Annons

Annons

5 knep som får stopp på hickan

Du har skyndat dig att äta upp din lunch för att hålla ett tal. Då plötsligt slår den till, hickan. Vad beror den på och hur ska du få stopp på oljudet?

Dela
(27)

Att hålla andan och samtidigt försöka svälja luft är ett knep. FOTO: IBL

Vilken funktion hicka har vet forskarna inget om. Däremot vet de precis vad som händer i kroppen när hickan slår till.
Det organ som är orsaken till att vi får hicka är diafragman, mellangärdet. Diafragman är den stora muskelplattan mellan brösten och magen som hjälper kroppen att andas.

Annons

När du drabbas beror det på att diafragman plötsligt drar ihop sig rejält, snabbt och nästan krampartat. När detta händer gör du en så kraftig inandning att struphuvudet reflexmässigt stängs. Då avbryts inandningen och orsakar det ofta högljudda hicklätet, och proceduren upprepas ofta gång på gång …

Många drabbas av hicka redan som nyfödda, ja faktiskt redan i mammans mage!

Det är vanligt, oftast helt ofarligt och fullt normalt att ha kortvarig hicka några gånger i månaden som vuxen och under varje attack hickar man flera gånger
i minuten. Vanlig hicka är ofarlig men har du däremot ofta hicka som varar längre än några timmar åt gången eller om du är drabbad av väldigt ofta återkommande hicka bör du kontakta vårdcentralen för att utesluta att någon sjukdom ligger bakom.

Många orsaker

Det finns mängder av saker som sägs kunna utlösa hicka.

Om du drabbas efter maten kan det bero på att du ätit och druckit för snabbt, tuggat för dåligt, att maten varit kraftigare kryddad än du är van vid eller att magsäcken blivit överfylld.

Hicka kan också bero på många andra orsaker, som att du druckit alkohol, tuggat nikotintuggummi för häftigt, blivit kall och andats in mycket kall luft eller skrattat för intensivt. Även dofter och gaser som hårsprej, insektsmedel eller bensin kan utlösa hicka. Ibland kan hicka uppstå utan att det verkar finnas någon orsak.

Under en vanlig attack kommer hickljuden flera gånger per minut då diafragman får sina spastiska sammandragningar. En vanlig hicka, så kallad kortvarig hicka, varar i ungefär en halvtimma skriver Kim Bartholdy och Andreas Hoff i sin bok 100 myter om sundhet och sjukdom.

5 knep för att bli av med hickan

Inget är vetenskapligt beprövat, men du kan pröva att:

●  Dricka kallt vatten i framåtböjd ställning. Drick väldigt långsamt och luta dig framåt.

● Hålla andan och samtidigt svälja luft. Upprepa flera gånger.

● Andas i en papperspåse.

● Be någon skrämma dig.

● Spädbarn som har hicka kan hjälpas om du ändrar amningsställning, har ett mindre hål på nappflaskan, att du ammar lite
mellan måltiderna eller ger lite vatten i en nappflaska. Låt alltid barnet rapa efter måltid.

Inte lätt men effektivt – att dricka i framåtböjd ställning. Foto: Shutterstock/IBL

Läs också:

Så vaknar du pigg – även på vintern


Läs mer om:

Dela
(27)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…