Annons

Annons

20 gröna tips inför vintervilan

Räfsa, klipp, gräv och städa! Höstträdgården kräver lite omsorg för att vara i topptrim till våren. Men glöm inte att pyssla och njuta. Gör ett vackert arrangemang, plocka årets sista bukett och ta en fika bland färgglada löv och tända lyktor. Här är höstens bästa trädgårdstips!

Dela
(65)

20 gröna tips inför vintervilan

1. Plantera träd

Hösten är bästa tiden för att plantera eller flytta lövfällande träd och buskar. En höstplantering gör att träden snabbare kommer igång på våren.

 

2. Beskär fruktträd

Följ JAS-principen! Äldre fruktträd mår bäst om de beskärs enligt JAS-principen, i juli-augusti-september. Yngre träd däremot ska helst beskäras tidig vårvinter, innan saven hunnit stiga. Då stimuleras tillväxten bättre.

Annons

 

3. Spara frön

Låt perennernas blomställningar stå kvar över vintern, det skyddar plantan. Passa också på att samla in fröer från blommor en solig höstdag för att så till våren. Lägg fröna i små kuvert och skriv namnen på.

 

4. Gör en trädgårdsdagbok

Köp en fin anteckningsbok till trädgården. Skriv upp när träd, buskar och perenner planterats, vilka frösådder som lyckades och annat spännande. Boken är rolig att bläddra i under vintern och är ett bra stöd för minnet.

 

5. Doftande skörd

Låt linneskåpet dofta lavendel! Plocka, torka och bind enkla buketter som sprider väldoft mellan lakanen.

 

6. Starta en flyttkarusell

Hösten är högtid för den som vill möblera om i rabatterna. Men se upp, en uppgrävd växt leder ofta till att en annan behöver flyttas och så vidare…

 

6. Sista buketten

Årets sista blommor ger härliga höstbuketter. Rensa stjälkarna från blad och byt vatten ofta så håller blommorna längre.

 

7. Bind en krans

Med en färdig stomme av halm är det enkelt att binda en krans av material från trädgården. Här står lönnens färgglada blad i centrum.

• Börja i ena änden och täck kransen medsols med små buketter av löv som lindas fast med hjälp av spoltråd (tunn ståltråd).

• Fäst små buketter av rönnbär på övergången mellan kransens start och slut som kan vara svår att få snygg. Då skapas samtidigt ett fint blickfång.

 

8. Var en slarvmaja

Ibland är det bra att vara lite lat. Låt de flesta löven ligga kvar i rabatter och på gräsmattan. De skyddar perennerna och ger mat till maskarna som hjälper till att luckra upp jorden. Är löven stora och grova kan man köra över dem med gräsklipparen.

 

9. Gör en fin höstplantering

Välj kvalitetsjord så håller planteringen längre. Eftersom höstblommorna inte hinner växa till sig måste man tänka höjd och volym direkt. Plantera därför växterna tätt ihop i en kruka eller i flera små krukor bredvid varandra. Likadana krukor med olika blommor och höjd blir extra fint. Här trivs ljung, blomsterkål och silverek.

 

10. Ta in pelargonerna

Pelargoner som varit ute på grönbete måste in igen innan frosten kommer. Under vintern trivs de bäst ljust och svalt, runt fem grader. Vattna lite en gång i månaden, men vänta med att klippa ner dem till våren. En övervintrad pelargon blir ännu större nästa säsong.

 

11. Gräv upp dahliaknölarna

Njut av de prunkande dahliorna så länge det går, men innan första frosten måste de grävas upp. Använd gärna en grep. Borsta av knölarna och låt torka innan de viras in i tidningspapper för förvaring i källaren. Glöm inte att märka lökarna med namn.

 

12. Skapa blickfång

Ett blickfång behövs, även om trädgården är liten. Det kan räcka med en färgstark plantering i en kruka, en uppseendeväckande rabatt eller ett spännande arrangemang. Kort sagt, något som drar till sig betraktarens blick. Ta fram din kreativa sida, lägg rönnbär i en lykta, sätt ljus på en bädd av kastanj eller plantera massor av krysantemum. Här är det fantasin som sätter gränsen.

 

13. Plantera vitlök

Vitlök är rena hälsobomben och lätt att odla. Köp särskild utsädeslök och gödsla med väl brunnen stallgödsel. Sätt löken så sent som möjligt. Då hinner den precis rota sig innan tjälen kommer, sedan kan du skörda i början av sommaren.

 

14. Gör stilleben

Samla höstens finaste skörd i vackra stilleben. Glänsande kastanjer och mustigt röda nypon är fina tillsammans.

 

15. Putsa spaden

Skölj av redskapen inför vintern, olja in träskaften och smörj sekatörerna. Redskapen håller längre och är fina att titta på.

 

16. Fixa vårblomning

Nu är det dags att plantera tulpaner, påskliljor, allium och andra vårblommande lökar. Blomlökar ska grävas ner tre gånger lökens storlek.

 

17. Skydda växter

Känsliga växter behöver extra skydd för vintern. Täck med extra lager av löv och kvistar, granris eller genom att kupa upp lite extra jord runt plantan.

 

18. Snagga inte mattan

Klipp inte gräsmattan för kort inför vintern. Då klarar den kylan sämre. Å andra sidan ska gräset inte vara för långt, då blir det en grogrund för svampangrepp. Lagom klipphöjd för vintern är 4–6 cm.

 

19. Kamelvattna

Vattna vintergröna växter rejält innan marken fryser. Då minskar risken för tjältorka på våren. För när solens första strålar värmer, avdunstar vatten från barr och blad som fortfarande står med rötterna i tjälen. Du kan också skydda växterna med juteväv på våren.

 

20. Mys på uteplatsen

Glöm inte bort att njuta av den färgsprakande hösten. Med värmande fårskinnsfäll, kudde och en extra filt blir sommarens favoritplats mysig även när temperaturen sjunker.

 

Läs mer

52 gröna tips & idéer

15 heta kaktusfakta

7 trendiga och lättskötta växter

 

Av Monica Ljungberg

Foto: Anna Jeppsson


Läs mer om:

Dela
(65)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…