Annons

Annons

11 trädgårdar att besöka i sommar

Sverige är fullt av fantastiska trädgårdar att besöka! Här finns historiska gröna rum, ståtliga slottsparker och exotiska pärlor. Så packa bilen eller sätt dig på bussen för en inspirationstur i det gröna. Vi har listat våra favoriter!

Dela
(1)

1. Sofiero slott och trädgårdar

Ett slott med kungliga anor! Året är 1864. Det unga paret prins Oscar och hans hustru Sophia av Nassau förälskar sig i den vackra utsikten norr om Helsingborg. Snart är sommarslottet på plats och döps till Sophie-Ro. Efter många skånska somrar ger de bort slottet i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf (Gustaf VI Adolf) och hans engelska hustru Margareta. Båda var mycket trädgårdsintresserade och byggde på 15 år upp en fantastisk trädgård. Missa inte ravinen med mer än 5 000 
rhodondendronplantor! Kungen testamenterade Sofiero till Helsingborgs stad på 1970-talet.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

I sommar: Konserter, bilshow, sagolandskap i orangeriet, hantverksutställning, guidade trädgårdsvandringar, Den stora trädgårds-
festen 25–27/8.

www.sofiero.se

 

2. Wij trädgårdar, 
 Ockelbo

En av landets nyare trädgårdar! Trädgårdsmästaren Lars Krantz satte sin spade och visioner i anläggningen vid sekelskiftet och har sedan dess utvecklat en av landets nordligaste trädgårdar. I köksträdgården trängs purpurkål med sommarmalva och i rosträdgården frodas 200 olika sorters rosor. Områdets unika natur och kultur är presenterat i sju trädgårdsrum, signerade internationellt kände trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell. Missa inte en fika i herrgårdskaféet eller övernattning i trädgårdslogiet. Den tjusiga herrgårdsbyggnaden har 350 år på nacken.

I sommar: Guidade visningar, sommar-
kvällar med underhållning, rosdagar, barn-
teater, konsthantverk, skördefest.

www.wij.se

 

3. DBW:s botaniska 
trädgård i Visby

Alldeles intill stranden, skyddad av ring-
muren, ligger Botan i Visby. Där har den legat sedan sällskapet De Badande Wännerna anlade den populära trädgården för drygt 150 år sedan. Senare kompletterades den med en botanisk trädgård. I dag är det en populär plats för utomhusvigslar under exotiska träd som fikon och mullbär. Blommande magnolior och andra spännande växter trivs också i detta Medelhavs-
klimat.

I sommar: Guidade trädgårdsvandringar, brunnsmusik, jazzkvällar, trollsländesafari.

www.visbybotan.se

 

4. Katrinetorp, Malmö

Alldeles bortom neonskyltarna från Malmös största köpcenter ligger 1700-talsidyllen Katrinetorp som varsamt renoverats till en av landets bäst bevarade empiranläggningar med historiska trädgårdar och en engelsk landskapspark. Här finns också en av landets största klassiska 
köksträdgårdar, eller Potager, med en blandning av nyttogrönsaker och vackra blommor.

I sommar: Guidade trädgårdsvisningar, musikkvällar, antikmarknad. Honungen från de nya bikuporna i engelska parken säljs i butiken. Trädgårdskaféet är öppet dagligen.

www.malmo.se

 

5. Rosendals trädgård, Stockholm

Allt började med några nedgångna växthus och 
en trädgård i förfall. 30 år senare har stiftelsen 
Rosendals trädgård byggt upp en biodynamisk handelsträdgård med allt från grönsaksfält och växthusodling till rosenträdgård och vinodling. I stockholmarnas egna andningshål på Djurgården kan man också fika med nybakat under äppelträdet, köpa vedugnsbakat bröd från egna bageriet och blommor från plantboden eller varför inte självplock från fälten. Här lär sig också många skolbarn att odla!

I sommar: Visning av trädgård & bageri, 
kompostkurs, mjölksyrningskurs. Trädgårdskafé med nybakat från egna bagerier och lunch av egna nyskördade grönsaker.

www.rosendalstradgard.se

 

6. Hildasholm gård & 
trädgård, Leksand

Läkare och författare med världsrykte, samt kunglig livmedikus åt drottning Victoria. Axel Munthe var kändis redan på sin tid och skapade bland annat den berömda villa San Michele på Capri. I början av förra seklet lät han bygga Hildasholm vid Siljans strand som sitt sommarhus. De många trädgårdsrummen är hustrun Hilda Munthes skapelse. Med inspiration från italienska och engelska trädgårdar skapade hon något alldeles unikt enbart med hjälp av anspråkslösa och vardagliga blommor.

