Annons

Annons

5 fina höstblommor som lyser upp

När trädgården går i vintervila är det lätt att tappa gnistan. Men det finns utrymme för prunkande färger och spirande liv ändå. Här en fem höstfavoriter som lyser upp fönsterkarmen och balkonglådan när regnet smattrar mot rutan.

Dela
(64)

Blomsterfrämjandet har tagit fram fem blommor som pryder sin plats i hemmet i höst. Blommor som passar både på fönsterbräda och i uterummet.

Cyklamen lyser upp på fönsterkarmen. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Cyklamen

Glädjespridare som kommer i många olika färger och vackra blad. Välj av en palett från vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade.

Annons

Här går det utmärkt att blanda och ge efter eget tycke och smak på fönsterkarmen till exempel. Cyklamen bör placeras ljust i sol till halvskugga. Den gillar ganska svala temperaturer och kan klara temperaturer ner mot noll grader. Alltså ett utmärkt alternativ i uterum och inglasade balkonger.

Gilla Hemmets på Facebook

Tänk på att inte vattna den för mycket utan häll på fatet så att plantan kan suga upp vatten underifrån.

Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

Kornettblommorna pryder sin plats och ger färg: Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Kornettblomma

En blomma som lyser upp med sin speciella karaktär och sitt utseende. Mjuka långsmala blad och trattformade blommor i många olika nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt tvåfärgade kombinationer.

Kornettblomman trivs ljust och varmt och skyddade från kallt drag. Gärna i lerkruka. Blomsterfrämjandet rekommenderar att vattna först när jordytan har torkat upp, gärna med svag näringslösning.

Under november till februari räcker det att du vattnar den ett par gånger per månad.

Hortensian är given på Mors dag och på fönsterbrädan. Bild: Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Hortensia

En törstig mors dag-favorit som kräver lite ompyssling. Finns i en mängd olika nyanser av blått, vitt, rosa och rött. Hortensian bör stå svalt och undvika direkt solljus eller för hög värme. Men så länge temperaturerna håller sig över nollan pryder den sin plats i såväl uterum som entrékruka eller balkonglåda.

Vattningen är a och o i skötseln av denna klassiska blomma. Jorden ska alltid hållas fuktig men det ska inte finnas något överflödigt vatten i krukan.

Blomsterfrämjandets tips är att vattna ordentligt, låta plantan suga åt sig och efter cirka 20 minuter tömma bort överflödigt vatten.

Begonian kommer i många nyanser. Här är en höstig variant. Bild. Blomsterfrämjandet/Malin Hidesäter

Begonia

Populär blomma som trivs på både fönsterbrädan och längre in i rummet. Ju ljusare placering desto rikligare blir blomningen. Eftersom begonian blommar så rikligt kan en blomklase brytas av och sättas i ett glas med vatten. Ett enkelt tips för att få lite ytterligare blomsterprakt hemma. Begonian får inte stå blött men jorden bör inte heller torka ut helt.

Blomman kan behöva lite ansning mellan varven. Det vill säga att vissna blommor plockas bort för att hålla plantan så snygg som möjligt.

Höstglöd har, så klart, sin givna plats i kollektionen. Bild: Blomsterfrämjandet

Höstglöd

En mycket tålig växt som lever upp till vad namnet antyder. Här finns en färgskala från gult till rött och orange samt milda pastellnyanser och vitt. Har tjocka blad som gör att den klarar sig med lite vatten. Vattna ordentligt när du väl vattnar och låt den sedan torka ut ordentligt innan nästa vattningstillfälle.

Höstglöden trivs bäst på ljus och solig plats men klarar även dunklare fönsterplaceringar. Ett dekorationstips är att nypa av skott med blommor på och sätta i små vaser. Snabbt bildas då också dekorativa rötter.

Källa: Blomsterfrämjandet

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs mer:

Inred med krukväxter – 7 nya och gamla favoriter!


Läs mer om:

Dela
(64)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…