Annons

Annons

5 saker du kanske inte visste om ”Rederiet”

Det är 15 år sedan SVT-långköraren "Rederiet" sändes för sista gången. Den intrigspäckade tv-serien blev enormt populär och sändes i hela 20 säsonger. Här är fem saker du kanske inte visste om "Rederiet"!

Dela
(87)

Det är 15 år sedan det sista avsnittet sändes, men ”Rederiet” är en tv-serie som etsat sig fast i svenskarnas minne. Många minns än i dag det karakteristiska introt och de många intrigerna som var seriens kännetecken.

Annons

Introt till ”Rederiet”. Bild: SVT

Här är fem saker du kanske inte visste om ”Rederiet”:

1. Blev historiskt lång

När SVT började sända ”Rederiet” 1992 var det få som trodde att den skulle rulla så länge. Totalt blev det 20 säsonger innan serien till sist lades ner 2002. Därmed är ”Rederiet” den längsta dramaserien som producerats i Sverige. Totalt blev det 318 avsnitt och filmteamet avverkade hela 30 000 manussidor. Tittarna förblev också tv-serien trogna – i snitt sågs varje avsnitt av 1,4-2 miljoner människor.

Gösta Prüzelius som Reidar Dahlén. Bild: SVT

2. 380 skådespelare medverkade

”Rederiets” karaktärer var många och vissa av dem är och förblir odödliga – som bartendern Joker, redaren Reidar Dahlén, maskinchefen Viggo, knarksmugglaren Uno och stenhårda säkerhetschefen Vera Bengtsson. Under de 20 säsongerna medverkade inte mindre än 380 skådespelare i serien. Stora delar av den svenska skådespelareliten syntes ombord på M/S Freja, som Mikael Persbrandt, Johannes Brost, Kim Anderzon, Per Morberg, Bert-Åke Varg, Linus Wahlgren, Björn Granath, Johan Rabaeus och Suzanne Reuter.

Hans V Engström som Uno Kronkvist, Yvonne Schaloske som Vera Bengtsson och Johannes Brost som Torbjörn ”Joker” Jonasson. Bild: SVT

3. Båten förliste 2007

Intrigerna, morden och kärleksaffärerna utspelades ombord på fartyget M/S Freja. Scenerna spelades delvis in på flera olika fartyg och delvis i studio. Färjan som syns i vinjetten till ”Rederiet” hette egentligen Birka Princess och blev en riktig kändis på Östersjön under 90-talet.

M/S Freja hette egentligen Birka Princess. Bild: SVT

2006 såldes fartyget till ett annat rederi och under ett års tid hann hon kryssa i den grekiska övärlden under namnet Sea Diamond, innan olyckan var framme. I april 2007 gjorde fartyget en grundstötning utanför Santorini. Fartyget tog in vatten, fick slagsida och sjönk. Drygt 1 600 personer befann sig ombord och två personer omkom.

4. Var egentligen en ”nödåtgärd”

När ”Rederiet” började sändas hade SVT redan en annan storsatsning som rullade i tv-rutan, såpan ”Storstad” som utspelade sig kring Malmtorget i en stad någonstans i Sverige. Sammanlagt producerades 65 avsnitt som visades 1990-1991. Ingrid Dahlberg, dramachef på SVT, har tidigare berättat att ”Storstad” lades ner på grund av svikande tittarsiffror. Senare visade det sig att tittarsiffrorna steg, men då var beslutet redan fattat och ”Rederiet” var redan i gång som ersättare.

– Så ”Rederiet” var egentligen ett slags nödåtgärd, sa Ingrid Dahlberg 2002.

5. Visade den första homosexuella kyssen

”Rederiet” blev historisk på flera sätt, bland annat för att man var först i Sverige med att visa en kyss mellan två män i en tv-serie. I dag syns hbtq-personer allt oftare i tv-serier. Ingen höjer längre på ögonbrynen åt att två personer av samma kön kysser varandra, men 1996 blev såpan banbrytande då man visade kyssen mellan Ola Forssmeds karaktär Micki och hans dejt.

Ola Forssmed i den omtalade kyssen. Bild: SVT

Kyssen ledde till stora rubriker hos kvällstidningarna.

– Kyssen var inget jag funderade på när vi gjorde det, jag tyckte det föll sig självklart att han skulle ha kärleksförhållande liksom alla andra, det som händer de andra skulle hända honom också. Jag försökte göra det så bra som möjligt, jag tänkte på att jag representerade en stor grupp, sa Ola Forssmed till Dagens Nyheter i samband med att serien lades ner 2002.

Saknar du ”Rederiet”, eller missade du den populära serien när den gick på tv? Lugn, bara lugn – alla 20 säsonger finns att se på SVT Play. Hösten är räddad!

Källor: Wikipedia, Aftonbladet, Expressen, SVT, Dagens Nyheter

Läs mer:

Minns du Saltkråkan? Se unika klipp från provfilmningen 1963!


Läs mer om:

Dela
(87)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…