Annons

Annons

5 skötselråd som ger glada krukväxter under vintern

Bruna blad, slokande grenar och tappade blad. Vintern är sannerligen inte den härligaste tiden på året för våra krukväxter. Så här gör du för att dina växter ska må bra även under den mörka vintertiden.

Dela
(59)

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer här

Har du tittar på dina krukväxter under vintern och undrat vad du gör för fel? Varför slokar de? Varför tappar växterna blad? Hur gör man med de bruna kanterna på bladen, och vad kan du göra för att de inte ska se så ledsna ut?

Annons

Malin Hidesäter jobbar på Blomsterfrämjandet och hon menar att man kan jämföra växter med människor.

– Under vintern blir luften kallare och torrare och det blir mörkare. Då behöver vi människor ljus, krämer, vatten och mycket sömn, vi går i vila på ett sätt och det är helt naturligt. Men det gör också växterna, och de behöver nästan samma behandling som vi behöver under de kalla, mörka månaderna, säger hon.

Gilla Hemmets på Facebook

Undvik att övervattna dina växter under vinterhalvåret. Bild: IBL

Det största felet vi gör med våra växter är att vi vattnar ihjäl dem, och under vinterhalvåret behöver växterna ännu mindre vatten än vanligt. Men växter behöver också ljus för att utvecklas.

– Försök ställa växterna så ljust som möjligt. Det går också att köpa växtlampor, men de kan vara lite störande och ibland rätt så fula. En vanlig energilampa är bättre än ingenting, men de ger tyvärr inte samma effekt som en växtlampa.

Bör man oroa sig om växterna blir fula under vintern?

– Nej, man behöver verkligen inte bli stressad för att växterna ser lite hängiga ut, det är ju tråkigt men helt naturligt.

Med Herb självbevattningssystem från Sagaform slipper du vattna. Blommorna sköter sig själva och tar vatten när de behöver. Läs mer och köp här.

Bild: Sagaform

Olika symtom på växterna och hur man ska tänka

1. Växterna tappar blad

– Det är framför allt på grund av ljusbristen. Försök ställa växterna så ljust som möjligt, men om det inte går kan det vara bra med en växtlampa.

– Tänk gärna på att ha en lite större kruka också. Palettblad som tappar sina blad nertill kan under den här perioden behöva en liten skjuts. I februari är det en perfekt tid för omstart, ljuset är på väg tillbaka och växterna kan må bra av en omplantering.

– Ibland kan växter som övervattnats bli bruna och tappa blad också, så se till så att de inte står i vatten. Jag blir nästan förvånad ibland när växter klarar sig så länge, de mår bättre utan vatten längre än man tror.

Mitt elefantöra tappar bladen nertill, kommer den att hämta sig och få nya blad?

– Ja! Plocka bort bladen som torkat bara, det kommer nya blad. Elefantöron är extremt tåliga.

Spraya gärna vatten på dina växter och låt dem stå ljust under vinterhalvåret. Elefantörat är en tålig och lättskött växt. Bild: IBL

2. Växterna slokar

– När växten blir kall och frusen blir den mer slak, lite som att luften går ur den, och då behöver den en varmare placering. Den kanske står i drag? Testa att flytta på den. Med det sagt kan det även vara negativt för växten om det är för varmt i rummet, för då blir också luften torrare. Spraya gärna växterna så att de får sig en liten boost.

3. Bladen gulnar

– Det kan vara ljusbrist eller syrebrist. Ställ ljust och plantera gärna om!

Tips!

Plantera om i en vacker kruka av metall med tillhörande fat av äkta mässing. Krukan är dekorerad med glansiga, guldfärgade stänk och prickar. Höjd 18 cm. Ø 18,5 cm från Ellos HomeLäs mer och köp här.

Blomkruka i keramik med bubbelstruktur från Bloomingville, diameter 15,5. Läs mer och köp här.

4. Bladen får bruna kanter

– Det kan bland annat orsakas av för torr luft, damma gärna av växterna och spraya dem med vatten. Ibland beror det på näringsbrist också, så testa att ge växten näring – men tänk på att man ska vara försiktig med för mycket näring under vintern då växterna är i vila.

5. Ohyra på växten

– Ohyra under vintern är vanligt, eftersom växterna generellt sett är känsligare då och för att luften blir torrare. Var noga med att inte vattna för mycket, växterna ska inte stå i vatten. Stoppa ner ett finger i krukan och känn efter. Du kan testa en såpkur om du får ohyra, ha i lite såpa i en sprayflaska med vatten och spraya växterna.

ANNONS


Metallkruka med båge, 2 färger
En fantastisk kruka som livar upp ditt hem. Passar perfekt för murgröna som kan lindas runt bågen, men bara fantasin sätter gränser för vad du kan plantera i denna ljuvliga kruka. Den vackra krukan finns i både guld- och silverfärg och är gjord i metall. Krukan är 13 cm i diameter och den totala höjden inklusive bågen är 40 cm.

Gå till shoppen

Kruka Cloudy två färger
Hanna Wessman är designern bakom serien Cloudy. Hanna är känd från tv-programmet ”Äntligen Hemma”. Cloudy är en serie krukor i keramik som blivit mycket populära. Krukan är ca 21 x 21 cm. Färg grå eller vit.

Gå till shoppen

Är det något annat man ska tänka på så här under vintern?

– Prata med växterna! De mår bra av att vi andas på dem. Och samla ihop växterna så att de får lira tillsammans också. Jag tror att de hjälper varandra.

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration och är skriven av Sofia Börjesson

Läs mer:

9 fina vaser för vårens alla blommor!


Läs mer om:

Dela
(59)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…