Annons

Annons

13 tecken på att din hund kan vara sjuk

Få saker är så jobbiga som när våra hundar är sjuka. Men det är inte alltid lätt att veta hur våra fyrbenta älsklingar mår, eftersom de inte kan prata. Men det finns andra sätt att upptäcka att allt inte står rätt till – här är 13 varningstecken att ta på allvar!

Dela
(54)

Bild: Shutterstock/IBL

1. Dålig andedräkt

Många tror att alla hundar alltid har dålig andedräkt, men det är i själva verket inte alls normalt. En taskig andedräkt kan indikera exempelvis tandköttsproblem.

2. Gula ögon

Om något verkar konstigt med din hunds blick, ta en titt runt iris. Om ögonvitan är gulaktig kan det vara ett tecken på gulsot.

3. Jagar sin svans

De flesta hundar älskar att springa omkring och busa, men om en äldre hund plötsligt visar ett stort intresse för att springa runt i en cirkel för att jaga sin egen svans kan det i värsta fall tyda på ett partiellt epilepsianfall.

Annons

Läs också: Studie: Därför är det bra att växa upp med hund eller katt

4. Slickar sina tassar

Hundar kan, precis som människor, drabbas av allergier. Ett tecken att ta på allvar är om din hund plötsligt blir väldigt intresserad av att slicka sina tassar eller framben.

Bild: IBL Bildbyrå

5. Har huvudet på sned

Det här är något av det gulligaste en hund kan göra, men det är viktigt att se skillnad på om din hund bara lyssnar uppmärksamt på dig eller om den faktiskt har ont i örat. En öroninflammation kan vara väldigt smärtsamt och om din hund inte vill sluta ha huvudet på sned är det läge att ta en titt i dess öron.

6. Pälsavfall

Kraftiga pälsavfall kan bero på kvalster, allergier eller problem med sköldkörteln.

Läs också: 5 enkla sätt att ge din hund en fin ålderdom

7. Hängande ansikte

Om ena delen av din hunds ansikte börjar hänga, ring veterinären direkt. Ansiktsförlamning kan vara ett tecken på sköldkörtelproblem.

Bild: Shutterstock

8. Ojämnt tandkött

Din hund lär inte gilla det, men det är viktigt att kontrollera din hunds tandkött med jämna mellanrum. Om det är ojämnt eller ser konstigt ut på annat sätt kan det tyda på tandköttsinflammation, uttorkning eller chock.

9. Rinnande nos

Hundar kan också drabbas av förkylningar, men en extra rinnande nos kan innebära att den drabbats av en svampinfektion, som ofta är svårbehandlad.

10. Röda ögon

Vissa hundar har naturligt röda ögon, men lägg märke till om insidan av ögat är mycket rödare på ena sidan än den andra – en blödning kan vara orsaken. I så fall ska du genast kontakta veterinären, eftersom en inflammation kan leda till synnedsättning.

Bild: IBL Bildbyrå

11. Törstig – jämt

Om du konstant måste fylla på din hunds vattenskål eftersom den är så törstig, ring veterinären. Diabetes, cancer och njursjukdomar kan leda till ökad törst.

12. Äter jord

Hundar är visserligen kända för att gärna tugga i sig de mest märkliga saker, men om din fyrbenta kompis plötsligt börjar slicka i sig jord är det bäst att hålla lite extra koll. Den nya vanan kan vara ett tecken på anemi, det vill säga blodbrist.

13. Förändrat beteende

Du är din hunds bästa vän, så lita på dina instinkter om du tror att något är fel. Kanske kommer inte din älskling och möter dig i dörren längre? Eller är din hund mindre social i övrigt? Det kan vara tecken på att något inte står rätt till.

Text: Malin Perlheden

Källa: Good housekeeping

Läs också:

Här är hundarna som förändrat historien 

hundar-forandrat-varlden

 


Läs mer om:

Dela
(54)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…