Annons

Annons

10 vanliga tvättmissar som förstör våra kläder

Det här med att tvätta är en konst. Många av oss gör faktiskt ofta fel – vilket sliter rejält på kläderna. Här listar vi 10 vanliga tvättmissar som faktiskt kan förstöra dina plagg i förtid.

Dela
(4)

10-vanliga-tvattmissar-som-forstor-kladerna

 

1. Vi tvättar för varmt

Vi tänker ofta att våra kläder blir renare ju varmare vatten vi tvättar dem i, men det är inte helt sant. Ofta rekommenderas att vi tvättar 30 grader, alternativt 40, om textilerna inte blivit särskilt fläckiga. Det gör att dina plagg håller betydligt längre, både i fibrer och i färg.

2. Vi tvättar för ofta

Av samma anledning som vi inte ska tvätta i för höga temperaturer ska vi heller inte tvätta för ofta. Att tvätta innebär att fibrerna i plaggen gnuggas, viks och slits i, vilket naturligtvis gör att de till slut går sönder. Enstaka fläckar kan lätt tvättas bort för hand, och dålig lukt kan ofta vädras bort.

3. Vi knäpper inte upp knapparna

Många tänker att skjortor och liknande ska knäppas för att hålla formen i tvättmaskinen, men risken är i stället att de slits av. Knäpp upp allt.

4. Vi gnuggar för hårt på fläckar

Ofta försöker vi gnugga bort fläckar med lite tvättmedel eller fläckborttagningsmedel. Men det sliter bara extra mycket på tyget och kan till och med förvärra fläcken. Dutta i stället med en ren, vit trasa, och arbeta utifrån och in på fläcken. Ju tidigare du börjar desto bättre.

5. Vi använder sköljmedel till handdukar

Sköljmedel gör att små plastpartiklar binder fukt i plaggen för att de ska kännas mjuka, men det gör också att handduken absorberar fukt sämre. Om din handduk luktar illa är det bättre att tvätta den i hög värme och ta ur den direkt efter avslutat program.

6. Vi använder för mycket tvättmedel

Mer tvättmedel gör inte automatiskt att kläderna blir renare. Däremot kan du får irriterad hud av medel som inte sköljs bort och fastnar i dina kläder, under kragar eller i veck. Testa i stället med hälften av rekommenderad dos och öka succesivt vid behov.

7. Vi drar inte igen dragkedjor

Stäng alltid dragkedjan på dina plagg så att den inte fastnar i och förstör andra kläder.

8. Vi är inte snälla mot mörka kläder

Många har säkert hört att man ska vända jeans ut-och-in för att bevara färgen bättre, men färre är medvetna om att det gäller för alla mörka plagg. Lägg dem inte heller i torktumlaren när du är klar, utan lufttorka den om du vill behålla färgen så länge som möjligt eftersom värmen sliter mycket på färgen.

9. Vi proppar tvättmaskinen för full

Visst, det kan kännas jobbigt att behöva ta ännu ett varv till tvättstugan, men om du stoppar maskinen helt full kommer du förmodligen behöva tvätta om allting eftersom maskinen inte kan göra sitt jobb när den är överfull.

10. Vi glömmer att tvätta tvättmaskinen

Jo, det stämmer: Du bör även se till att själva maskinen som ska göra dina kläder rena också är ren. Allt från fibrer till olika medel och hudceller samlar i maskinen, som mår bra av en sköljning med bara tvättmedel då och då.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

Läs mer:

Trött på att skrapa bilrutorna? Nu slipper du!

6 smarta mattips för dig som lever singelliv

Därför ska du inte slänga dina rester

 


Källa: Huffington post, CNN


Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…