Annons

Annons

11 frågor & svar om MS

Petra Nilsson, överläkare i neurologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och specialist på MS, svarar här på frågor om Multipel skleros, MS. Vi berättar också om de nyaste medicinerna och aktuell forskning.

Dela
(21)

11 frågor och svar om ms

Vår expert Petra svarar på frågor om MS1. Vad är multipel skleros?
Det är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper nervsystemet. Främst drabbas den fettväv som skyddar nervtrådarna.

2. Vad orsakar sjukdomen?
Man vet inte riktigt vad MS beror på. Det finns en viss ärftlighet och vissa miljöfaktorer som spelar roll. Rökning är en sådan, för lite solljus med lågt D-vitaminvärde är en annan. Har man haft körtelfeber ökar också risken.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

3. Hur vanligt är MS?
I Sverige finns det nästan 20 000 MS-drabbade. En av 500 har MS i vårt land.

4. Kan man bli smittad?
Nej, absolut inte!

5. Vilka är de första tecknen på att något är fel?
Sjukdomen börjar oftast i ”skov” som varar i veckor eller månader och sedan går tillbaka. Det brukar handla om domningar i en arm eller ett ben, ont i ett öga och suddig syn på grund av synnervsinflammation, dubbelseende, förlamning eller balansstörning. Så småningom går de flesta drabbade över i vad man kallar en sekundärprogressiv fas där man framförallt riskerar att få sämre gångförmåga.

6. Hur ställer du diagnosen?
Patienten får berätta om sina symtom. En neurologisk undersökning visar om det exempelvis finns förlamningar, störda reflexer eller balansrubbning. Sedan gör vi undersökning med magnetkamera av hjärnan och halsryggen. Och så sticker vi i ryggen och tar ut lite ryggmärgsvätska för att se om det finns någon inflammation.

7. Vad är en bromsmedicin?
Det är ett läkemedel som hämmar inflammationen och är tänkt att förhindra skoven så att dessa inte blir så många och så att man ska slippa att bli successivt sämre.

8. Hur reagerar dina patienter på beskedet att de har MS?
En hel del har själva misstänkt multipel skleros, men många som kommer till mig är rädda för att de har en hjärntumör eller ALS, då kan beskedet vara en lättnad. Å andra sidan har MS fortfarande en väldigt negativ klang, så det är klart att det är svårt att få ett sådant besked.

9. Vad säger du för att förklara och ge hopp?
Jag säger att det finns många som kan leva ett nästan normalt liv med MS. Det behöver inte bli så illa som patienten tror, utifrån sin bild av rullstolar och elände. Jag försöker pränta in att det finns godartad MS. Det finns de som dör utan att veta att de haft sjukdomen under lång tid.

10. Var finns hoppet för framtiden?
Vi har ett helt batteri av moderna bromsmediciner som vi kan byta mellan för att förbättra prognosen; hjälper inte en behandling väljer vi en annan. Det finns alltid en ny väg att prova, tex testas blodstamcellstransplantation med gott resultat mot aggressiv MS. På det praktiska planet är det sedan knappt ett år enklare att ta en tablett än att sticka sig själv med sprutor. Många är glada för att tabletterna har kommit, det underlättar livet.

11. Går MS att bota?
Nej inte än, men det finns hopp!

 

 

Nyaste medicinen – bara att svälja!

Tecfidera är det senaste läkemedlet mot MS och innehåller den aktiva substansen dimetylfumarat. Läkemedlet verkar genom att reglera gener som skyddar cellerna och hindrar kroppens försvarssystem från att skada hjärnan och ryggmärgen. Detta har visat sig minska skov, nervskador och funktionsnedsättning – när det gäller skoven är minskningen hela 50 procent. Tecfidera finns i form av kapslar som tas i samband med måltider två gånger dagligen och ligger under högkostnadsskyddet.

Ny medicin mot ms

 

Andra nyheter

* Allt fler läkemedel kommer nu i tablett- eller kapselform. I frontlinjen finns alltså Tecfidera, men även Aubagio har liknande effekt. Vid snabbare sjukdomsförlopp finns också Gilenya som dock kräver EKG-övervakning vid första behandlingen på grund av risken för hjärtpåverkan.

* Ett annat nytt läkemedel mot aggressiv MS heter Lemtrada som ges i dropp och minskar antalet lymfocyter, vita blodkroppar. Antalet skov uppges minska med cirka 80 procent. De flesta som fått medlet bedöms klara sig utan fortsatt behandling efter det första året.

 

Stamceller – på väg mot genombrott!

Blodstamcellstransplantationer är på väg att bli ett nytt vapen i kampen mot MS. Svenska och amerikanska forskare har i patientförsök visat att över hälften inte bara fått sin sjukdom bromsad utan blivit bättre. Metoden är att via cellgifter slå ut delar av immunförsvaret varefter ett nytt byggs upp med transplanterade celler. Enligt Joachim Burman, överläkare vid Akademiska sjukhuset och forskare vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, väntas behandlingen få stort genomslag i Sverige de närmaste fem åren.

Stamcellsforskning ms

 

Hårda knutor

Multipel skleros betyder egentligen ”många förhårdnader” och syftar på hur små knutor, plack, bildas i hjärna och ryggmärg när vita blodkroppar av okänd anledning angriper vävnaderna. Att sjukdomen kommer i ”skov” innebär att den yttrar sig i försämringar med återhämtning däremellan.

 

20 000

Forskarna har länge trott att cirka 100 personer per 100 000 i Sverige har MS och att det tillkommer cirka 500 fall om året. En ny kartläggning visar att det rör sig om nästan det dubbla. Åldern för insjuknande ligger oftast mellan 20 och 40 år. Två av tre som drabbas är kvinnor. I det nationella MS-registret finns i dag cirka 20 000 patienter.

 

Lär dig mer!

Bristen på neurologer har länge gjort att många MS-drabbade har fått vänta i flera år på sin diagnos. Men det går att skaffa egen kunskap. Nya internetsidan www.ms-koll.se riktar sig till både patienter, anhöriga och allmänt intresserade och har hittills nått över 70 000 personer.

 

Läs mer

Ann-Sofie förberedde sig för att dö – då skedde miraklet

5 frågor & svar om överdriven svettning

10 tips som får dig att sova gott

 

Av Anders Sandström
Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(21)Annons


Annons

Laddar nästa sida…