Annons

Annons

6 ögonblick vi minns från Stina Wollters tid i Let’s Dance

I kväll fick Stina Wollter tacka för sig i dansprogrammet "Let's dance". Men för oss kommer du alltid att vara en vinnare. Här är sex ögonblick vi minns från hennes medverkan!

Dela
(853)

Radiorösten, konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter har nått en helt ny publik genom sin medverkan i TV4-programmet ”Let’s dance”.

Stina Wollter och Tobias Bader. Bild: IBL

Men allt måste ha ett slut. Den här fredagskvällen drog Stina Wollter det kortaste strået och fick tacka för sig.

Annons

Och som vi alla vet handlar det inte om att vinna – utan att delta.

Här är 6 ögonblick vi minns med Stina Wollter från säsongen:

1. När hon dansade för sin döda syster

På Skärtorsdagen skulle alla Let’s Dance-deltagare tillägna sin dans till någon. Stina Wollter valde systern Ylva Wollter. Ylva gick i början av 1990-talet bort i sviterna av anorexi. I ett känslosamt inlägg på Instagram berättade Stina att Ylva var hennes barndomsidol. På begravningen lovade Stina systern att leva, älska, dansa, äta stora tuggor och erövra resten av sin tid på jorden för henne också.

Kvällens dans är den viktigaste för mig. Ylva, älskade storasyster min, du är i mina lungor, i köttet som tar plats, jublet i mina steg, armarna som öppnar sig, skrattet och oförsiktigheten. Jag går ut mitt på golvet och sen kör jag så det skallrar ända tills du känner det. Ikväll ska vi tillägna någon vår dans. Jag valde Ylva. Det fanns inget alternativ. Hon är min klangbotten i livet. Hon var min idol när jag var liten. Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta stora tuggor och erövra resten av min tid på jorden för henne också. Det löftet är det som gav mig modet att säga ja till @tv4letsdance Anorexian lyckades aldrig kväsa Ylvas starka vidunderliga väsen. Det var kroppen som inte orkade längre. Min kropp orkar.

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

2. Dottern Lisa Wollters hyllningar

Juryn överöste Stina Wollter med beröm efter hennes jive. Men lovorden som verkligen fick oss att bli alldeles varma i hjärtat var de som kom från hennes dotter Lisa Wollter.

”Efter att ha stått henne nära i 28 år (plus nio månader i hennes kropp) hittar hon fortfarande sätt att chocka mig över vad hon är kapabel att göra. Jag har aldrig sett henne blomma på det här sättet och jag är helt hänförd. Inte bara av hennes dans utan framförallt för att hon, i denna ytliga tv-värld, lyckas gå helt genom rutan med hela sig”, skriver Lisa Wollter i ett inlägg på Instagram.

My mom is on Swedish "Dancing With The Stars" and I'm experiencing a pride unlike any other pride I've ever felt. I knew that she'd be great. I didn't know that she'd dance like a professional dancer and get the highest scores in the history of the show(!!!). I didn't know that I'd get to know my mother in a completely new way. I guess I somehow thought I knew everything about her. But after 28 years of being utterly close to her (plus nine months inside of her very body) she still finds ways to leave me in complete shock of what she's capable of. I've never seen her bloom like this and I'm so astounded. By her dancing but most of all by the fact that, in the superficial confinement of television, she somehow manages to come through in her entirety. With complexity. With strength and fragility. With 100% realness. And I witness all the hateful and negative words and prophecies that have been spoken about her all throughout her life melt away and vanish right before my eyes. And all that's left is just… her. Because she dances with her everything. And nothing can faze authenticity, disturb realness or cripple a heart that true and open. Last week I was in the studio watching the show live and at the end of her performance we all spontaneously rose to our feet in a standing ovation. I feel so humbled by her greatness. Blessed that she is my mother. I believe that in another dimension we chose each other, to accompany each other in this life. Seeing her like this, shining so unapologetically, makes me happier than I have words to describe. I salute you, dear mother. May every grocery bag you ever carried, every heartache, every sleepless night and every lunch box you ever packed twinkle like stars on your way. May every cruel word be washed away and forgotten. May every scar soften and strengthen you. May every laughter we shared when it was just the two of us in that moldy apartment while listening to Aretha Franklin fuel your fire. May all the tears we cried together fuel it too. I'm your cheerleading squad and your witness and your friend forever. And you are, infinitely, my first true love. Plus also: OMG WHY IS SHE SO FREAKIN COOL I CANT HANDLE IT OMG

A post shared by The Baby (@lisawollter) on

Bonus: I en av de längre pauserna i ”Let’s Dance” blev Lisa Wollter en av deltagarna i en spontan sångtävling. När hon fick mikrofonen sjöng hon ”Jag ska måla hela världen lilla mamma” för Stina.

– Jag är så stolt över mitt barn. Hon är en av mina läromästare. Jag har lärt mig så fruktansvärt mycket av henne, sa Stina Wollter till Hänt efter framträdandet.

3. När hon ifrågasatt normen

Oavsett om det gäller vikt eller förlossningar är Stina Wollter inte rädd för att ryta ifrån. När programledaren David Hellenius skojade om Johannes Brosts viktnedgång reagerade Stina.

