Annons

Annons

2 vanliga metoder för bättre syn

Funderar du på att operera dig till en bättre syn? Här hittar du de vanligaste metoderna och vem de passar för!

Dela
(0)

Rätt operation kan göra att du slipper glasögon

Rätt operation kan göra att du slipper glasögon – för gott!

 

Läs mer: På 20 minuter fick Besse en 20-årings syn 

 

1. Linsbyte RLE (Refractive Lens Exchange)
Ögat bedövas med ögondroppar, den egna linsen sugs bort och den nya konstgjorda av plast placeras på den gamla linsens plats. Operationen gör inte ont. Linsbytet tar 10–20 minuter per öga. När bedövningen släpper, efter ungefär en timme, kan det kännas obekvämt och skava lite.
Du kan bli extra känslig för ljus de första dagarna och ofta blir synen lite suddig. De allra flesta kan leva som vanligt direkt efter operationen men återhämtningen är individuell. Ett linsbyte kan korrigera de flesta synfel.
Metoden är identisk med den för grå starr och i Sverige genomförs fler än 90 000 gråstarrsoperationer om året. Den som fått nya linser slipper därför också att drabbas av grå starr i framtiden.
Vid linsbyte kan du välja bland olika typer av linser:
Multifokal lins
Ger bra syn på både nära och långt håll. Linsen har flera styrkor och skapar flera bilder på näthinnan. Hjärnan väljer automatiskt ut den av bilderna som är i fokus. Det kan ta lite tid att vänja sig vid detta, i början kan det upplevas som att synen är lite dimmig. Du kan också få s k skuggseende, försämrat mörkerseende och uppleva bländningar och glorior kring ljuskällor. Det går oftast över efter ett tag.
Monofokal lins
Ger bra syn på antingen nära eller långt håll. Det vanligaste är att man väljer bra syn på avstånd och kompletterar med läsglasögon. Du kan också välja en lins som fokuserar på närseendet och den andra på långt håll (monovision).
Linsbyte passar: Dig över 45 år som använder läsglasögon och dessutom är närsynt, översynt och/eller har astigmatism (brytningsfel).
Passar inte: Personer som ännu inte drabbats av ålderssynthet.

Annons

 

2. Laser
Finns två olika metoder, som tar 5–90 sekunder per öga:
FS-Lasik (Femtosekundlaser)
Med lasern görs ett tunt lock i hornhinnans yttersta lager som viks åt sidan. Du känner bara ett tryck och det blir mörkt. När synfelet har korrigerats viks locket, som fäster snabbt, tillbaka. Ögat är lokalbedövat med droppar under operationen så det gör inte ont.
Metoden har kort läkningstid och patienten ser direkt efter operationen, de flesta kan arbeta som vanligt dagen därpå.

FS-Lasik passar: Personer upp till ca 45 år med inte alltför stora synfel.
Passar inte: Personer med torra ögon, förändring på näthinnan, typ diabetesretinopati och andra med försämrad sårläkning.
Lasek
Vid operationen används en svag alkohollösning och hornhinnans yttersta lager förs åt sidan. Synfelet korrigeras med laser. Det yttersta lagret förs sedan tillbaka och bildar ett vävnadsplåster som hjälper läkningen. Ögat får stöd under de första dagarna av en klar bandagelins som skyddar.
Det gör ofta ont i ögonen efter operationen och patienten får bedövningsdroppar mot smärtan. De första dagarna är man extra ljuskänslig och har mer rinnande ögon är vanligt. Efter ungefär en vecka kan de flesta fungera i vardagen och efter 3 månader är synskärpan oftast helt stabil.

Lasek passar: Personer upp till ca 45 år som har större synfel och/eller tunna hornhinnor.
Passar inte: Samma som vid FS-Lasik.

 

Läs mer

Mats näthinna lossnade mitt under promenaden

Nu finns det mycket hjälp för svaga ögon

Efter ögonlocksoperationen ser Bertil äntligen bättre!

 

Av Maud Holmberg Klyft

Foto: Shutterstock

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…