Annons

Annons

6 saker i ditt hem som kan innehålla gifter

Gifter i hemmet försöker vi självklart undvika. Men vad få av oss kanske vet är att det kan finnas en del giftiga ämnen i några av våra vanligaste prylar. Här listar vi några saker att hålla koll på!

Dela
(0)

giftiga-saker-i-hemmet

 

Vi utsätts för kemikalier varje dag och trots att många företag försöker byta ut de värsta bovarna finns det nya kemikalier som kan vara minst lika dåliga som de gamla. Vi har listat 6 saker som kan innehålla kemikalier i ditt hem. Kanske dags att börja rensa…

Annons

 

1. Vattenflaskor

shutterstock_flaskor_900

Bisfenol A, eller BPA, används ofta i klar plast. BPA hämmar östrogen i kroppen och kan därför vara skadligt för spädbarn och barn. Många konsumenter vill undvika det helt och hållet, vilket är anledningen till att en del tillverkare rutinmässigt trycker ”BPA-free” på sina vattenflaskor. Standardersättningen för för BPA kallas bisfenol S eller BPS vilket är nära besläktad med BPA. BPS kan störa den normala cellfunktionen vilket leder till allvarliga hälsoproblem.

Vad du kan göra: Välj flaskor utan BPA, BPS, eller BP-någonting. Köp en återanvändbar flaska i rostfritt stål eller glas, eller leta efter en plastflaska i polypropen (markerad med ”PP”, eller återvinningskod 5).

 

2. Matlådor i plast

shutterstock_matlada_900

Ftalater är en grupp kemikalier som vanligen läggs till i plast för att göra dem flexibla. Men de hämmar också hormonerna i kroppen och stör den normala fosterutvecklingen. Oron över DEHP, som är en av de mest använda av ftalater, har lett till att skapa ersättare som under de senaste åren producerats i hundratals produkter från andra ftalater (kända som DINP och DIDP). Det dåliga? Ersättningskemikalierna har kopplats till högt blodtryck och insulinresistens hos ungdomar och fosterskador hos små pojkar.

Vad du kan göra: Undvik plast och matbehållare när det är möjligt; använd aluminiumfolie, glasburkar, och kärl av keramik istället. Eller välj behållare i polyeten eller polypropen (markerade med återvinnings nummer 2, 4, och 5), som inte har östrogena kemikalier. Och använd aldrig en plastbehållare i mikrovågsugnen.

 

3. Mattor

shutterstock_matta_900

En fläckresistent matta kan ju tyckas vara en bra idé. Men flera av de industrikemikalier som används för att stöta bort fläckar är kopplade till en rad hälsoproblem. I äldre mattor med fläckbehandling ingår förmodligen PFOA, en teflonkemikalie som kopplats till cancer och sköldkörtelsjukdomar. En fläckresistent matta från det senaste decenniet innehåller mer sannolikt kemikalier som kallas PFAS, vilka byggs upp i kroppen och överförs till spädbarn genom bröstmjölken.

Vad du kan göra: Om du köper en ny matta, leta efter obehandlade mattor i naturmaterial som sisal eller ull. Undvik även vägg till vägg-mattor. Mindre mattor är lättare att tvätta om du spiller.

 

4. Soffor

farliga-saker-i-hemmet

Tills nyligen innehöll nästan alla stoppade möbler flamskyddsmedel. Dessa kemikalier kan enkelt överföras från möblerna till luften, damm, och närliggande mat. När asbest och PCB avvecklades för hälsoproblem, började tillverkarna använda PBDE och Tris. När PBDE drogs tillbaka i mitten av 2000-talet, även det på grund av hälsoproblem, höjde industrin sin produktion av den misstänkt cancerframkallande Tris. Den kemiska industrin har också skapat ett eget hopkok som kallas Fire 550, ett hormonstörande medel som framkallar fetma.

Vad du kan göra: Om du köper en ny soffa är det enklare än någonsin att undvika dessa kemikalier som faktiskt inte förbättrar brandsäkerheten. Under de senaste åren har många återförsäljare börjat göra brandsäkra möbler utan flamskyddsmedel. Prata med din återförsäljare och leta efter en etikett som intygar att materialet inte innehåller något tillsatt flamskyddsmedel.

 

5. Teflonpannor

shutterstock_teflonpanna_900

Teflonpannor är billiga och finns i många svenska hem, men borde kanske rensas ut så snabbt som möjligt. Teflon är en plast som när den hettas upp kan avge giftiga gaser och partiklar. Dessutom kan du inte använda vilka redskap som helst i din teflonpanna utan att repa den. Bäst är att använda plast vilket såklart inte är särskilt bra eftersom många plaster, precis som teflon, kan läcka gifter när de hettas upp.

Vad du kan göra: Använd gjutjärn- och stålpannor som må vara dyrare att införskaffa men håller i princip hur länge som helst. Och framförallt läcker de inga giftiga ämnen.

 

6. Konservburkar

shutterstock_konservburk_900

Konservburkar av metall innehåller ämnet bisfenol A som kan störa kroppens hormonsystem och misstänks kunna störa vår förmåga att få barn.

Vad du kan göra: Välj tomatkross, majs och andra burkfavoriter som kartongförpackningar istället.

 

Läs mer:

Så städar du hela huset – på bara en timme!

8 livsmedel som kan användas som rengöringsmedel

20 tips för smartare och roligare städning

 

Av Elsa Maria Axelsson, Elle Decoration 

Källor:  ELLE Decor USANaturskyddsforeningen.se, Ungkonsument.se, Smasteg.nu.

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…