Annons

Annons

5 anledningar att det är bra att ha barn omkring sig

Barnbarn är för många livets efterlängtade efterrätt. Här är fem anledningar till varför det är så bra att tillbringa tid med barn.

Dela
(917)

Den 13 maj firas barnens dag i Sverige. Dagen firas inte på något särskilt sätt, men instiftades för att uppmärksamma barn och deras situation världen över.

Bild: IBL Bildbyrån

Här är 5 bra anledningar att ha barn omkring sig:

1. De hjälper dig att leva längre

Forskare i Australien har sett ett samband mellan att passa sina barnbarn och ökad livslängd. Enligt studien tenderade den som tog hand om sina barnbarn att leva uppemot fem år längre än den som inte gjorde det.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Forskarna tror att mor- och farföräldrar som tänker på sina barnbarns bästa också ser till att ta bättre hand som sig själva. En annan teori är att lyckokänslorna som uppstår hjälper till att motverka stress.

– När vi har pratat med far- och morföräldrar har vi märkt att de ofta pratar om den lycka, tillfredsställelse och stolthet de känner när de ser efter sina barnbarn. Det här är kanske ett av få tillfällen i livet då du gör något utan att förvänta dig något tillbaka, säger forskaren David Coall till The Sydney Morning Herald.

Läs också: Passa barnbarnen och lev längre

2. De utmanar din världsbild

Som vuxen är det lätt att fasta i gamla tankemönster. ”Så här har vi alltid gjort…” eller ”Så är det bara.” Men barn ser inte världen som du ser den. Genom sina tankar och teorier kan de helt plötsligt ta upp saker som du aldrig ens tänkt på. De har också mycket att lära oss som vi inte kan.

Forskare har tidigare sett ett samband mellan att spela tv-spel på äldre dar och bättre mental hälsa. Varför inte utmana barnbarnen på en omgång Fifa…

Bild: IBL Bildbyrån

3. De minskar risken för Alzheimers

En studie från Women’s Health Aging Project i Australia såg ett samband mellan att passa sina barn regelbundet och minskad risk för att utveckla Alzheimers och demens. Forskarna följde 186 kvinnor mellan 57 och 68 år varav 120 var mor- eller farmödrar. De kvinnor som passade sina barnbarn en gång varje vecka hade bättre testresultat när deras kognitiva förmåga undersöktes än de som inte gjorde det, enligt studien.

4. De säger sanningen

Barn (i alla fall när de är små) har en förmåga att vara betydligt uppriktigare än de flesta av oss vuxna. Ofta säger de vad som helst, när som helst och till vem som helst. Och även om det förstås kan bli lite besvärligt vissa gånger, är det oftast bara otroligt härligt.

– Säg inte att du älskar någon och sedan ändra dig… Kärlek är inte som att välja ut vilken film du vill se, så sa 7-åriga Didrik när skulle berätta om kärlek.

Läs också: 10 citat från barn om vad en mormor eller farmor är

5. Tillsammans blir ni mindre deprimerade

Att ha ett bra band till sitt barnbarn är inte bara trevligt. Det gör också gott för er psykiska hälsa. Enligt en studie från Boston College tycks det finnas ett samband mellan en nära relation mellan barnbarn och mor- eller farföräldrar och minskad risk för depression – hos båda parterna.

Forskarna följde 376 mor- och farföräldrar och 340 barnbarn mellan 1985 och 2004. I resultatet kunde de även se hur viktigt det är att både få ge och ta i relationen.

– De flesta av oss har blivit uppfostrade att visa vördnad för äldre och tillmötesgå och ta hand om deras behov. Men alla människor mår bra av att känna sig behövda, sa Sara M. Moorman, en av forskarna bakom studien, tilll CBS News 2013.

Bild: IBL Bildbyrån

 

Läs också:

6 idiotiska saker som vuxna säger till barn

barn-puff

 


Läs mer om:

Dela
(917)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…