Annons

Annons

12 saker du aldrig ska dela med andra – om du vill hålla dig frisk

Om väninnan har glömt deon på dansen är det svårt att säga nej till att låna ut sin egen. Men det är bara en av många hygienartiklar du alltid ska hålla för dig själv. Här är några fler exempel.

Dela
(173)

Att dela hygienartiklar med andra – hur nära de än står dig – har leda till otrevliga hälsoproblem. Några exempel är svamp, vårtor och magsjuka.

Här är några av dina saker du helst ska hålla för dig själv – och inte låna från någon annan.

Annons
halsotips-hygien-1

En hård tvål som får ligga fuktigt kan bli en riktig bakteriehärd.

1. Hård tvål

Varje gång du har tvättat händerna lämnar du efter dig hudorganismer på tvålen. Det kan handla om allt ifrån bakterier till parasiter, virus och till och med svamp. Ligger tvålen sedan i en kopp med fukt eller vatten är det extra dåligt, eftersom vattnet gynnar patogenernas tillväxt, vilket kan leda till magsjuka och andra infektioner.

2. Handdukar

Handdukarna är en självklar källa till bakterier när man tänker på det: Vi torkar eller gnuggar av hudorganismer och döda hudceller tillsammans med vatten efter att vi duschat eller tvättat händerna. Sedan får de hänga där i ett eventuellt fuktigt badrum. Lukter handdukarna skumt? Det är troligtvis svamp, mögel och bakterier i en härlig massa. Smutsiga handdukar kan leda till bland annat akne, svamp och infektioner i ögonen. Undvik detta genom att ha din handduk för dig själv, byt/tvätta ofta och låt handduken torks ordentligt efter att du använt den.

Gilla Hemmets på Facebook

Läs också: 8 saker vi alla borde rensa ut ur badrummet

3. Duschsvamp och skrubbhandskar

Här samlas gott om döda hudceller när du har skrubbat, och de kan i sin tur bära på virus och bakterier, som i den fuktiga svampen/handsken har ett utmärkt tillfälle att föröka sig. I värsta fall kan du få akne, nagelsvamp eller ringorm, till exempel.

halsotips-hygien-2

Rakhyveln bör du hålla för dig själv.

4. Rakhyvel

När du rakar dig hamnar döda hudceller och hårrester på hyveln, och finns bakterier på hudresterna kan de växa till sig och bli riktigt farliga om någon skär sig på hyveln senare.

5. Nagelknips/nagelsax

Naglar sitter antingen på händerna, där vi ständig har en massa bakterier efter allt vi rör och använder dem till. Eller så sitter de på fötterna som är en grogrund för svamp och vårtor. Var du än använder nagelsaxen så finns det en risk att den sprider bakterier, så ska du dela den med någon annan kan det vara en bra idé att rengöra den med alkohol först!

6. Pincett

Du vet ju hur det är – hittar man ett strå på fel ställe så måste det bort på studs. Då är det inte så noggrant vems pincett man hittar först. Och ska du bara ta ett, tydligt strå är det väl ingen fara, så länge den inte är överdrivet smutsig. Men ska du ge dig på ett inåtväxande hårstrå är risken för infektionsspridning större. Därför är det säkrast att tvätta pincetten i alkohol innan användning.

7. Burkkräm

Oavsett om det är bodybutter, ansiktskräm eller vaselin så lämnar du ett litet bakteriespår efter dig varje gång du doppar fingrarna i burken – till exempel streptokocker och stafylokocker. Delad burkkräm gör att bakterierna sprids och dessutom kan du få inflammerade hårsäckar och akne.

8. Hårtrimmer

Precis som med rakhyveln samlas hudrester, bakterier och delar av hårstrån i hårtrimmerns munstycke. Där kan det dessutom vara svårt att göra rent ordentligt. Genom att dela på samma hårtrimmer riskerar ni att sprida bakterierna och ökar risk för exempelvis inflammerade hårsäckar och aknebölder.

deo

Har du precis rakat dig under armarna kan du vara extra känslig för andras bakterier.

9. Deodorant

Har du glömt din egen deo och står där handfallen på gymmet är det svårt att tacka nej om någon erbjuder dig sin. Men deodoranter är en vanlig grogrund för bakterier och kan orsaka svåra infektioner om du använder den när du är nyrakad. En del deodoranter är antibakteriella, men de flesta är bara till för att dölja lukt med parfymer.

Läs också: 5 smarta saker att använda helt vanlig deo till

10. Läppglans och lypsyl

Läpparna är väldigt känsliga för bakterier, under ytan ligger en massa små blodkärl. Har du spruckna läppar och lånar/lånar ut ett lypsyl är risken att du får in någon annans bakterier direkt i blodet. Det kan exempelvis ge dig herpesvirus som orsakar munsår – även om personen du delar med inte har några synliga sår.

Läs också: Så undviker du torra läppar

11. Hörlurar

Hörlurar med öronsnäckor, öronproppar och örhängen ska du helst hålla för dig själv. Genom att lånan någons örhängen ökar risken för blodburen smitta, och studier har visat att öronsnäckor kan bära på mängder av bakterier som streptokocker och stafylokocker vilket kan orsaka infektioner och bölder.

12. Flipflops och tofflor

Det är inte svårt att överföra fotsvamp eller vårtor eller mollusker genom att dela tofflor eller flipflops. Extra stor är risken om de används i utrymmen där det är fuktigt.

Källa: Leva & Bo

Foto: Shutterstock

Läs också: 5 vanliga myter om kvinnors hälsa som inte stämmer

5 myter om kvinnors hälsa som inte stämmer


Läs mer om:

Dela
(173)Annons


Annons

Laddar nästa sida…