Annons

Annons

Sofias hjärta stannade mitt i morgonrusningen

På väg till jobbet föll Sofia ihop på centralstationen i Göteborg. Hon hade drabbats av hjärtstopp och under de kommande dygnen svävade hon mellan liv och död. Senare fick hon beskedet att ett hjärtbyte var enda möjligheten till ett normalt liv...

Dela
(9)

3
Visa bildspel

/
Sofias hjärta stannade mitt i morgonrusningen!
Sofias hjärta stannade mitt i morgonrusningen!
Sofias hjärta stannade mitt i morgonrusningen!
...
Visa mer

Symtomen kom smygande redan i tonåren. Sofia Eriksson, i dag 22 år, gick då på Kungliga balettskolan i Stockholm och fick anstränga sig till bristningsgränsen för att hänga med i tempot.

—Jag blev snabbt andfådd och väldigt trött när vi tränade. Jag trodde att jag hade dålig kondition och att om jag bara tränade mer skulle det blir bättre. På Stockholmsoperan sluttar scenen lite och jag minns när vi hade vår uppvisning där och jag skulle dansa ett solo uppför scenen. Jag fick verkligen kämpa för att genomföra det och efteråt var jag helt slut.

Annons

Vi träffas hemma i Lindome strax söder om Göteborg. Sofia har just kommit från jobbet på Sahlgrenska universitetssjukhuset där hon arbetar i receptionen på kvinnokliniken. Mamma Lotta, 52, och pappa Janne, 56, sluter upp. Det har hänt mycket i familjen Erikssons liv de senaste åren. Hjärtstoppet förändrade allt och det är först nu som familjen vågar se framåt.

Månaderna innan hjärtstoppet så svimmade Sofia flera gånger på kort tid och hon kände sig ofta yr och illamående. Då var hon 20 år och hade just avslutat ett tekniskt basår på Chalmers tekniska högskola och jobbade extra i en mataffär. Det var på en studentfest som hon svimmade första gången.

 

Läs mer: Reine var nära att dö i eldhavet

 

—Då föll jag raklång på dansgolvet och vaknade upp några sekunder senare. Jag fick åka till akuten på Sahlgrenska och det visade sig att jag hade fått en hjärnskakning.

Efter det ringde hon vårdcentralen och fick träffa en sköterska.

—Du är lång och smal. Inte konstigt att du svimmar, sa hon.

Sofia suckar och himlar med ögonen. Hon fick tjata till sig en läkartid och fick en tre månader senare. Då började det hända saker.

—Läkaren tog mig på allvar. Han märkte ju att allt inte stod rätt till och skickade en remiss till en hjärtspecialist.

Lotta och Janne drog en lättnadens suck.

—Det kändes jätteskönt att Sofia äntligen fick hjälp. Vi var oroliga och frustrerade över att det tog så lång tid innan hon fick träffa en läkare.

Höll på i 40 minuter

Men Sofia hann aldrig komma till specialistläkaren. Den 27 mars 2013 föll hon ihop på centralstationen i Göteborg just när hon klivit av pendeltåget på väg till jobbet. Det som sedan hände är en rad av tillfälligheter och lyckliga omständigheter som räddade hennes liv.

—Jag föll ihop och blev uppfångad av en tjej så jag skadade mig inte. Jag kvicknade till men efter några minuter tuppade jag av helt. Precis då kom en kvinna som just hade missat ett tåg. Hon arbetade med hjärt- och lungräddning och tillsammans med en man gjorde de hjärt- och lungräddning i 40 minuter tills ambulansen kom, fortsätter Lotta som har fått förklarat för sig vad som hände.

Deras insats är enorm – 40 minuter är oerhört lång tid att göra hjärt- och lungräddning och Sofias tacksamhet är oändlig.

—De räddade mitt liv. Och det är otroligt när man tänker på det så här efteråt. Hon hade missat tåget och var dessutom utbildad i hjärt- och lungräddning…

Svävade mellan liv och död

Janne och Lotta var på Ikea när Lottas mobil ringde. En stund efter chockbeskedet från sjukhuset befann de sig på intensiven, oroliga och skärrade.

—Vi såg bara hur hela personalen nästan klättrade på Sofia och gjorde allt de kunde för att rädda henne. Det kändes overkligt att det var Sofia som låg där. Usch, vi kände oss totalt maktlösa. Vi visste ingenting om hur det skulle gå, berättar Lotta.

