Annons

Annons

Katten Skrållans kärlek räddade kycklingen

Dela
(0)

Katten Skrållan

Malin lyckades inte hålla den lilla kycklingen varm och nöjd, trots att den fick bo i hennes bh! Då lät hon katten Skrållan göra ett försök.

När Malin Öhman i skånska Arkelstorp kom ut i hönsgården möttes hon av en förfärlig syn: flocken hade hackat ihjäl alla nykläckta kycklingar utom en.
Malin lyckades rädda den sista lilla kycklingen. Men det var bara början på andra problem, eftersom kycklingar behöver värme för att överleva. Malin, hennes man Claes och dottern Tintin, 13 år, föder upp kinesiska nakenhundar och är vana vid att ta hand om nyfödda småttingar. Men den värmetörstande dunbollen kunde de inte trösta.
– Först tog vi med den inomhus och la den i en fleecefilt vid elementet. Det fungerade inte. Den bara pep och var olycklig. Då stoppade jag faktiskt ner den i min bh! Men det blev förstås otympligt och omöjligt i längden, säger Malin.
När det blev dags för familjen att gå och lägga sig fick Malin en annorlunda idé.
– Jag kunde ju inte fortsätta att bära runt på kycklingen hela natten. I ett sista desperat försök att trösta den la jag försiktigt ner den till Skrållan, berättar Malin.
Katten Skrållan hade fött fyra kattungar en vecka tidigare, men en av dem dog. Hennes omsorg och moderskänslor räckte därför till för en liten ledsen kyckling…
– Hon accepterade den med en gång! Det var inte ens någon tvekan! Hon burrade upp sig och knuffade till kycklingen så att den hamnade under hennes bröst. Och när kycklingen äntligen blev varm, då tystnade den.

Annons
Finn ett fel!

Finn ett fel!

Även kattungarna har accepterat Lilla Kycklingen, som den fått heta.
– De var fortfarande blinda när kycklingen flyttade in. De reagerade på att den luktade annorlunda. Men tio, tjugo minuter senare slutade de att protestera. Nu sover de ihop och verkar inte bry sig om att en av dem ser helt annorlunda ut, säger Malin.
För att skapa en lugnare miljö för den nya familjen fick de flytta över i en låda med högre kant. Kycklingen kunde nämligen ta sig ur den gamla.
– När kycklingen smet i väg sprang Skrållan efter och hämtade tillbaka den – i munnen! Jag blev jätterädd första gången jag såg att det höll på att ske. Men hon gör det så försiktigt. Skrållan vet precis hur man sköter en kyckling! Ibland kan jag tycka att hon är bättre på att övervaka kycklingen, än sina egna ungar. En av våra tikar har inte valpar just nu och tyckte att kattungarna kunde vara hennes barn. Då reagerade Skrållan inte. Men kycklingen hämtar hon hem till lådan så fort den smiter…
Lilla Kycklingen matas med vattenmelon och hönsfoder. Skrållan följer med till matskålen och äter av kycklingens mat.
– Så gör kattmammorna för att visa att det är sådant som barnet ska äta, säger Malin.
Att kycklingar hackas ihjäl av sin egen flock är inget ovanligt. Malin och Claes har haft höns förr och vet att det kan ske när en ny kull föds tätt på en annan.
– De måste separeras för att inte konkurrensen ska bli för stor. Man måste vara alert och finnas på plats när de kläcks, men tyvärr hinner vi inte alltid. Vår tanke är att Lilla Kycklingen ska tillbaka till sin flock när hon fått växa till sig, säger Malin.
Frågan är hur Skrållan kommer att reagera?
– Det ska bli spännande att se hur Skrållan tänker – om hon fortfarande tycker att det är hennes barn som springer runt i hönsgården…

AV MARIA SVEMARK FOTO: RICKARD NILSSON/AFTONBLADET OCH FAMILJEN ÖHMAN PRIVAT

Familjen Öhman blev glatt överraskade när Skrållan tog hand om Lilla kycklingen!

Familjen Öhman blev glatt överraskade när Skrållan tog hand om Lilla kycklingen!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…