Annons

Annons

6 frågor till Mellogeneralen Christer Björkman

På lördag drar Melodifestivalen i gång igen! I år fyller vår mesta musiktävling 60 år och här berättar festivalgeneralen Christer Björkman om sitt drömjobb.

Dela
(47)

Christer Björkman är festivalboss för 17:e året! Foto: IBL

Melodifestivalen sändes första gången 1958. Varför gillar vi fortfarande programmet?

– SVT har förändrat och förbättrat tävlingen, men ändå behållit kontinuiteten. Det är relevant musik för hela familjen. Man behöver inte gilla allt, men det ska finnas något för alla.

Annons

– Flera generationer kan titta på Melodifestivalen tillsammans. Det finns en trygghet i programmet, det är en lägereld att samlas vid och sådana finns det inte så många av längre.

Gilla Hemmets på Facebook

Vilket är ditt eget första minne från 
Melodifestivalen?

– Det var när Claes-Göran Hederström sjöng Det börjar verka kärlek, banne mej 1968. Det året var första gången Melodifestivalen sändes i färg och det var förstås sensationellt. Han hade snygga, moderiktiga kläder och det var första gången en poplåt vann, det var nytt och revolutionerande. Tidigare hade det mest varit pampiga ballader och mer traditionellt.

– Jag hade alltid tyckt om att sjunga, och när jag såg Claes-Göran Hederström när jag var tio år bestämde jag mig för att vara med i Melodifestivalen.

Läs också: Nytt poängsystem i Melodifestivalen – så fungerar det

Det var du också. Du vann med ”I morgon är en annan dag” 1992. Vad minns du från tävlingen?

– Det var så nervöst, helt förlamande. Första gången jag sjöng låten har jag inget minne av, inte en sekund. Minnesbilderna är från när jag kommer ut i green room. Andra gången jag sjöng, efter att jag var en av de fem som gick vidare, släppte det och jag kunde njuta. När jag sedan vann och fick sjunga låten en tredje gång kände jag en enorm glädje. Det är fortfarande ett varmt och roligt minne.

Vilken är den bästa vinnarlåten genom tiderna?

– Det är otroligt svårt att välja en låt, men om jag ändå måste göra det blir det ”Euphoria”. Jag älskade låten första gången jag hörde den och ägnade fyra, fem månader att övertala Loreen att sjunga, så jag var väldigt starkt engagerad i den.

Läs också: Loreen: De svåra åren gjorde mig starkare

Hur är det att vara festivalgeneral?

– Det är mitt drömjobb, ja, det är mer än ett jobb, det är en livsstil, ett kall. Det här är det roligaste jag vet och en del av det är att det är olika varje år och att det är så stor variation på det jag gör, från att kontakta musikförlag, välja låtar, para ihop dem med artister, göra numren och repetera dem och sedan åka på turné i sex veckor.

– Det kan vara både svårt och jobbigt också, bevakningen av kvällspressen känns inte så kul alltid.

Läs också: Edward Blom om sin medverkan i Melodifestivalen: ”Jättegalet”

Vad är det värsta som kan hända när det är Melodifestivalpremiär på lördag?

– Det skulle vara att det blir något tekniskt fel så att det blir svart i rutan.

Årets deltävlingar

●  3 februari Karlstad
●  10 februari Göteborg
●  17 februari Malmö
●  24 februari Örnsköldsvik
●  3 mars Kristianstad – andra chansen
●  10 mars Stockholm – final

Vinnaren representerar Sverige i Eurovision Song Contest i Lissabon i Portugal 8, 10 och 12 maj.

Några av årets tävlingsdeltagare: John Lundvik, Sigrid Bernson, Edward Blom, Kikki Danielsson, 
Benjamin Ingrosso, Renaida och 
Kamferdrops. Foto: IBL

Läs också:

Här är ALLA artister som tävlar i Melodifestivalen 2018


Läs mer om:

Dela
(47)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…