– Det är jättetråkigt när man använder ordet ”tjock” som det mest förfärliga som man kan vara med om. Det tycker jag är helt åt helskotta helt enkelt. Så får man inte göra. Enligt BMI är jag en av de tjocka och jag stod där. Det är inte okej, sa hon till Expressen efteråt.

Framförallt står hon verkligen upp för rätten av att få vara sig själv oavsett form, färg eller storlek.

Jag vill bidra till ett oretuscherat (men ok en jädra massa make up här) flöde på Instagram. Hur ska vi hitta kroppsacceptans om vi bara matas med bilder som får oss att längta bort från våra egna själsfodral, må dåligt och känna oss som ting som hela tiden måste förändras eller förbättras? När jag blivit tafsad på eller verbalt trakasserad har den underliggande idén som blivit ett med mig varit att jag får ju skylla mig själv som har stora bröst och stor röv. Nej det har inte spelat någon roll om jag haft polotröja och hellång kjol eller bikini. En fyllig kvinna "ber om det". Antingen pikar om sin vikt eller sexualiserande kommentarer. Eller att hon är en "riktig kvinna" en "zornkulla" osv. Herreminaje varför denna kategorisering? Vad är en oriktig kvinna? Är jag mer kvinna än en med smala höfter eller? Konstruerade fördomar och ideal och normer. Så därför: En #kroppfie med saker som skär in i det mjuka. För så ser det ut. Detta är min egen representation. Jag behöver själv bli genomsköljd av bilder som stärker mig och som får mig att orka stå rak. Inga konstigheter. Nej, inget sexuellt heller. Bara en människa. Jag "bjuder" inget särskilt mycket på mig själv alls. Den idén är baserad på att normaliteten är att gömma sig och skämmas om man tex har valkar runt midjan eller riskerar att se "slampig" ut. Jag bjussar inte mer än Zlatan med sixpackmage på reklampelarna. Jag står här. Och skapar ett fredat rum omkring mig. Och snart ska jag plocka fram all min passion i en flamenco. PS: och nej jag har inte gått ner ett enda gram. Jag kan erkänna att det är djupa processer som pågår inom mig varje gång @tobiasbader lyfter mig. Fan vad förstörd en blivit alltså. Jag blir liten och osäker och frågar om han är ledsen att han "fick" just mej typ varje dag. Ni fattar. Han tindrar med ögonen och säger att han är så nöjd så. Han är enastående. Jag lagar mig, lapp för lapp, lyft för lyft. Bild för bild. DS. #stinasbildbetraktelser

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

4. Tilliten vi fått se hos henne

Stina Wollter har själv skrivit om processen kring lyften som ingår i dansen. Och alla gånger hon bett sin danspartner om ursäkt för att han ska lyfta just henne.

”Fan vad förstörd en blivit alltså. Jag blir liten och osäker och frågar om han är ledsen att han ”fick” just mej typ varje dag. Ni fattar. Han tindrar med ögonen och säger att han är så nöjd så. Han är enastående. Jag lagar mig, lapp för lapp, lyft för lyft”, skrev hon på Instagram i slutet av mars.

Men hon har också berättat om den tillit som hon byggt upp. Känslan av att känna sig trygg när fötterna lyfter från golvet. Och vi kan känna igen oss. Även om det inte alltid gäller dans.

Känslan. Tilliten. Blicken som håller hoppet som en stilla fyr i natten. Att sväva som om tyngdlagen upphävts med (trots) allt sitt innehåll. Balans bortom beskrivning och bagage. Jag önskar varendaste kotte att få vila mitt i detta ljuva tillstånd- någon gång, på något sätt. Jag är så tacksam för fotot (du som skickat -hör av dig- jag tappade bort dej) eftersom det alltid kommer röra mig djupt och väcka känslan från den stunden. Det är märkligt hörni; men visst kan man älska någon som lyfter en innerligt -även om det är en proffsdansare och även om det kanske mer är som en microförälskelse som varar i en dans, en sekund, ett lyft som är läkande som minst 30 terapitimmar á 1000 spänn. Tack @tobiasbader -bärare, bror. #stinasbildbetraktelser

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

5. ”Troschocken” med ett budskap

Vad är väl ”Let’s Dance” utan lite naket? När Stina Wollter och Tobias Bader dansade jive dök Stinas trosor upp i sändning. Efteråt berättade Stina Wollter för Aftonbladet att det fanns en tanke bakom ”troschocken” och att underkläderna var specialsydda.

– Jag tänkte att om trosorna skulle synas så ska det vara mina femårstrosor, sa hon till Aftonbladet.

Bild: IBL

6. Hennes ”hemliga tecken”

Kommunikation är så mycket mer än bara ord. Och det har Stina Wollter visat prov på flera gånger. Under ett par av intervjuerna med programledaren Tilde de Paula Eby har Stina Wollter passat på att teckna på teckenspråk till tv-publiken. Bland annat signalerade hon till tittarna att: Kärleken vinner alltid.

Och Stina, för oss kommer du alltid att vara en vinnare! Vi är säkra på att vi kommer att få se mycket mer av dig i framtiden.


Läs mer om:

Dela
(853)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…