Annons

Annons

12 sätt att göra världen bättre

De flesta av oss går med en önskan om att göra gott. Men hur mycket orkar man med? Här är en liten guide för dig som vill bidra till en bättre värld – i det stora och det lilla!

Dela
(5)

Så gör du världen bättre

Lite vänlighet gör vardagen roligare och lättsammare – både för dig själv och för andra.

 

1. Släng inte

Ditt skräp kanske kan bli någon annans fynd. Har du gamla kläder, möbler eller husgeråd du vill bli av med, så sälj, byt eller skänk dem i stället för att slänga dem. Kolla om det görs insamlingar i dina trakter eller skänk till någon av de second hand-butiker som tar emot kläder och prylar. Många av dem skänker dessutom en del av vinsten till välgörenhet.

Annons

 

2. Våga säga ifrån

Om någon säger något rasistiskt, homofobiskt, sexistiskt eller talar illa om någon annan – säg ifrån. Du behöver inte ta diskussionen om du inte orkar. Men markera att du inte håller med och inte tycker att den sortens prat är okej.

 

3. Ät mer grönt

Att dra ner på konsumtionen av kött är bra för både miljön och hälsan, och många skolor, kommuner och företag minskar numera på köttet på matsedlarna. Gör det hemma också. Alla behöver inte bli vegetarianer eller veganer, men att då och då avstå kött och i stället äta grönsaker och baljväxter är både klimatsmart och bra för kroppen.

 

4. Minska matsvinnet

Stirra dig inte blind på bäst före-datumet, det är ofta satt med god marginal och betyder inte att varan automatiskt blir dålig när det passerats. Titta, lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Försök planera utifrån det som redan finns i kylen i stället för att gå till affären och köpa nytt. Att en grönsak blivit lite skrumpen spelar ingen roll om man använder den i en gryta eller soppa. Övermogna frukter går fint att göra juice av och matrester kan bli basen i nästa dags lunch eller middag. I dag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras, mat som vi hade kunnat äta om den hanterats bättre.

 

5. Var kritisk

Sprid inte fel information eller rykten. Det kan vara svårt att sortera i dag när det florerar så mycket texter på sociala medier och på nätet. Men försök ta reda på om informationen stämmer eller inte, var den från början kommer från och om källan verkar trovärdig. Världen blir bättre om det inte sprids felaktiga nyheter och förvrängda sanningar.

 

6. Gör en god gärning

Försök göra minst en vänlig sak varje dag. Säg hej till din granne, plocka upp skräp från gatan, erbjud någon som har bråttom att gå före i kön, packa varor åt den som har svårt att göra det själv eller prata en stund med någon du vet är ensam, ge någon en komplimang… Lite vänlighet gör vardagen roligare och lättsammare – både för dig själv och för andra.

 

7. Fråga och ställ krav

Se till att din skola, arbetsplats eller affär köper in rättvise- och kravmärkta varor. Ta reda på var dina pensionspengar är investerade och fundera över hur de varor och tjänster du köper produceras. Om vi som ägare och konsumenter ställer krav kan vi bidra till en rättvis och hållbar utveckling.

 

8. Panta lumpen

Släng inte dina trasiga strumpbyxor, nötta handdukar eller blekta gardiner. Många butiker – som KappAhl och H&M – tar numera emot uttjänta textilier, oavsett skick, så att de kan återvinnas och användas för att göra nya material. Ibland får du till och med pengar för besväret, en presentcheck eller liknande. Varje år går tonvis av textilier till spillo på soptippar i Sverige, trots att nästan allt skulle kunna återanvändas för att utvinna ny energi.

 

9. Sortera mera

Att sopsortera ett metallock eller en plastförpackning kan kännas som en droppe i havet. Men om vi gör det tillsammans blir effekten stor. Om alla i Sverige till exempel lämnar sina metallkapsyler till återvinning skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år.

 

10. Bli volontär

Engagera dig som volontär för något du tror på och ge av din tid. Det finns volontärarbete som handlar om allt från att fika med ensamma äldre människor, att hjälpa nyanlända med svenskträning eller läxor till att engagera sig för hemlösa katter eller vara jourhem åt en hund, organisera aktiviteter och att svara i telefon. Kanske kan dina yrkeskunskaper eller ditt fritidsintresse komma till användning? Du kan kontakta någon organisation som arbetar med frågor du sympatiserar med eller få tips på www.volontarbyran.org

 

Och till sist: Prata med dina vänner och lär dina barn och barnbarn allt det här – så kan de bli klokare och sprida gott som ringar på vattnet.

 

Läs mer: 

Sju tips till dig som vill äta klimatsmart

Värmeljus blir proteser i Indien

Denis räddar noshörningar i Afrika

 

Text: Åsa Åhlander, Pernilla Björnör Hydén

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…