Annons

Annons

5 anledningar att läsa mer!

Att läsa en god bok är bland det bästa som finns. Och det är inte bara ett nöje, det finns flera vetenskapligt bevisade fördelar med det också. Här listar vi 5 av dem!

Dela
(42)

Därför är det så bra att läsa böcker

 

1. Det kan hjälpa dig att sova bättre

Många sömnexperter rekommenderar att vi etablerar en rutin för att gå ner i varv innan vi går och lägger oss och då är läsning en aktivitet som passar alldeles utmärkt. Men tänk på att starkt ljus från skärmar och andra lampor signalerar till din kropp att det är lämpligt att hålla sig vaken, så läs helst en vanlig bok och inte från en lysande skärm.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

2. Det minskar stressen

Studier från University of Sussex visade att läsning var det mest effektiva sättet att minska stressnivåerna i kroppen. Det räckte med sex minuters tyst läsning för att sänka nivåerna med 68 procent. Dessutom slappnade musklerna av och pulsen sänktes.

Andra sätt att stressa ner var bland annat att lyssna på musik, dricka te eller kaffe, eller gå på promenad, men ingenting visade sig vara lika effektivt som läsning.

 

3. Det håller hjärnan skarp

Forskning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurology visade att människor som ägnade mycket tid åt mentalt krävande övningar, såsom läsning, hade bättre minne senare i livet än de som inte hade läst. Studien utfördes på 294 deltagare som levde till snittåldern 89 år, och den visade att de som aktiverade hjärnan mycket i livet behöll 32 procent mer av hjärnans kapacitet än de som bedömdes ha medelhög mental aktivitet. De deltagare som inte läste eller gjorde andra mentala aktiviteter tappade dock hjärnkapacitet 48 procent snabbare än de som var aktiva.

 

4. Självhjälpböcker kan dämpa depression

När man är nedstämd och till och med deprimerad kan det vara svårt att se någon glädje i tillvaron. Men studier har visat att självhjälpböcker, tillsammans med vägledning, sänkte depressionsnivåerna efter ett år hos dem som undersöktes, jämfört med de som genomgick traditionella behandlingsmetoder.

 

5. Det kan göra dig mer empatisk

En nederländsk studie fann att personer som läste en skönlitterär bok, och blev känslomässigt medtagna av den, upplevde ett påslag av empati. Låt dig slukas av boken, det är bra för dig!

 

Det finns med andra ord många fördelar med att läsa, och då har vi inte ens räknat med hur härligt det är!

 

Läs mer:

Drick mer kaffe – lev längre

Sanningen bakom 5 vanliga matmyter

Choklad = bästa hostmedicinen 

 

Av Joel Linde, Femina.se

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…