Annons

Annons

13 saker du kanske inte visste om succéserien Bron

På nyårsdagen har fjärde och sista säsongen av Bron premiär. Men visste du att serien sålts till nästan 160 länder och att seriens rekvisitör fick köpa loss Sagas Porsche – i Jönköping? Här är ytterligare 11 saker du kanske inte hade koll på.

Dela
(240)

2018 återvänder Saga Norén (Sofia Helin) och Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) för den avslutande säsongen av Bron.

Bron säsong 3. Bild: Pressbild

Men i väntan på den nya säsongen – här är 13 saker du kanske inte visste om Bron:

1. Fjärde säsongen får premiär på nyårsdagen

Den fjärde säsongen av Bron har premiär på nyårsdagen, den 1 januari, 2018. Den fjärde säsongen blir också den avslutande säsongen. Christian Wikander, programbeställare på Sveriges Television, har också sagt att det kommer att bli den hittills mest otäcka inledningen på Bron.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Öresundsbron. Bild: IBL Bildbyrån

2. Kommer att få ett tydligt avslut

Seriens upphovsman och huvudmanusförfattare, Hans Rosenfeld, har tidigare sagt till Expressen att det kommer att bli ett ordentligt avslut i och med säsongen fyra.

– Det är den sista säsongen som det ser ut i dagsläget. Rent manusmässigt och historiemässigt siktar vi på ett riktigt avslut, alltså ett slut på serien i och med säsong 4.

Sofia Helin som Saga Norén vid inspelningen av Bron säsong 3. Bild: Carolina Romare

3. Mer av handlingen i Köpenhamn

Alla som älskar Brons Malmövyer riskerar att bli besvikna. I den fjärde säsongen kommer största delen av handlingen utspela sig på den danska sida, har Hans Rosenfeld också berättat för Expressen.

– Mycket mer kommer utspela sig i Köpenhamn. Nu byter vi land för själva utredningen. Den har alltid varit Sverige-baserad tidigare men nu blir den Danmarks-baserad.

Centrala Köpenhamn. Bild: Ivan Vdovin / Alamy

4. Porsches ursprung reds ut

Saga Noréns gröna US-spec Porsche 911S från 1977 har nästan blivit en stjärna i sig. När Bron-utställningen ”Ett Malmö som inte finns” visades på Malmö Museer fanns även Porschen på plats.

Men produktionen var nära att missa bilen. När auktionsfirman KVD auktionerade ut den glömde rekvisitör Elisabeth von Koch bort att buda och bilen gick till en man i Jönköping.

– Jag åkte och träffade honom. Jag blev helsåld, det är en fantastisk snygg modell, och så färgen… Jag köpte den privat av honom för 190 000 kronor och stod som ägare på bilen under första säsongen, sa Elisabeth von Koch till Aftonbladet 2015.

Saga Norén kör en Porsche 911 från 1977. Bilen på bilden är dock från 1968. Bild: Avalon/Insight media

Det var produktionens designer som tyckte att Saga Norén skulle köra en Porsche.

– Det blir en kontrast, Saga Norén är ju ingen person man tror sig bryr sig om snygga bilar, sa Elisabeth von Koch till Aftonbladet 2015.

I den fjärde säsongen kommer tittarna också att få veta varifrån Saga fått sin Porsche, skriver Expressen.

5. Bron på social medier

Bron är förstås inte bara en tv-serie som sänds på linjär-tv. Serien finns även i de sociala kanalerna och har ett eget Instagram-konto (thebridge_official) och en Facebook-sida (Bron – Broen – The Bridge).

HERE WE GO 📽 Season 4 has finally started shooting! #BronBroen #Filmlance #NimbusFilm

Ett inlägg delat av @thebridge_official

6. SVT:s bästa export – någonsin

Bron är SVT:s – i nuläget – största exportsuccé. Serien har sålts till nästan 160 länder. När den andra säsongen hade premiär i England blev Bron den högst rankade dramaserien i BBC4:s historia – någonsin.

Hans Rosenfeldt på inspelningen av Bron säsong 2. Bild: IBL Bildbyrå

7. Har fått flera remakes

Och alla nöjer sig inte med originalet. I nuläget finns två färdiga remakes och ytterligare en på gång.

Den första är en USA-Mexico-produktion med namnet ”The Bridge”. Den första säsongen kom i juni 2013 följt av en andra säsong året därpå. I serien samarbetar två poliser för att försöka komma åt en seriemördare som opererar på båda sidorna av gränsen mellan Texas och Chihuahua. Liket hittas här på en bro mellan El Paso and Juárez. I huvudrollerna syntes Diane Kruger och Demián Bichir. Serien lades ner efter två säsonger.