I sommar: Guidade trädgårdsvandringar, visningar av huset, konsert med kammarmusik och årets Jenny Lind-konsert, barnens kreativa trädgårdsrunda, skördefest. Hildas trädgårdskafé har öppet!

www.hildasholm.org

 

7. Norrvikens 
trädgårdar, Båstad

Du hittar Villa Abelin och de sju stilträdgårdarna på Hallandsåsens sluttning, med storslagen utsikt över Laholmsbukten. Anläggningen grundades av Rudolf Abelin som drömde om att skapa ett levande trädgårdsmuseum i början av förra seklet. Anläggningen har under åren kantats av ekonomiska problem, men nu pågår arbetet med att återställa trädgårdarna till dess forna glans. Kafé och restaurang håller öppet dagligen.

I sommar: Medeltidsdag, trädgårdsvandringar, barnteater, biets dag, afternoon tea-konserter.

www.norrvikenbastad.se

 

8. Gunnebo slott och 
trädgårdar, Göteborg

Det vackra slottet hade sin glansperiod på 1700-talet. Efter årtionden av förfall har Mölndals kommun nu efter gamla ritningar byggt upp både den formella trädgården med formklippta häckar och träd, prakturnor och citrusträd samt köksträdgården med gamla kulturväxter. Drivhuset blev klart för några år sedan och just nu pågår rekonstruktion av orangeriet. Här finns också en lantgård med faluröda byggnader och ett stall med kor och hästar som används för att sköta det 100 hektar stora intilliggande kulturreservatet.

I sommar: Liefestival, kryddvandringar 
och sommarteater som firar 15 år med att visa Spanska flugan med bl a Sven Melander hela juli. Butik och restaurang öppet dagligen.

www.gunneboslott.se

 

9. Fredriksdal museer och trädgårdar, 
Helsingborg

Ta en romantisk promenad i engelska parken, njut av de mäktiga lövgångarna i franska parken och dra djupa andetag i rosenträdgården där tusentals doftande rosor frodas. Missa inte heller köksträdgården som är späckad med spännande historiska sorter eller den landskapsbotaniska trädgården som är unik i Europa. Fredriksdal är också ett friluftsmuseum med historiska byggnader och gamla lantraser i hagarna. Årets tema för trädgårdarna är äng.

I sommar: Pilflätning, workshop i biodling, guidade vandringar, teater, marknad. Trädgårdsbutiken Flora Linnea håller öppet liksom trädgårdskaféet.

www.fredriksdal.se

 

10. Göteborgs 
botaniska trädgård

Här, på en av Europas största botaniska trädgårdar, kan du se omkring 16 000 olika arter. Alpiner, tropiska orkidéer och regnskogsväxter finns i de vackra växthusen från början av förra sekelskiftet. Resten kan du upptäcka i områdets olika trädgårdar. Det är färgstarkt i dahliarabatten, lummigt i bambulunden, spännande i klippträdgården och exotiskt i Japandalen. Missa inte Botaniska trädgårdspodden!

I sommar: Guidad visning i nya woodlandet, söndagsyoga, workshop om perenner, fladdermusspaning.

www.botaniska.se

 

11. Enköpings parker

Människor kommer från när och fjärran för att besöka stadens omkring 
20 parker – en del stora och en del små. Alla har olika uttryck, men gemensamt för alla är satsningen på prunkande perenner som blommar hela sommaren i regnbågens alla färger. Vackra prydnadsgräs används också på många ställen. Missa inte en tur längs Åpromenaden! Här finns inspirerande idéträdgårdar och spännande konst.

I sommar: Flera guidade 
visningar bl a om pioner och 
perenner, workshop om rosor, samt Trädgårdsdagen den 
2 september.

www.enkoping.se    

 

Läs mer:

Så maxar du handbagaget

Därför mår vi bra av att drömma och längta

Här är Europas mest sevärda platser

Av Monica Ljungberg Foto: Solveig Artsman, Enköpings kommun, Lina Ikse, Wij Trädgårdar, Johan Lagerqvist/Göteborgs botaniska trädgård, Hildasholm, Lena Granefelt/Rosendals trädgårdar, Caroline Franzén, 
Eva-Marie Furevi, Sofiero, Anna Bank


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…