Annons

Annons

6 viktiga frågor du bör ställa till dig själv

En viss tid på jorden. Det är det vi alla har. Men fyller vi den med rätt saker? Här är några viktiga frågor alla kan ställa sig för att få ut mer av livet.

Dela
(11)

6 frågor du bör ställa till dig själv

Vår relationsexpert Maria guidar dig på vägen. Ta del av de 6 viktiga frågorna och hennes svar nedan!

 

1. Jämför jag mig för mycket med andra?

Du är ju nöjd med dig själv och ditt liv i stort. Men ändå. Tänk om du fått samma uppmärksamhet på jobbet som Annika? Eller kunnat åka på semester två gånger om året som Berit?!

Annons

Maria: Redan på förskolan börjar vi jämföra oss med andra och det pågår sedan, mer eller mindre, resten av livet. Det kan vara en sporre och drivkraft och tjäna som motivation: Kan hen så kan jag!

Men det kan också skapa avundsjuka och avund – och göra dig onödigt självkritisk vilket kan göra att din självkänsla hamnar i botten. När sociala medier ger perfekta bilder av andras liv kan ditt eget framstå som så mycket mindre lyckat. Men låt dig inte luras av det rosa skimret, fokusera tankarna på allt det fina du själv har. Du kommer att må bättre, bli starkare – och gladare!

 

2. Är jag på rätt plats?

Vilka tillfälligheter som gjort att du hamnade på just det där jobbet, i det där hemmet eller att du har sommarstuga i just Alingsås. Hur blev det så, och är det verkligen rätt för just dig?

Maria: Vi påverkas mycket av den miljö vi befinner oss i. Men är ditt hem eller ditt jobb anpassat till den du är i dag och hur du vill leva ditt liv?

Det är alltid bra att fundera över ”vem är jag?”, ”vad vill jag?” ”vad mår jag bra av?” Fundera också på varför och vad du vill förändra. Ofta är man trygg med det man har och rädd att förändra. Skriv ner tankar och listor på allt positivt en förändring kan innebära. En billigare och mindre bostad kan ge pengar över till annat. Byter du arbete kan du möta nya spännande människor. Att våga kan vara att vinna!

 

3. Känner jag skam och skuld?

Du tänker på något – och så går det en pil genom dig av skam. Kall, hård, obarmhärtig. För att du sa något elakt till klasskamraten när du var tolv eller ett skämt landade fel och blev plumpt.

Maria: Skam är en vanlig och mänsklig känsla som startar i barndomen. Den ska vara vägledande i det sociala samspelet och lära oss hur vi bör vara mot andra. Vi har alla gjort saker som vi skäms över och önskar att vi gjort annorlunda. Vi kan trycka på skämsknappen och framkalla skammen vi kände då och ibland sitter vi med skämskudden vid tv:n och skäms å andras vägnar. Som med mycket annat är det viktigt att söka hjälp om skammen tar över och man inte kan sluta älta saker. Kanske behöver du be någon om ursäkt? Eller bara skriva ner det som smärtar i det förflutna och känna att bördan lättar efteråt?

Skam och skuld kan leda till allvarlig självdestruktivitet. Vi måste erkänna att vi är mänskliga och sårbara och godkänna och förlåta oss själva.

 

4. Bestämmer andra över mitt liv?

Hur ofta hamnar du i situationer du inte vill vara i? Tackar du ja när du egentligen vill tacka nej? Dina sjuka föräldrars tillvaro verkar hänga på dig, barnbarnen behöver hämtas på dagis och gympapassen hoppar du över allt oftare för att du inte hinner.

Maria: Vi är alla en del av ett socialt sammanhang och det är naturligt för oss att vilja göra gott för andra och att göra bra ifrån oss. Men det gäller att inte förlora sig själv utan hela tiden fråga dig själv vad du vill och behöver. Träna dig att ta hand om dig själv och agera efter dina behov och inte bara andras. Säg nej framför spegeln hemma. Ta initiativet och berätta för den det gäller att du inte orkar eller vill.

 

5. Hjälper jag andra?

Känslan kommer allt oftare: Du har så mycket, vissa har ingenting alls. Och du frågar dig om du kan göra något mer, och till och med mått bättre av det.

Maria: En del lämnar sitt vardagliga liv för att hjälpa andra. Men de allra flesta av oss gör nog lite grann då och då. Vi skänker pengar till insamlingar, blir medlemmar i en organisation som gör gott, hjälper vår granne att handla, passar barn eller ställer upp för familjen. Och dessa handlingar är viktiga och medmänskliga eftersom de gör oss alla bättre och sprider generositet omkring oss. Den som gör gott får dessutom en dos lyckogörande endorfiner och egna tacksamhetskänslor tillbaka.

Vi alla gör så mycket vi kan och orkar. Vi är alla olika!

 

6. Hur vill jag att resten av mitt liv ska se ut?

Du har ältat och ältat, samma bekymmer om igen. Övervikten, den sura relationen till din syster, att du känner dig utnyttjad av dina vänner. Men nu är alltså frågan: Vill du ha med dig de här irritationerna resten av livet, eller slippa dem en gång för alla?

Maria: Det är alltid bra att göra inventeringar av sitt liv. Vi gör det mer eller mindre utan att tänka på det. När man börjar eller slutar studera, bildar familj, barnen flyttar ut eller när vi pensioneras. Livet är fullt av förändring där det är viktigt att fundera över vilken riktning livet ska ta, vad man kan göra för att ta sig dit man vill. Om du är missnöjd över något, bestäm dig för att göra upp med det eller släppa det. Livet är inte perfekt och det är inte alltid det blir som man vill eller strävar efter. Livet är kort och går fort så rensa bort det negativa och fokusera på vad du vill ha i ditt liv framöver!

 

Läs mer:

Därför fattar vi dåliga beslut när vi är hungriga

8 saker som bör finnas i våra kylskåp

17 livsmedel som gör dig piggare

 

Text: Pernilla Björnör Hydén

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(11)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…