Det finns även en fransk-brittiska version av den internationella kriminalsuccén med namnet ”The Tunnel”. I stället för Öresundsbron är det tunneln som binder samman Frankrike och England som är i fokus. Seriens första säsong kom 2013 och den andra 2016. En tredje säsong är planerad till 2018.

I april 2016 stod det också klart att serien skulle få ytterligare en remake – i Ryssland. Serien tar sitt avstamp där en död kropp hittas på ”The Narva Friendship bridge”. Den ryske polisen Maxim Kazantsev och den estniska detektiven Inga Savisaar måste samarbeta för att lösa mysteriet, skriver SVT.

Clémence Poésy och Stephen Dillane i The Tunnel. Bild: Pressbild

8. Auktionerats ut flera gånger

Flera Bron-relaterade saker har auktionerats ut i samband med Musikhjälpen. 2015 såldes Saga Noréns använda t-shirt från Bron till högstbjudande. Året därpå, i december 2016, auktionerades en heldag på inspelningsplatsen ut.

Inspelning av Bron i Malmö. Bild: Carolina Romare

9. Namnkunnig rollista med avhopp

Sofia Helin som Saga Norén har varit huvudroll genom hela serien. I de två första säsongerna var hennes närmaste kollega den danska polisen Martin Rohde spelad av Kim Bodnia. När Kim Bodnia hoppade av serien blev Henrik Sabroe, spelad av Thure Lindhardt, Sagas nya danska kollega.

Andra namnkunniga skådespelare som dykt upp i Bron är Adam Pålsson, Tova Magnusson, Björn Granath, Melinda Kinnaman, Anton Lundqvist, Sven Ahlström, Dag Malmberg, Ann Petrén, Magnus Krepper, Henrik Lundström och Rebecka Barkland.

Sofia Helin och Kim Bodnia. Bild: Eyevine / IBL Bildbyrå

10. Naket lik sökes till nya säsongen

Inför den fjärde säsongen av Bron söktes mängder med statister – vissa mer specifika än andra. När produktionen i mars 2017 skulle spela in scener på rättsmedicinska i Malmö söktes en statist utöver det vanliga. ”Nu söker vi någon som vill ligga som naket lik på en brits för rättsläkarens kollegor att plocka lite inälvor ur?”, skrev produktionen i sin annons på statist.se.

Sofia Helin vid inspelningen av Bron. Bild: Carolina Romare

11. Bron – en prisad serie

Inte bara tittarna gillar Bron – utan även kritikerna. 2016 fick serien Kristallen för årets bästa tv-drama 2016. Även 2014 tog Bron hem priset för årets tv-drama. Det året prisades även Sofia Helin som årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion på samma gala. Men serien har även prisats internationellt. 2012 fick Bron pris för bästa internationella tv-serie på Crime Thriller Awards, UK. 2014 vann de även pris på Banff Rockie Award för bästa kriminalserie.

Sofia Helin, Hans Rosenfeldt och Ellen Hillingso efter att ha mottagit Award for Best International Dagger. Bild: ITV/REX

12. Har Saga Norén en diagnos?

I manuset har Sofia Helins karaktär Saga Norén aldrig fått någon diagnos. Men i intervjuer, bland annat med The Independent, har Sofia Helin sagt att Saga befinner sig någonstans på asperger-spektrat. I samma intervju säger hon att hennes tolkning av Saga Norén är en blandning mellan Clint Eastwoods Dirty Harry och en get.

Efter den andra säsongen av Bron kom dock en hel del kritik mot hur Saga Norén framställdes på ett överdrivet sätt. Hans Rosenfeldt medgav också i Kulturnyheterna att kritiken delvis var befogad.

– Vi har varit lite för förtjusta i Saga. Det finns fyra-fem scener i säsong två där det är tydligt att hon är med bara för att hennes sociala handikapp ska vara en ”comic relief”. Och det borde vi haft modet att låta bli. Hon är rolig ändå, sade han då.

Sofia Helin som Saga Norén i tredje säsongen av Bron. Bild: Carolina Romare

Hans Rosenfeldt har också sagt att han fick kämpa för att inte göra Saga helt strömlinjeformad.

– Det var ganska många som ville dämpa henne, att hon skulle ha lite mer mänskliga drag. Vi fick kämpa och inte backa på att vi ville göra henne så pass socialt utmanad som hon är, sa han i SVT-serien ”Bornebusch i tevefabriken”.

13. Synkad premiär av säsong 3

När den tredje säsongen av Bron hade premiär i september 2015 skedde premiärsändningen i tre länder samtidigt. Svenska SVT, danska DR och finska Yle valde att lägga sina premiärer samma dag.

Sofia Helin och Dag Malmberg i säsong 3 av Bron. Bild: Carolina Romare/Filmlance International AB

Källor: SVT, IMDb, VipåTV, Filmlance

 

Läs också:

Då sänds sista säsongen av Bron


Läs mer om:

Dela
(240)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…