Annons

Annons

4 miljövänligare alternativ till vanlig kattsand

Bara det bästa är gott nog åt din älskling! Men vi slår gärna ett slag för miljön på samma gång.

Dela
(0)

Vi vill alla det bästa för våra fyrfota vänner, och att ha en fräsch kattlåda som katten gillar och gärna använder är viktigt när man har en innekatt. Men att välja rätt underlag i kattlådan kan vara något av en djungel – speciellt om man är på jakt efter miljövänliga alternativ.

Annons

Många traditionella kattsandsorter tillverkas av bentonit, en grå grynig massa tillverkad av vulkanisk aska. Trots att bentonit inte går att bränna, ska använd kattsand återvinnas som brännbart avfall. Kattsanden gör med andra ord ingen nytta alls i värmeverken, något som bland annat tv-programmet Plus rapporterat om.

Gilla Hemmets på Facebook

Men det finns andra alternativ, som är miljövänligare och går att förbränna.

1. Träpellets

Träpellets är komposterbara och förvandlas till sågspån när katten kissat. Dessutom fastnar det inte lika lätt i kattens tassar och du slipper följaktligen få strö utspritt över hela huset. Tidningen Land tipsar om att långsamt byta ut den gamla kattsanden mot träpellets om man vill välja detta, eftersom katter är vanedjur som helst undviker snabba förändringar.

Läs också: 10 saker du har hemma som kan göra ditt djur sjukt

2. Växtbaserat kattströ

Växtbaserat kattströ är tillverkat av exempelvis träspån, vete, korn, majs, jordnötsskal eller halm. Materialet är till hundra procent nedbrytbart och kan läggas i den vanliga komposten. Det finns både klumpande och icke-klumpande sorter.

Läs också: Försvunne katten Ernst kom hem igen – efter tio år

3. Papperspellets

Papperspellets är ett lätt material som inte fastnar lika lätt i kattens päls och tassar. Materialet har god uppsugningsförmåga, är nedbrytbart och kan slängas i komposten efter användning.

Läs också: Här är varulvskatten som charmar hela världen

Foto: IBL Bildbyrå

4. Tidningspapper

Riv bitar av tidningspapper och lägg i kattlådan! Fördelen är så klart att du kan använda returpapper och på så sätt spara pengar på att slippa köpa hem kattsand. Nackdelen är att tidningspapper inte suger upp urin och absorberar lukt lika bra som kattsand, skriver Land. Det finns förstås också en risk för att din katt inte ser skillnaden på tidningen i kattlådan och tidningen på frukostbordet…

Läs också: Därför är det så bra att ha katt


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…