Annons

Annons

12 smarta tips att använda sig av i köket

Det finns flera smarta sätt att förenkla för sig själv i köket. Med dessa fjorton tips kan du eliminera irritation, spara tid och helt enkelt göra det enklare för dig att laga mat.

Dela
(158)

Med enkla knep kan du både spara tid och förenkla för dig i köket. Foto: IBL/Shutterstock

1. Ta enkelt bort fröna

För att snabbt och enkelt avlägsna frön från till exempel pumpa, gurka och zucchini kan du använda en glasskopa.

2. Skala äggen snabbare

Häll i lite vinäger i vattnet som äggen kokas i för att göra det enklare att skala äggen när de är färdigkokta.

Annons

Via: Tesco

3. Skala citrusfrukter enklare

Om du tycker att citrusfrukter kan vara komplicerade att skala finns det ett enkelt sätt att gå tillväga. Lägg frukten i mikron i 20 sekunder och därefter blir det betydligt lättare!

Gilla Hemmets på Facebook

4. Förhindra att pastaskummet kokar över

Om du inte har möjlighet att titta till pastavattnet hela tiden kan du lägga en träslev över kastrullen. På så sätt förhindrar du det vita skummet att koka över kanten.

5. Gör perfekta ägg

Knäck äggen i stekpannan men istället för att ha i matfett häller du i lite vatten. Ställ sedan stekpannan på spisen och stek som vanligt. På så sätt får du perfekta ägg med flytande äggula!

6. Värma upp rester

Om du ska värma upp pizza eller andra bakade maträtter i mikron kan du ställa ett glas med vatten bredvid. Vätskan förhindrar pizzan att torka ut alldeles för mycket och gör istället att den behåller sin knaprighet.

Foto: IBL/Shutterstock

7. Tillaga en hel fågel

När du ska steka eller grilla en hel fågel gör du rätt i att lägga den med bröstet närmast värmekällan. Anledningen är att bröstet innehåller mest kött vilket gör att den behöver mer värme för att bli klar samtidigt som resterande delar.

Foto: IBL/Shutterstock

8. Undvik lök-tårarna

Om du planerar att steka löken kan du lägga den i frysen ungefär 30 minuter innan du skivar dem. Men – undvik detta om du har tänkt att ha rå lök i sallad, den kalla temperaturen förstör nämligen lökens knaprighet.

Foto: IBL/Shutterstock

9. Riv ost utan kladd

Även ost kan dra nytta av frysen. Om du lägger osten i frysen i 30 minuter är det enklare att riva den och rivjärnet blir betydligt mindre kladdigt än om den är rumstempererad eller kylskåpskall.

Foto: IBL/Shutterstock

10. Avlägsna överflödigt fett enkelt

Ibland när man lagar mat kan slutresultatet bli oväntat fett. Det kan förstöra både smaken och konsistensen. Vill du ta bort en del av fettet gör du det enkelt genom att ta några isbitar i en pappershandduk och svepa över maten. Isen fungerar som en magnet som drar det drypande fettet till sig och fastnar på pappershandduken.

Foto: IBL/Shutterstock

11. Få ut all citronsaft

För att få ut så mycket citronsaft som möjligt ur en citron kan du lägga den i kylen ett tag innan du lägger den i mikron i 15-20 sekunder. Pressa sedan! Fungerar även för apelsiner.

Foto: IBL/Shutterstock

12. Använd plastfolie som stjärnkockarna

De flesta av oss har någon gång blivit tokiga på plastfolie som vägrar ge med sig och istället blir en lång vira av ihoprullad plastfilm. Förvara plastfolien i kylen istället, precis som stjärnkockarna. Kall plastfolie är lättare att hantera och gör att du slipper bli irriterad…

Foto: IBL/Shutterstock

Källa: Brightside

Text: Thowe Wagner Larsson


Läs mer om:

Dela
(158)Annons


Annons

Laddar nästa sida…