Annons

Annons

5 goda recept för dig som vill hålla vikten

Att maten är god är extra viktigt när man tänker på kalorierna, annars är det lätt att man tappar gnistan. Njut av thaiinspirerad nudelsallad med lax, marinerade fläskkarréspett och härlig kycklinggryta! Gott och mättande!

Dela
(66)

Njut av thaiinspirerad nudelsallad med lax. Foto: Eva Hildén Smith

1. Theas thaisallad med nudlar & lax

515 kcal/port

100 g glasnudlar

75 g rödkål

1 stor morot

10 cm gurka

2 salladslökar

finrivet skal och saft av ½ lime

3 msk sweet chilisås

1 msk neutral olja

200 g laxfilé

Annons

salt

½ kruka koriander

 

Gör så här

1. Koka nudlarna enl anv på förp.

2. Strimla kålen fint med mandolin eller osthyvel. Skala och hyvla moroten.

3. Skala gurkan slarvigt, dela, kärna ur och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken tunt.

4. Blanda limeskal, limesaft, sweet chilisås och 1/2 msk olja.

5. Tärna laxen fint och stek hastigt i resten av oljan. Salta lätt.

6. Blanda nudlarna med hälften av såsen och grönsakerna. Ringla över resterande sås och toppa med den stekta laxen och färsk koriander.

 

Picklad rödlök och fetaostsås smakar fint med kryddig chorizo. Foto: Eva Hildén Smith

2. Chorizo med fetaostsås

535 kcal/port

200 g chorizo (17 %)

30 g sallad

125 g cocktailtomater

10 cm gurka

2 tortillabröd, à ca 40 g

Picklad rödlök

1 msk ättiksprit (12 %)

2 msk strösocker

3 msk vatten

½ strimlad rödlök

Sås

1 dl matyoghurt (8 %)

50 g fetaost

½ tsk torkad mynta

salt och svartpeppar

 

Gör så här

1. Picklad rödlök: Blanda ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig. Vänd ner löken och låt dra fram till serveringen.

2. Sås: Mosa ihop yoghurt, fetaost och mynta. Smaka av med salt och peppar.

3. Skiva och stek chorizon. Strimla salladen, dela tomaterna och skiva gurkan.

4. Värm tortillabröden och fyll med grönsaker, chorizo och sås. Toppa med rödlöken.

 

Härliga örtmarinerade fläskkarréspett med fräsch potatissallad. Foto: Eva Hildén Smith

3. Örtmarinerade fläskkarréspett

535 kcal/port

300 g fläskkarré

strimlad färsk basilika

Marinad

2 msk olivolja

1 msk pressad citronsaft

1 msk hackad basilika el

1 tsk torkad

½ finriven vitlöksklyfta

1 krm salt

1 krm citronpeppar

Potatissallad

350 g potatis

150 g haricots verts

½ rödlök, strimlad

1 msk olivolja

1 msk vatten

1 msk vit balsamvinäger

 

Gör så här

1. Blanda ingredienserna till marinaden. Skär köttet i bitar (skär bort fettet), lägg i marinaden och låt dra ca 1 tim.

2. Potatissallad: Koka potatisen. Skär den i bitar. Koka haricots vertsen ca 2 min. Spola i kallt vatten. Blanda med potatisen och övriga ingredienser.

3. Trä köttet på spett och stek ca 6 min. Strö basilika på spetten.

 

Servera ett gott bröd till denna mumsiga kycklinggryta! Foto: Eva Hildén Smith

4. Currydoftande kycklinggryta

505 kcal/port

½ gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

½ röd chili, strimlad

1 morot, i skivor

½ msk smör till stekning

1 msk tomatpuré

½ tsk curry

½ tsk spiskummin

1 dl vitt vin

2 dl vatten

1½ msk konc kycklingfond

250 g kycklinglårfilé, skuren i bitar

1 burk små vita bönor

1–2 salladslökar, strimlade

Servering

100 g bröd

 

Gör så här

1. Fräs lök, vitlök, chili och morot i smör i en kastrull tills löken mjuknat. Fräs med tomatpuré och kryddor några min.

2. Häll på vin, vatten och fond. Lägg ner lårfiléerna och sjud under lock ca 10 min.

3. Lägg i vita bönor och låt allt bli varmt. Toppa med strimlad salladslök och servera med en bit bröd.

 

En lättlagad och mättande potatissoppa toppad med svamp. Foto: Eva Hildén Smith

5. Potatissoppa toppad med svamp

460 kcal/port

300 g potatis

½ stor purjolök

½ gul lök

½ vitlöksklyfta

1 msk smör till stekning

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 dl matlagningsgrädde

100 g svamp

salt och svartpeppar

hackad persilja

Servering

100 g bröd

 

Gör så här

1. Skala och tärna potatisen. Skiva purjolöken, hacka löken och vitlöken. Fräs potatis och alla tre sorters lök i 1/2 msk smör i en kastrull, tills löken mjuknat.

2. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt sjuda tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Tillsätt grädden.

3. Ansa, dela och stek svampen lätt knaprig i 1/2 msk smör, salta och peppra.

4. Smaka av soppan med salt och peppar och toppa sedan med svampen. Servera bröd till.

 

Obs! Recepten är beräknade för 2 personer och innehåller max 600 kcal/portion.

Läs mer:

God mat som får dig att hålla vikten



 

Läs mer om:

Dela
(66)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…