De kommande dygnen blev dramatiska. Sofia låg kopplad till en hjärt-lungmaskin och hölls nedsövd och nedkyld till 34 grader för att förhindra skador på hjärnan. Hon svävade mellan liv och död och familjen pendlade mellan hopp och förtvivlan.

 

Läs mer: Tanja fick 16 000 volt genom kroppen

 

Behandlingen var extremt tuff och en läkare frågade om de funderat över att eventuellt stänga av de livsuppehållande åtgärderna.

—Det gick ju inte att ta ställning till, säger Lotta. Tanken var så främmande. Men Sofias bror sa ifrån. Han kände livstecken från hennes hand och sa att inga maskiner skulle stängas av. Jag märkte också att Sofias hjärtrytm blev lugnare när jag pratade med henne och höll henne i handen.

Sofia opererades flera gånger, fick blödningar, blod och vätska i lungorna och förlorade tio liter blod på kort tid.

—Läkarna gav oss inget större hopp, säger Janne. De sa att vi skulle ta en timme i taget. Men så blev det stabilare och plötsligt sa de att vi kunde ta en dag i taget. Den glädjen vi kände då går inte att beskriva.

Maskin höll igång hjärtat

De kommande veckorna låg Sofia nedsövd. När man försökte väcka henne reagerade hon inte eftersom hennes kropp var så försvagad. När hon till slut vaknade tog det tid för henne att förstå vad som hänt, men snart började hon göra framsteg.

Vid midsommar fick hon komma hem och var då uppkopplad 24 timmar om dygnet mot en maskin som höll igång hjärtat. Även om hon återhämtade sig var det en kamp som utspelade sig vid minsta ansträngning. Hon fick lära sig allt på nytt. Äta, dricka, prata, sitta, gå…

Bara att sitta upp var så ansträngande att hon trodde hon skulle dö. Sofia hade ett hjärtfel som innebar att hennes hjärta var fyra gånger större än ett normalt hjärta och med endast 10 procents kapacitet, visade det sig. Förmodligen var det ett virus många år tidigare som satt sig på hjärtat och som orsakat förstoringen. Enda möjligheten till ett normalt liv var en hjärttransplantation. Sofia sattes genast upp på transplantationslistan och snart flyttades hon upp till första plats. Då dröjde det bara fem dagar innan glädjebeskedet kom.

—Jag blev oerhört glad när de ringde och sa att det fanns ett hjärta till mig men också nervös. Jag visste inte om jag skulle klara det. Då var jag inte så kaxig. Men mitt liv stod på paus innan och jag ville leva. Jag ville ha tillbaka livet.

Vågar se framåt

Transplantationen gick bra och allt har gått över förväntan. Nu har Sofia levt i två år med sitt nya hjärta. Hon arbetar nästan heltid men har inte samma ork som tidigare. Medicinera kommer hon att behöva göra livet ut. Dansen har hon fått lägga på hyllan. Nu har hon planer på att kanske fortsätta på Chalmers. Att läsa till läkare lockar också. Men för Sofia har det fram till nu handlat om att överleva – först nu vågar hon och familjen se framåt.

—Sofia är så positiv. Hon har inte klagat en enda gång trots att hon har haft det jättejobbigt under en lång period.

Sofia håller med.

—Visst har det varit jobbigt. Det har varit svårt att hitta tillbaka till livet igen. Men nu mår jag bra, även om jag har en bit kvar.

 

Läs mer: Patricia drabbades av förmaksflimmer

 

Lillebror Jakob dyker upp. Han liksom Sofia bor kvar hemma i villan medan de två andra bröderna är utflugna. De senaste timmarna den här eftermiddagen har han kört runt till olika apotek i jakt på en medicin som Sofia behöver.

—Familjen är väldigt viktig för mig och mina bröder har alltid varit ett stort stöd. Det kändes tråkigt när jag var sjuk och inte kunde hänga med dem ut på kvällarna, men nu kan jag äntligen göra det igen.

Sofia är tacksam över att hon lever. Men är besviken på att hon inte blev tagen på allvar första gången hon kontaktade vårdcentralen.

—Som ung kan det vara svårt eftersom man förväntas att vara frisk. Därför vill jag uppmana andra att stå på sig. Känner man att något är fel i kroppen så är det säkert det. Ge er inte i så fall!

 

Läs mer:

Alva föddes med ett halvt hjärta

Deras barnbarn kidnappades av sin mamma

11 frågor och svar om hjärtsvikt

 

Av Mathias Pernheim

Foto: Magnus Gotander


Läs mer om:

Dela
(9)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…