns det tio olika slags tabletter och med en bättre diagnos får vi förhoppningsvis en bättre behandling.

6. Vad är den stora utmaningen inom diabetesbehandling?
Hittills finns det inte någon behandling som kan bota eller bromsa sjukdomen. Det pågår forskning där man försöker få stamceller eller kroppens egna celler att producera insulin och det skulle betyda mycket för de som har diabetes typ 1. När det gäller diabetes typ 2 handlar det mycket om att hitta en individuellt anpassad behandling.

7. Hur ser framtiden ut för diabetikerna?
Trots att sjukdomen ökar snabbt ser jag optimistiskt på framtiden. Forskningen har stora möjligheter att hitta bättre diagnostik och bättre behandling.

 

Läs mer

Stressad och trött? Här är 15 tips som gör dig friskare

Lär dig förstå provsvaren 

Alla prover var bra men jag hade ingen ork 

 

Av Anette Bülow
Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…