Annons

Annons

6 saker att tänka på när du ska köpa julgran

Vilken är den miljövänligaste granen? Hur gör jag för att slippa barrhögar och var gör jag av den när julen är över. Här är sex handfasta tips i julstöket.

Dela
(18)

Idealbilden. Glada barn vid grön gran. Bild: IBL

I bilden av den perfekta svenska julen ingår givetvis granen som ett väsentligt inslag. Allra helst ska hela familjen ge sig ut i skogen, peka ut ett stiligt träd och fälla den med yxa.

Men idealbilden och verkligheten är två vitt skilda ting. Det är inte alla som ens kommer ut i skogen i rimlig tid. Sanningen är att många står på parkeringen utanför den lokala matbutiken dan före dan, före dan och rycker i de risiga exemplar som idrottsföreningen eller scouterna har kvar.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Far och mor hämtar granen. Bild: IBL

Granen ska ju in, annars blir det ingen riktig jul.

För den som ändå är ute i god tid och vill ha ett miljösmart alternativ i huset har Naturskyddsföreningen sammanställt några vägledande råd.

1. Välj KRAV-märkt

Både Kungsgran och rödgran finns med KRAV-märkning. Hittar du inga granar till salu med märkning så fråga var de är odlade någonstans. Ju närmre desto bättre. Rödgran är generellt sett ett miljövänligare val än kungsgran eftersom den senare, sannolikt, odlats med både gödsel och bekämpningsmedel.

2. Släng plastgranen

Även om du använder platsgranen i många år så är den totala miljöpåverkan (produktion, transport, giftiga kemikalier) större än det naturliga alternativet.

3. Välj vilt

Om du känner en markägare så kan du förverkliga drömmen om att pulsa ut i snön med yxa. Fråga om det finns ett område med mindre granar som ändå behöver gallras så är julmyset fixat.

Undvik att värmechocka granen när du tagit hem den. Bild: IBL

Barra lagom

Nu är granen inne i huset och sprider trevnad. Då vill du så klart inte behöva dammsuga upp drivor med barr varje dag. Så här minimerar du barravfallet.

1. Vänj vid värme

Låt granen acklimatisera sig. Ha granen i ett förråd eller i garaget först så att trädet gradvis ”vänjer sig” vid varmare temperatur. Annars är risken att granen tappar barr av ”chocken” mellan ute- och innetemperatur.

2. ”Snitta”

Gör ett snitt längst ner på granen med såg eller yxa. Snittet underlättar för granen att komma i kontakt med vattnet i julgransfoten. Det fungerar precis som med snittblommor.

3. Vattna!

Granen dricker mycket vatten, så vattna ofta och kom ihåg att fylla på.

Julen vara ju, som vi alla vet, ända fram till påska. Granen åker dock ut tidigare än så. Även här finns det möjligheter att göra miljösmarta val.

Tänk till exempel på att det blir mer skadliga utsläpp i atmosfären om du eldar upp granen i den öppna spisen än om den går till förbränning i kommunens värmeverk.

 

Källa: Naturskyddsföreningen

Läs mer:

4 tips – så blir du av med granen på ett barrfritt sätt


Läs mer om:

Dela
(18)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…