Annons

Annons

12 goda sätt att kombinera choklad

Choklad passar utmärkt att kombinera med betydligt mer än klassiska smaker som jordgubb och chili. Vad sägs till exempel om bacon, blomkål och ädelost? Här listar vi 12 oväntade smakkombinationer med mörk, ljus och vit choklad!

Dela
(62)

choklad

De flesta tänker nog på choklad som en efterrätt eller en sötsak till kaffet. Men har du tänkt på choklad som en ingrediens i köket? Här listar vi tolv smakkombinationer med mörk, ljus och vit choklad – några mer bekanta än andra. Vågar du testa?

Annons

 

mork-choklad

1. Mörk choklad

Mörk choklad har en mer komplex smak jämfört med ljus choklad och innehåller mer smakämnen än rött vin. Kakaomängden är minst 35 % i mörk choklad. Ju mer kakao, desto mer intensiv och bitter blir smaken.

Passar perfekt till: 

 • Balsamvinäger. Innehåller antioxidanter precis som mörk choklad och kan gärna ringlas över chokladglass.
 • Chili. Kombinationen mörk choklad och chili upptäcktes för länge sedan. Båda ingredienserna är kända för att producera mängden endorfiner i kroppen, vilket får oss att känna oss lyckliga.

För den modiga: 

 • Oliver. Chokladdoppade oliver är en dynamisk duo. Olivolja med chokladsmak är också en hit, prova att ringla över ugnsstekta maträtter.
 • Ädelost. Ädelost har 73 smakämnen gemensamt med choklad.

Läs mer: Lyxbrownies med extra allt

 

mjolkchoklad

2. Mjölkchoklad

Många älskar den milda och mjölkiga smaken av mjölkchoklad. Choklad är den enda ätbara råvaran som smälter vid 34 °C, precis under kroppstemperatur.

Passar perfekt till: 

 • Jordnötter. Både jordnötter och jordnötssmör gifter sig fint med mjölkchoklad. Det förklarar varför 20% av världens jordnötter används av chokladtillverkare.
 • Banan. Banan och choklad är ett populärt par. Testa att doppa fryst banan i smält mjölkchoklad för ett hälsosammare alternativ till glass.

För den modiga: 

 • Bacon. Salt och krispig bacon tillsammans med mjuk och krämig mjölkchoklad är en riktig hit.
 • Lavendel. Den milda, blommiga doften av lavendel passar fint med krämig mjölkchoklad i en chokladbar eller kaka. Vill du krydda upp det ännu mer, tillsätt lite Earl Grey-te.

Läs mer: Mjölkchokladkaka med nötter 

 

vit-choklad

3. Vit choklad

Den bästa vita chokladen är elfenbensfärgad och söt med en svag smak av syra och vanilj.

Passar perfekt till: 

 • Passionsfrukt. Vit choklad och passionsfrukt har båda inslag av citrus och fruktighet vilket gör att de är en perfekt kombination.
 • Citrongräs. Den rena och fräscha smaken av citrongräs med vit choklad fungerar riktigt bra i tryffel eller ganache med vit choklad.

För den modiga: 

 • Wasabi. Överraskande nog är det ett matchat par med unik och god smak. Kombinationen är redan känd i Japan där deras KitKat med smak av vit choklad och wasabi är populär.
 • Blomkål. Krämigheten i vit choklad passar ihop med blomkål – speciellt i såser och puréer – och blir ett äventyrligt alternativ till smör.

Läs mer: Vit chokladmousse med hallon

 

Texten är inspirerad av Swissôtels artikelThink outside the chocolate box – a guide to chocolate pairings”. Du hittar den här >>

 

Läs mer:

Chokladbollar – 2 galet goda varianter

Därför är choklad bättre än medicin

Vad kan du om choklad? Testa dina kunskaper i vårt quiz! 

 

Text: Isabelle Landersten, Matmagasinet.se

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(62)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…